Nastavak 4.
Željezničar je ŠAMPION
BIH!!!
U zanimljivoj završnici Željezničar je osvojio duplu krunu. Kolo pred kraj, nakon poraza Želje od Zrinjskog, taman kada se mislilo da Sarajevo stiže na bod razlike - Sarajevo je takođe izgubilo i derbi su čekali sa nedostižnih 4 boda razlike u poslednjem kolu u korist Želje. Pobedila ih je ekipa Borca sa 3 - 2. Inače postoji verzija priče da je pola sata nakon poraza od Zrinjskog viđen Zdravko Mamić svlačionici Borca i sumnja se da je nosio premije za pobedu.
To je legitimno, ako ja želim počastit dečke za dobru igru, to je moja stvar i niko me neće sprečit da radim sa mojim novcem šta ja želim. Na kraju smo osvojili duplu krunu. Ko je smeo na to da se kladi s početka sezone? Nitko naravno. Očekuju nas kvalifikacije za ligu prvaka, prelazni rok kakav dolikuje šampionu zemlje. Bit će i odlazaka svakako. Trebamo rekonstruirat trenerski kadar. Dečki sad odlaze na odmor, a za nas koji vodimo tek kreće posao...
Inače dupla kruna nije pala sa neba. Sarajevo je bilo indisponirano nakon poraza od Borca i izgubili na penalima od naše desetkovane ekipe. Evo i osvrta na sezonu:
Pilo se do zore te večeri kada smo osvojili sve...
Odmorili smo 7 dana nakon duge i iscrpne sezone. Moj stručni štab i ja smo se vratili svojim obavezama. Igrači su imali još 8 dana odmora, ali mi smo morali da održimo sastanak. Na tom sastanku sam se odrekao nekoliko trenera iz naše omladinske škole, kao i neke trenere koji nisu baš najbolje radili posao. Otpustili smo i dva skauta. Vreme je bilo da se i tu napravi remont.
Doveo sam 4 nova trenera, analitičara i dva skauta.
Predsenik je angažovao i direktora kluba kao i tehničkog direktora kako bi nam svima olakšao rad.
Najpoznatiji od dovedenih je
Luka Jevtović, analitičar sa RTS.
Luka nam je predočio taktičke vrline i mane našeg tima:
Ako uzmemo u obzir da smo čitavu sezonu igrali preko ova dva igrača,
logično je da na tim pozicijama moramo imati i adekvatne zamene.
Na primer, mislim da moramo da smanjimo i broj stranaca...
Trajala bi ta priča u nedogled da ga nisam prekinuo...
Naglasio sam da je to poenta priče i da moramo da dovedemo neke domaće igrače koji mogu da naprave razliku.
Rahimić je naveo spisak igrača koji po njegovom misljenju mogu da doprinesu igri, a da su domaći igrači.
Od 16 igrača koji bi mogli da dodju, ja sam realizovao 3 igrača:
Marijan Ćavar (25) vezni
Fudbaler kojeg jako cenim. Može da pokrije mnogo pozicija na terenu.
Adnan Kovačević (29) stameni štoper iz Ferencvaroša
Pouzdan štoper koji je nekada igrao uspešno za Sarajevo. Posle ovog transfera ugrožena mu je bezbednost u gradu.
Đorđe Pantelić (23) desno krilo
Dolazi iz Veleža, ima domaći pasoš i jako mi se svideo tokom sezone, očekujem da bljesne.
Tokom pauze sam skoknuo i do Beograda. Video sam se sa starim prijateljima
Andjusom, Saletom Jankovićem, Boškom Đurovskim. Pričali smo o sezoni, dogadjajima koji su se odvijali. Svako od njih se složio da bi voleo da ima personu kakav je
Zdravko Mamić uz sebe.
Anđus mi je u jednom navratu rekao kako bih trebao da brinem o tome da ekipa ne izgubi identitet. Govorio je o trofejnoj istoriji, šmeku koji je nosio FK Željezničar.
Dakle moraš da paziš o svemu. Pre svega to je klub koji okuplja mnogo ljudi oko sebe. Različitih kako bih rekao uverenja, verovanja, ideja...
Multikulturalan je.
Predlažem da vratiš, ako ima nekog igrača koji će i publiku da oduševi. Ajde doveo si ova tri igrača iskreno ne znam ih, verujem da su dobri. Poznavajući tebe.
Ali trebaš i nekog zvučnog. Probaj...
Ja bih voleo da dovedem
Džeka, Višću, Šabanadžovića... Ali prosto to je neizvodljivo.
Morao sam da potražim realnije rešenje, a da bude u korist još boljeg odziva gledalaca.
Vedran Kjoševski (28) golman
Igrač koji je obeležio skoriju istoriju Željezničara.
Za sada ovo izgleda jako dobro. Konsultovao sam se sa mojim stručnim štabom i došli smo do zaključka da imamo dosta stranaca. Nećemo moći tako kroz ligu. Moraćemo da se odreknemo nekih...
- Ivan Arboleda je otišao u Deportivo Pereiru
Stjepanović iz Partizana što je bio na pozajmici nije otkupljen. Previsoko obeštećenje, a stigao je Ćavar, tu je i Lendry, Hajdarević, Pršeš...
Usledio je i razgovor sa Rahimićem i Mamićem.
Ive, moram ti reći da imam ponudu za naš klub. Dinamo želi da kupi Faye-a.
Pa znam Zdravko ali smo pričali da je on projekat kluba. Kako sada da ga pustim da ode?
Znam Ivek sve. Razumem tvoj ugao gledanja. Ali pogle, Željezničar neće moći naplatit za ovog igrača mnogo novaca. Prosto ova liga je za klasu slabija od Hrvatske i nećeš dobiti punu cenu. A znaš i to kakav je ugovor napravljen sa njim. 30% bivšem klubu ide, ističe mu ugovor na leto. Znaš i sam pod kojim smo uvjetima njega doveli.
Dobro da skratimo. Šta Dinamo nudi?
Dva milijuna eura i 10% od sledeće prodaje. I da ostane prva dva kola Lige Šampiona. Mislim da je pošteno iako nisam više tamo.
Ajde ovako, 1.300.000,00e zatim 10% od naredne prodaje i jedan igrač, a znaš koji u zamenu. Pričali smo o njemu...
pristali su
Niko Galešić (22) - štoper
Ovo mi je trebalo...
Ispočetka sam mislio da ćemo olako izgubiti igrača, ali smo ispali majstori pregovora.
Rekao sam Zdravku da mi treba i lucidni prednji vezni igrač - neka prava 10-ka.
Razleteo se Zdravko i našao pojačanje koje je pre dve godine hteo u Dinamo.
Yassin Fekir (26) - prednji vezni i krilne pozicije
Rođeni brat Nabila Fekira. Poseduje sličan način igranja. Kažu da je i talentovaniji bio od brata, ali da je Nabil više radio.
Na izvlačenju za Ligu Šampiona izvukli smo ekipu
Lincolna sa Giblartara.
Iskreno sam se i ja obradovao ovom protivniku. Lepa mala zemlja, a ekipa dosta slabija od naše po svim parametrima.
Sastav:
Kanonada na Grbavici...
11 gola na utakmici nije nikada viđeno na Grbavici. Dominirao je Miladinović sa 5 gola i jednom asistencijom. Talenat kakav se ne viđa često. I u drugoj utakmici smo ih isprašili.
Toliko je bio upečatljiv na toj utakmici Uroš Miladinović da je
selektor Srbije Dragan Stojković Piksi
došao da ga gleda.
Na sledećem izvlačenju izvukli smo komšije -
UTA Arad, šampiona Rumunije.

Pobeda kod kuće 1-0 golom Sule Krpića.
U gostima poraz od 3-2 i prolaz nakon boljeg izvođenja penala. Golove postigli u regularnom delu Krpić i Armin Hodžić.
Na sledećem izvlačenju izvučen je niko drugi nego
Dinamo.
I to vam je život dragi moji... Sada moram navijati protiv svog Dinama.
A pre nekoliko nedelja sam ih pojačao Fayeom.
Rekao sam mojima u klubu, kad ne mogu ić u Zagreb, neću ni na Grbavici gledat. Ostaću kod kuće.
Želim sreću Željezničaru u tom duelu.
Razumeo sam Maminja. Ipak je to njegova kuća bila mnogo godina.
Spremio sam ekipu, Spremio i neka iznenađenja

Imao je
Dinamo inicijativu u prvih 25minuta.
Kao da se naša ekipa uplašila velikog protivnika.
Ključni trenutak utakmice se desio u 33. minutu igre kada je
Bruno Petković uleteo sa dve noge u kapitena
Kosorića.
Da nije skočio otkinuo bi mu noge. Sudija ni žuti karton nije dao. Izbila je frka na terenu gde su dva kartona dobili oba štopera
Kosorić i Galešić (
bivši igrač Dinama koji je želeo da se dokaže). Nakon toga je ekipa krenula da igra hrabro.
U 36. minutu
Sidibe je ubacio loptu koju je
Sula Krpić glavom zakucao u mrežu
Livakovića.
Ispostavilo se da je to bio i konačni rezultat.
Za kraj Dejan Anđus...
Vidite kako Bog to sve kreira. Dakle Zdrvko Mamić je bio u onom klubu, sad je u ovom. Dalje oba tima su plave boje. Dalje on proda Fayea pre izvlačenja i dozvoli Fayeu da ostane dva kola u timu. Dakle Linkoln i UTA Arad.
Ugovor je glasio na ta dva kola.
On ode u Dinamo - sutra izvlačenje Željezničar - Dinamo.
Galešić grejao klupu Šutalu i Burdinu, a sad im drži čas odbrane. Realno Željo sa Cocalićem i Kosorićem, dva čoveka koji ne mogu da stignu mene igraju protiv Dinama.
Galešić se ubi da stigne sve.
Sulejman Krpić koji je igrao u Dinamu i tamo ponikao im postiže gol za pobedu. Nikada pravu šansu nije dobio. Zato sam ja i rekao svom prijatelju koji vodi državu da će Željo da pobedi Dinamo.
U Zagrebu ne znam. Ali za ovo sam znao.
Pratite nas i dalje...