Football Manager 2015 - Diskusija

Sve o FM15
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach
Поруке: 418
Придружен: 12 Дец 2014, 14:08
Место: Beograd
Status: Није на вези

Порука од parnivaljak »

Nije li to očigledno? :)

FM je sasvim nalik stvarnom životu u tom pogledu.

U stvarnom životu, klubovi menjaju pristup iz utakmice u utakmicu. Naravno, uvek su tu prisutni neki osnovni elementi, koji su konstanta tokom cele sezone, možda i više sezona. Ali sve ostalo je podložno promeni, i menja se prema protivniku, stanju u ekipi, vremenskim uslovima, važnosti utakmice, itd.

Izgleda da mnogi FM igrači ne razumeju to, ili su možda navikli da klikću na continue zato što su godinama koristili "plag en plej" taktike. Takve taktike lagano izumiru svakom sledećom revizijom endžina, jer se eksploiti uklanjaju, i od igrača se zahteva da budu reaktivniji, ne samo pred utakmicu, nego i tokom nje...
Корисников грб
Orthodox
Ćale s' Bagdale
Поруке: 18983
Придружен: 24 Окт 2010, 00:36
Место: Kruševac
Klub koji vodite: Napredak
Formacija: 5-4-1 WB
Steam: OrthodoxSFM
Has thanked: 250 times
Been thanked: 263 times
Контакт:

Порука од Orthodox »

parnivaljak пише:Izgleda da mnogi FM igrači ne razumeju to, ili su možda navikli da klikću na continue zato što su godinama koristili "plag en plej" taktike. Takve taktike lagano izumiru svakom sledećom revizijom endžina, jer se eksploiti uklanjaju, i od igrača se zahteva da budu reaktivniji, ne samo pred utakmicu, nego i tokom nje...
Meni je ovo sasvim u redu i FM i treba da tezi tome da se ne desava da skines taktiku sa neta i ona trti ko god dosao od protivnika i posle koliko god vremena. Što kazes ti treba konstantnost neka da bude i da se protivnik melje igrom koju ti nametnes, medjutim nije isto kad igras sa Zvezdom npr 4-3-2-1 i sabijas, a onda dodje neki babarpga tim a ti i njih sabijes. Ima razloga zasto postoje tri slota za taktiku svakako, bas da bi ekipu primerio za razlicite utakmice srazmerno jacini protivnika. Meni se desavalo da igram formaciju 4-4-1-0 bez klasicnog spica na kontre gde sam imao posed lopte 10% i kada mi uspe da udarim kontru i dam gol ali i da izgubim katastrofa.

Nije meni ovaj FM zaista uopste tako los. Npr 13cu sam mogao da pojedem koliko mi se nije svidela, a bilo je ljudi koji kazu da je super. Uvek su prisutni bagovi na svakom serijalu, zavisi samo koliko koji utice na igru, a sem glupog ponasanja igraca ponekad, ovde mi bar ne gura giollman loptu u mrezu i nema 50 precki na ubacene lopte sa strane. Meni je ovaj ME krajnje simpatican jer znam da sam prezivljavao punop puno gore ME-e.

Sto kaze Tomas, ima i drugih simulacija i to postoji jos od odvajanja Eidosa i Sport Interactive firme na dve samostalne. Diskusija u tom pravcu koja je najbolja simulacija ove branse je nepotrebna, bar ja mislim. Ne znam...i u pesu postoji ona master liga i sad my club pa eto tu mozes da uzmes ekipu, treniras i igras onako kako komandujes dzojstikom. Nije realno da sve bude idealno jer pričamo o igri ipak.
Корисников грб
Gagi
SFM Hall Of Fame
Поруке: 12107
Придружен: 12 Апр 2011, 10:09
Место: Heimaey
Has thanked: 4 times
Been thanked: 29 times

Порука од Gagi »

ME je W.I.P oduvek bio. Ja sam, evo, 7. sezona odigrao sa Lidsom. Za to vreme sam video 2-3 krajnje retardirana gola, okačio pkm fajlove na njihov FTP i prijavio. Primetio otkačene rezultate koje su očigledno usko povezane sa formacijom 3-4-1-2 ili 3-4-3, i prijavio. Dok se diskusija ne prenese na njihov forum ili dok ne vide dokaz, neće biti promena. Mislim da je ME generalno bolji nego na prošlom FM-u. Na 13-ici i 14-ici je svaki build, pre finalne verzije, imao nenormalno teške propuste, bilo da su to šutevi iz daljine, retardiranost golmana, overpowered krila, itd... Sada to nije toliko loše, a od finalnog peča smo prilično daleko. Opet, to je moje mišljenje.
Последње учитавање од Gagi дана 12 Јан 2015, 03:26, учитано 1 пут укупно.
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach

Порука од parnivaljak »

Pa i u FIFI ima Manager Mode, koji je meni vrlo zabavan, i odigrao sam nekoliko sezona, ali je to igra na sasvim drugom nivou od FM. FIFA je daleko superiornija po pitanju prezentacije, grafike, animacija, ali što se svega drugog tiče, od databaze do ME, smešna je u odnosu na FM...
Корисников грб
Gagi
SFM Hall Of Fame
Поруке: 12107
Придружен: 12 Апр 2011, 10:09
Место: Heimaey
Has thanked: 4 times
Been thanked: 29 times

Порука од Gagi »

Primera radi, ja fifu ne igram, ali pratim tipa na YT koji je igra po ceo dan. Nagledao sam se teških bagova iako je u tu igru uloženo mnooooogo više para.
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach

Порука од parnivaljak »

I ja isto, ali moram da primetim i to da YT igrači igraju mnogo nestrpljivo. Praktično kao Overload da igraju. :D To je sigurno izrok bar dela problema, ali dobro, da ne idemo u off...
D.
First Team Coach
Поруке: 381
Придружен: 09 Авг 2011, 19:40
Место: ...

Порука од D. »

parnivaljak пише:Sve je to lepo, ali efikasnost napadača u FM odgovara efikasnosti napadača u stvarnosti, tako da nema govora o (3)50/5 odnosu šuteva na gol i golova.
Аман, како, рецимо, Роналдово набијање лопте у корнер заставицу из ситуација 1 на 1 одговара реалности? То што су навукли реалан ниво голова по играчу (мада и о томе може да се дискутује) није поента. Поента је што не би требало да се јави толико шанси на утакмицама, па да се до реалног броја голова долази ужасном игром нападача.
parnivaljak пише:
D. пише:Пошто се иде у екстреме, морам да карикирам опет. Водим 7-0, хоћу да понижавам противника и да се моји играчи добацују испред његовог казненог без жеље да нападну. Оуверлоуд стратегија ће повећати менталитет до краја (самим тим добијам екипу испред противничког казненог), тајм вејстинг и кратка додавања и темпо на минимуму ми обезбеђују лагано држање лопте. Да је то логично? Можда. Вероватно не, али ето, кад си дао пример, дајем ти разлоге да се то покуша. Да ли бих то радио? Не верујем. А опет, зашто да не буде могућности?
Neko nekad reče: "unrealistic input = unrealistic output". Scenario sa 7-0 koji si naveo nije realan, jer utakmica u kojoj se desi da jedan tim povede 7-0 se završi kao prijateljska.

No, mislim da može da se postigne to što ti želiš. Samo je stvar u tome što se to ne postiže sa Overload strategijom i niskom tempom.

Overload ne bi bila pogodna strategija za to što hoćeš. Mentalitet igrača se ne odnosi samo na njihovu fizičku poziciju na terenu, već i na njihovo shvatanje instrukcija koje treba da izvedu, njihovu sklonost da igraju rizičnije, itd.
Уз прилагођавање креативности и кретања (дриблинга), то би практично било то. Идејно, дакле. у теорији. С нижим стратегијама се лопта чува даље од противничког гола, не испред њиховог казненог

Уосталом, дао си пример нелогичне поставке у бројевима слајдера, ја ти дајем разлог због кога би некоме могло то да падне на памет. Сценарио са 7:0 је нереалан у истој мери као и коришћење Оуверлоуд и темпа 1, али је бесмислено укидати осталих 14 нивоа темпа по стратегији зарад 0.1% који ће пробати овакве глупости.
parnivaljak пише:Nije istina. Razlog je upravo to što nije postojala detekcija sudara između igrača. Napadač je mogao da protrči bukvalno kroz defanzivca i imao je otvoren put ka golu. Sada, kada defanzivac može telom da zagradi napadača, taktike u kojima TM dobija lopte u prostor nisu više efektne, kao ni taktike sa usamljenim Poacherom u napadu.
Видим што може. Пар примера:

Код: Изаберите све

http://www.fm-base.co.uk/forum/share-download-fm-15-tactics/220967-beast-mode-4-2-3-1-a.html

http://www.fm-base.co.uk/forum/share-download-fm-15-tactics/224307-lord-sassuolo-1st-sassuolo-95pts-first-season-4321-tactic-bebetoo.html
75 голова на 15 утакмица је исто тако реално. Ево, цар са Реалом има не једног, не два, већ три играча са 60+ голова у најави до краја сезоне. Из чисте радозналости сам скинуо тактику, ево тимских инструкција:

Слика

Нико жив не игра одбрану, Атакинг са додатно високом одбраном и темпом. И, гле чуда, спрда се с игром. Ни овај са Сасуолом није много другачији, Контрол с високом одбраном и темпом, уз криминалне роле у везном реду.

Ако је ово било смањивање простора за експлоатисање багова у игри, свака им част. Могли би ипак да оставе као баг поучера од 60+ голова, мања је штета. Мање нереално. Мање срање.
parnivaljak пише:
D. пише:Јасно, никад није "крива" игра, увек је тактика проблем. Значи, и АИ тренери су лоши, не знају да подесе штопере.
U 90% slučajeva, taktika je problem. Teško je pričati ovako uopšteno, ali pre neki dan sam gledao tipa kako igra FM na Jutjubu sa Zvezdom i žali se upravo na to što pominješ. Iz njegove postavke je vrlo jasno da je problem u njegovoj taktici.

Što se AI tiče, da, slažem se, i AI treneri su loši. Bukvalno prva stvar koju bih voleo da vidim u FM 16 je pametniji AI. Koliko je to realno, to je već druga priča, ali moja najveća zamerka FM-u je što je igra prelaka. Jednostavno, AI menadžeri ne znaju šta rade u većini slučajeva, i čim se rasčiste supertimovi iz stvarnog života (Bajern, Real, Barsa, itd.), čak i prosečan igrač može da dominira Evropom, bez da mu iko ikada priđe.
Иронија. Ако се нешто дешава и екипама које компјутер води, то онда није до тактике, то је до игре. Не могу ја утицати на понашање штопера противничке екипе у свакој утакмици, а готово увек видим ситуацију када излећу без икакве потребе.

Ево их штопери. Реинкарнација Малдинија и Несте.

http://community.sigames.com/showthread.php/413334-Official-Football-Manager-2015-Feedback-Thread-15.2.1/page18
Orthodox пише:Imam ja samo jedno pitanje vezano za diskusiju. Koji je to FM pružao takav komplet za uživanje da je ovaj toliko loš?
Ја бих рекао 12 или 13, уз све багове које су имали.
Tomas пише:Niko nikoga ne moze da natera da kupi igru, ali zato izlazi demo, vi prvo probajte kako vam ide do polusezone, pa ako ide dobro kupite ga, ako ne onda igrajte onu drugu verziju. I nije tacno da nema konkurencije, ja sam nasao Club Manager 2015, nemam pojma kakav je ni da li cu ga ikada probati, ali eto cisto da znate da postoji jos jedan menadzer.
Да ли стварно мислиш да је ово конкуренција ФМ-у?
Корисников грб
Juvenino86
Manager
Поруке: 1148
Придружен: 20 Нов 2012, 16:53
Место: Srbija
Klub koji vodite: Kyoto Sanga
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Порука од Juvenino86 »

Cudna stvar se desava sa regenima, ogroman broj igraca ima isto prezime. Dobijao sam i po pet sest regena sa prezimenom Osia, u spaniji, al ajde ja, ima ih barem po dvojca u svakom omladinskom timu sa spanskog govornog podrucija. Sad ih imam jedno desetak u ovijedu, real ima tri ,barsa pet, bukvalno svaki tim ima nekoliko. Na pretrazi izbacuje skoro hiljadu igraca, da brojao sam i svi su, apsolutno svi regeni, realnih sa tim prezimenom nema.
Um caruje, snaga za svaki slučaj!
Корисников грб
markohn22
World Class Manager
Поруке: 7580
Придружен: 30 Окт 2010, 12:09
Место: Herceg Novi-Beograd
Контакт:

Порука од markohn22 »

parnivaljak пише:Ja uopšte ne branim FM, nego izlažem svoje mišljenje.

To što si ti proglasio da je meč endžin sranje živo, ne znači da je zaista tako. Da si dao neki argument, pa da raspravljamo. Ovako samo pljuješ, a ne nudiš obrazloženje.
Nemoj da shvataš stvari previše bukvalno i lično. Bacio sam malo pogled na prethodnu diskusiju, nažalost nemam trenutno vremena da se uključujem jer spremam ispite i trenutno ga ne igram, ali navedeno je na forumu mnogoo argumenata koji navode šta je sve loše u ovoj igri. Naravno da ima i nekih pozitivnih stvari, ali njihov način riješavanja nekih problema mi zaista ubija draž za igranjem.

Npr. ovo što D. navodi, kako su riješili problem sa prevelikim brojem golova, nisu smanjili broj šansi koji se stvara, već su totalno sjebali napadače. Meni su npr. Jović i Šaponjić u jednoj sezoni dali 50 i 30 golova, a onda sam instalirao patch i od tada svaki drugi šut im je u pravcu korner zastavice iako imaju finishing 16.

Onda je tu i problem što igrači jednostavno ne slušaju neke taktičke instrukcije, jurim pobjedu u 90+, igram overload i sve ostale instrukcije zbog kojih bi trebao čak i golman da ode u njihov kazneni, a moji štoperi se lagano dodaju na svojoj polovini i čekaju da istekne vrijeme!

Onda kako odnos kvaliteta timova određuje tok meča. Ja vodim PFC i igram protiv nekih levata iz 4. lige u kupu, ne mogu da se povežu ljudi, onda igram u LŠ protiv Reala i moja ekipa na terenu izgleda kao ovi levati protiv mene. To nije realan odnos snaga, sve i da jeste Real jači od mene isto toliko koliko sam ja od tih iz 4. lige, ta 2 meča ne mogu da izgledaju isto, jer jer koliko god da su moji igrači lošiji od protivnika oni imaju ocijene sa kojima bi trebali da znaju da povežu 2 pasa na svojoj polovini, kada protivnik čak ne vrši presing na njih, protiv bilo koga pa čak i protiv Reala. Ali ne, kad igram protiv jače ekipe oni izgledaju kao da imaju ocijene baš kao ti 4.-ligaši.
Последње учитавање од markohn22 дана 12 Јан 2015, 11:35, учитано 1 пут укупно.
И душа и тело, све је црно бело...
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach

Порука од parnivaljak »

D. пише:Аман, како, рецимо, Роналдово набијање лопте у корнер заставицу из ситуација 1 на 1 одговара реалности? То што су навукли реалан ниво голова по играчу (мада и о томе може да се дискутује) није поента. Поента је што не би требало да се јави толико шанси на утакмицама, па да се до реалног броја голова долази ужасном игром нападача.
Pa i broj šansi u igri odgovara broju šansi u stvarnosti. Naravno, postoje utakmice sa većim brojem šansi i sa manjim, ali postoje i u stvarnom životu. Kada se sve "usrednji", dolazimo do prilično realne slike.

Doduše, veoma je uobičajno da korisnici igraju preterano ofanzivan fudbal, pa da zbog toga viđaju mnogo šansi sa obe strane. Moji drugovi koji igraju FM, sa izuzetkom ovog drugara sa kojim u kontinuitetu igram, po pravilu igraju Attacking, sa vrlo ofanzivnim instrukcijama. Ja im kažem da to nije nužno najpametniji fudbal, a oni mi kažu da oni vole da gledaju takav fudbal i da vole timove koji tako igraju. Pa normalno je onda, kada pogledaš, da oni imaju neobičnu statistiku.

A to da li je lopta otišla 3 ili 13 metara pored stative je stvar prezentacije, koja je u FM daleko od savršene, ali ne marim ja za to, jer mi oba promašaja u suštini govore - tvoj igrač nije bio u dobroj šansi, odnosno - tvoj tim nije stvorio dobru šansu.

D. пише:Уз прилагођавање креативности и кретања (дриблинга), то би практично било то. Идејно, дакле. у теорији. С нижим стратегијама се лопта чува даље од противничког гола, не испред њиховог казненог
To nije tačno.

Prvo, Overload uopšte nije stragegija za čuvanje lopte. Drugo, sa Counter strategijom je sasvim moguće imati posed na protivničkoj polovini. Ne znam odakle ti ideja da strategija određuje gde će lopta da se čuva!?

Osim toga, za taj stil koji želiš da igraš u toj utakmici, da sabiješ protivnika u šesnaesetac, potrebno je i on da bude na Contain. Ukoliko se AI ne prebaci na Contain, nećeš moći da postigneš takav fudbal, nezavisno od svoje strategije.

D. пише:Уосталом, дао си пример нелогичне поставке у бројевима слајдера, ја ти дајем разлог због кога би некоме могло то да падне на памет. Сценарио са 7:0 је нереалан у истој мери као и коришћење Оуверлоуд и темпа 1, али је бесмислено укидати осталих 14 нивоа темпа по стратегији зарад 0.1% који ће пробати овакве глупости.
Ovako kako jeste, ti imaš pet opcija za tempo kada je svaka strategija u pitanju. Dakle, to je 25% od maksimalnog mogućeg broja opcija. Kako ne shvataš da su u tim 25% obuhvaćene sve smislene kombinacije za datu strategiju?

Meni se čini da se ti žališ što je ukinuto nešto što ne znaš ni kako tačno radi. A da nije ukinuto, onda bi ljudi čačkali tempo postavku napamet, i žalili bi se kako endžin ne radi dobro. Broj jedan problem FM 13 i starijih taktika je bilo ručno menjanje parametara koje korisnici ne razumeju najbolje.

D. пише:Видим што може. Пар примера:

http://www.fm-base.co.uk/forum/share-download-fm-15-tactics/220967-beast-mode-4-2-3-1-a.html

http://www.fm-base.co.uk/forum/share-download-fm-15-tactics/224307-lord-sassuolo-1st-sassuolo-95pts-first-season-4321-tactic-bebetoo.html
Ja ni u jednoj od te dve taktike nisam video da je centarfor TM ili Poacher, niti da je postigao 60+ golova u sezoni.

Ne kažem da te dve taktike nisu "čit" taktike, nisam ih gledao detaljno, samo sam bacio pogled na postavku napadača i statistiku iz prvog posta. No, ne vidim kako negiraju moje reči, pojasni?

D. пише:75 голова на 15 утакмица је исто тако реално. Ево, цар са Реалом има не једног, не два, већ три играча са 60+ голова у најави до краја сезоне. Из чисте радозналости сам скинуо тактику, ево тимских инструкција:

Slika

Нико жив не игра одбрану, Атакинг са додатно високом одбраном и темпом. И, гле чуда, спрда се с игром. Ни овај са Сасуолом није много другачији, Контрол с високом одбраном и темпом, уз криминалне роле у везном реду.

Ако је ово било смањивање простора за експлоатисање багова у игри, свака им част. Могли би ипак да оставе као баг поучера од 60+ голова, мања је штета. Мање нереално. Мање срање.
To što je smanjen prostor za eksploatisanje bagova, ne znači da korisnici ne mogu da nauče da eksploatišu nove bagove. Ja ti tvrdim da će već sledećom ME revizijom ta taktika da bude značajno manje efektivna, ako ne i potpuno besmislena. Onda će neko drugi da se pojavi sa novom "čit" taktikom, i tako u nedogled.

Razlika je u tome što danas nije toliko lako doći do čit taktike, kao nekada kada je bilo dovoljno da imaš usamljenog Poachera i nekoliko igrača da mu daju lopte u prostor, ili da imaš TM-a sa supply u prostor, da ne govorim o ranijim exploitima...

D. пише:Иронија. Ако се нешто дешава и екипама које компјутер води, то онда није до тактике, то је до игре. Не могу ја утицати на понашање штопера противничке екипе у свакој утакмици, а готово увек видим ситуацију када излећу без икакве потребе.
Vidi, ja svoje štopere znam da postavim bolje nego što AI ume da postavi svoje. Nismo temu počeli sa tim koliko je AI glup, pošto da jesmo, ja bih se složio da je tu potreban veliki napredak kako bi igra ostala interesantna dugoročno. Mi smo počeli priču o endžinu. Problem ponašanja štopera generalno nije problem endžina, već neumeća taktičkog postavljanja odbrane. Da li je u pitanju korisnik ili AI, to sada ne menja stvar.

D. пише:Ја бих рекао 12 или 13, уз све багове које су имали.
Zbog čega? Po čemu su 12 i 13 bili bolji od 14 ili 15? Štoperi su se bolje kretali? :D
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach

Порука од parnivaljak »

Juvenino86 пише:Cudna stvar se desava sa regenima, ogroman broj igraca ima isto prezime. Dobijao sam i po pet sest regena sa prezimenom Osia, u spaniji, al ajde ja, ima ih barem po dvojca u svakom omladinskom timu sa spanskog govornog podrucija. Sad ih imam jedno desetak u ovijedu, real ima tri ,barsa pet, bukvalno svaki tim ima nekoliko. Na pretrazi izbacuje skoro hiljadu igraca, da brojao sam i svi su, apsolutno svi regeni, realnih sa tim prezimenom nema.
To je zato što je jedan od developera iz sprdnje napravio da se pojavljuju njegovi prezimenjaci. Bag je vrlo rano uočen i sređen.

markohn22 пише:Npr. ovo što D. navodi, kako su riješili problem sa prevelikim brojem golova, nisu smanjili broj šansi koji se stvara, već su totalno sjebali napadače. Meni su npr. Jović i Šaponjić u jednoj sezoni dali 50 i 30 golova, a onda sam instalirao patch i od tada svaki drugi šut im je u pravcu korner zastavice iako imaju finishing 16.
Pre svega, toplo bih preporučio svim normalnim ljudima da zaobiđu FM u novembru, dok su aktuelne te rane revizije endžina koje omogućavaju 50 golova po sezoni.

Mašite poentu i ti i D. Promašaj je promašaj, da li lopta ode u korner zastavicu ili 3 metara pored gola, ne menja stvar, pošto oba služe da ti pokažu da je u pitanju veliki promašaj.

Zašto je do promašaja došlo, to je pravo pitanje ako se takvi promašaji ponavljaju, i odgovor na njega će ti reći koje instrukcije treba da koriguješ.

I u stvarnom životu se povremeno dešava da napadači prilikom šuta izbace loptu u (običan) aut. Problem je samo što se to ponavlja.

Šta ima veze što imaju Finishing 16? To je uprošćavanje situacije i svođenje napadača na jedan atribut. Finishing je samo jedan u nizu atributa koji određuju sposobnost igrača da postigne gol.

markohn22 пише:Onda je tu i problem što igrači jednostavno ne slušaju neke taktičke instrukcije, jurim pobjedu u 90+, igram overload i sve ostale instrukcije zbog kojih bi trebao čak i golman da ode u njihov kazneni, a moji štoperi se lagano dodaju na svojoj polovini i čekaju da istekne vrijeme!
Teško mi je da poverujem u to. Čak i ako nemaju kome da dodaju loptu, ne bi smelo da se desi da se lagano dodaju. Ne bih želeo da kažem da ne govoriš istinu, ali ne mogu da poverujem da je stvarno tako.

markohn22 пише:Onda kako odnos kvaliteta timova određuje tok meča. Ja vodim PFC i igram protiv nekih levata iz 4. lige u kupu, ne mogu da se povežu ljudi, onda igram u LŠ protiv Reala i moja ekipa na terenu izgleda kao ovi levati protiv mene.
Postoji 101 razlog zbog koga PFC može da igra slabo protiv levata, a RM protiv PFC.

Na primer, kup nije toliko bitno takmičenje, igrači PFC su isuviše kurčeviti (da izvinete na izrazu :) ), misle da će rezultat da dođe sam od sebe. Ti isto tako, nisi ni pogledao kako levati igraju, očekuješ ubedljivu pobedu... Sa druge strane, levati igraju utakmicu karijere. Dešavalo se bezbroj puta u stvarnosti. Na primer, kako je Partizan izgledao protiv Šamroka? Kako je Zvezda izgledala protiv Sloge iz Petrovca na Mlavi? Da ne nabrajam dalje i naše i njihove bruke... :)

markohn22 пише:To nije realan odnos snaga, sve i da jeste Real jači od mene isto toliko koliko sam ja od tih iz 4. lige, ta 2 meča ne mogu da izgledaju isto, jer jer koliko god da su moji igrači lošiji od protivnika oni imaju ocijene sa kojima bi trebali da znaju da povežu 2 pasa na svojoj polovini, kada protivnik čak ne vrši presing na njih, protiv bilo koga pa čak i protiv Reala. Ali ne, kad igram protiv jače ekipe oni izgledaju kao da imaju ocijene baš kao ti 4.-ligaši.
Isto, ali bukvalno isto, važi i u stvarnom životu. Partizan u domaćoj ligi ume tako da samelje protivnika da pomisliš "o čoveče, konačno imamo fenomenalan tim", a onda izađe u Evropu i protiv Bešiktaša ne može na svom terenu da poveže dva pasa.

Ja ne znam šta konkretno nije bilo u redu u tvojoj utakmici. Možda su se igrači usrali (za razliku od levata, koji su protiv tebe bili inspirisani). Možda je Real izmarkirao prave igrače, koji su ključni za igru tvoje ekipe. Možda su te kompletno ispresingovali. Možda vam je bio loš dan. Možda ti je taktika bila neprilagođena protivniku. itd itd itd...

Poenta je da se čovek posle utakmice i nepovoljnog rezultata smiri i kaže "okej, pukli smo, daj da vidim u čemu je problem." Nekada možda i jeste u pitanju FM bulšit, ali iz svog iskustva mogu da kažem da često dok igraš nemaš u vidu gde sve grešiš. A onda, posle nekoliko dana, nedelja, meseci, kada se vratiš na taj sejv i pogledaš šta si radio, kažeš sebi WTF brate, šta mi bi ovo da igram. :)

Dakle, analiza je ključna za razumevanje problema. To što je malo igrača spremno na taj nivo posvećenosti, to je druga stvar. Mnogi bi, iskreno rečeno, trebalo da se preorijentišu na FMC. No, to je već druga priča...
D.
First Team Coach

Порука од D. »

parnivaljak пише:Pa i broj šansi u igri odgovara broju šansi u stvarnosti. Naravno, postoje utakmice sa većim brojem šansi i sa manjim, ali postoje i u stvarnom životu. Kada se sve "usrednji", dolazimo do prilično realne slike.

Doduše, veoma je uobičajno da korisnici igraju preterano ofanzivan fudbal, pa da zbog toga viđaju mnogo šansi sa obe strane. Moji drugovi koji igraju FM, sa izuzetkom ovog drugara sa kojim u kontinuitetu igram, po pravilu igraju Attacking, sa vrlo ofanzivnim instrukcijama. Ja im kažem da to nije nužno najpametniji fudbal, a oni mi kažu da oni vole da gledaju takav fudbal i da vole timove koji tako igraju. Pa normalno je onda, kada pogledaš, da oni imaju neobičnu statistiku.

A to da li je lopta otišla 3 ili 13 metara pored stative je stvar prezentacije, koja je u FM daleko od savršene, ali ne marim ja za to, jer mi oba promašaja u suštini govore - tvoj igrač nije bio u dobroj šansi, odnosno - tvoj tim nije stvorio dobru šansu.
А шта је са утакмицама које не контролишемо? И ту се јавља висок број шанси, немогуће је да су сви тренери Земани.

Што се овог последњег тиче, говорим о шансама 1 на 1, не о оним глупостима из мртвог угла које се класификују као чисте шансе.
parnivaljak пише:To nije tačno.

Prvo, Overload uopšte nije stragegija za čuvanje lopte. Drugo, sa Counter strategijom je sasvim moguće imati posed na protivničkoj polovini. Ne znam odakle ti ideja da strategija određuje gde će lopta da se čuva!?

Osim toga, za taj stil koji želiš da igraš u toj utakmici, da sabiješ protivnika u šesnaesetac, potrebno je i on da bude na Contain. Ukoliko se AI ne prebaci na Contain, nećeš moći da postigneš takav fudbal, nezavisno od svoje strategije.
Ја са зидом дискутујем... Ухватио си се нелогичне поставке као пијан плота. Види, дао си пример имбецилне поставке, дао сам ти једнако имбецилан, а опет рационалан разлог зашто би иста та поставка неком пала на памет.

И, да, кад се већ разглаба на ову тему - стратегија појачава менталитете, позиционира екипу више на терену, када је цела екипа довољно високо и притом чува лопту, не може је чувати испред свог казненог простора, него тамо где су играчи.

Да ли би то донело баш тај резултат или не је апсолутно небитно, битан је начин размишљања, зашто би неко то пробао. Ето зашто.

Поента приче, то што теби неке ствари не падају на памет не значи да ником неће и не постоји апсолутно ни један разлог да се ограничава тако нешто. Више опција је увек боље од мање опција. Уз пропратна објашњења, наравно.

Питање: да ли би ти икад пало на памет да штопера пушташ да иде у напад и понаша се као офанзивни везни у току напада?
parnivaljak пише:Ovako kako jeste, ti imaš pet opcija za tempo kada je svaka strategija u pitanju. Dakle, to je 25% od maksimalnog mogućeg broja opcija. Kako ne shvataš da su u tim 25% obuhvaćene sve smislene kombinacije za datu strategiju?
Са каунтер би могао да иде максималан расположив темпо. Зашто? Контранапади, побогу. А, не. Не да игра, кад се игра на контре треба играти споро.
parnivaljak пише:Ja ni u jednoj od te dve taktike nisam video da je centarfor TM ili Poacher, niti da je postigao 60+ golova u sezoni.

Ne kažem da te dve taktike nisu "čit" taktike, nisam ih gledao detaljno, samo sam bacio pogled na postavku napadača i statistiku iz prvog posta. No, ne vidim kako negiraju moje reči, pojasni?
Не негирају директно, али чињеница да гађање таргета није довољно спречавање могућег простора за експлоатацију, јер простора има и више него што треба. А 25 голова на 20-ак утакмица је јако блиско 60+. Не код једног, него код тројице. Много горе него да је један. Уместо да се среди одбрана због које је таргет урнисао игру, лакше је само укинути циљање таргета, а одбране нека како јесте. Зато крила дају по 60 голова, а таргет више не.
parnivaljak пише:To što je smanjen prostor za eksploatisanje bagova, ne znači da korisnici ne mogu da nauče da eksploatišu nove bagove. Ja ti tvrdim da će već sledećom ME revizijom ta taktika da bude značajno manje efektivna, ako ne i potpuno besmislena. Onda će neko drugi da se pojavi sa novom "čit" taktikom, i tako u nedogled.

Razlika je u tome što danas nije toliko lako doći do čit taktike, kao nekada kada je bilo dovoljno da imaš usamljenog Poachera i nekoliko igrača da mu daju lopte u prostor, ili da imaš TM-a sa supply u prostor, da ne govorim o ranijim exploitima...
Није ни да није лако, видиш да су све шаблонске. Све у напад, одбрана до краја, темпо до краја...
parnivaljak пише:Vidi, ja svoje štopere znam da postavim bolje nego što AI ume da postavi svoje. Nismo temu počeli sa tim koliko je AI glup, pošto da jesmo, ja bih se složio da je tu potreban veliki napredak kako bi igra ostala interesantna dugoročno. Mi smo počeli priču o endžinu. Problem ponašanja štopera generalno nije problem endžina, već neumeća taktičkog postavljanja odbrane. Da li je u pitanju korisnik ili AI, to sada ne menja stvar.
АИ тренер има исте опције као и ти, некако је немогуће да су сви АИ тренери толико лимитирани.
parnivaljak пише:Zbog čega? Po čemu su 12 i 13 bili bolji od 14 ili 15? Štoperi su se bolje kretali? :D
Зато што је поучер је давао 60 голова у сезони и освајао Златну лопту.
Корисников грб
markohn22
World Class Manager
Контакт:

Порука од markohn22 »

parnivaljak пише:Pre svega, toplo bih preporučio svim normalnim ljudima da zaobiđu FM u novembru, dok su aktuelne te rane revizije endžina koje omogućavaju 50 golova po sezoni.

Mašite poentu i ti i D. Promašaj je promašaj, da li lopta ode u korner zastavicu ili 3 metara pored gola, ne menja stvar, pošto oba služe da ti pokažu da je u pitanju veliki promašaj.

Zašto je do promašaja došlo, to je pravo pitanje ako se takvi promašaji ponavljaju, i odgovor na njega će ti reći koje instrukcije treba da koriguješ.

I u stvarnom životu se povremeno dešava da napadači prilikom šuta izbace loptu u (običan) aut. Problem je samo što se to ponavlja.

Šta ima veze što imaju Finishing 16? To je uprošćavanje situacije i svođenje napadača na jedan atribut. Finishing je samo jedan u nizu atributa koji određuju sposobnost igrača da postigne gol.
Pa zašto onda postoji prikaz igre?! Neka ukinu onda sve to ako ne znaju da naprave kako valja pa da gledamo samo komentar kao na CM. Kako je isto da li je igrač koji je 1 na 1 sa golmanom, sa 10m pogodio stativu ili je pogodio korner zastavicu? Kako je to pokazatelj da nije stvorena dobra šansa, 1 na 1 sa golmanom, šta je onda po tebi dobra šansa? I ne radi se samo o finishingu nego su apsolutno kompletni igrači i našu ligu su već uveliko prerasli, što mi govore ponude od najvećih Evropskih klubova od po 20-30M...
parnivaljak пише:Teško mi je da poverujem u to. Čak i ako nemaju kome da dodaju loptu, ne bi smelo da se desi da se lagano dodaju. Ne bih želeo da kažem da ne govoriš istinu, ali ne mogu da poverujem da je stvarno tako.
Čim budem ponovo igrao FM snimam ti kad se to desi i šaljem pa ćeš da vidiš, a nisam jedini na forumu koji je pisao o tome...
parnivaljak пише:Postoji 101 razlog zbog koga PFC može da igra slabo protiv levata, a RM protiv PFC.

Na primer, kup nije toliko bitno takmičenje, igrači PFC su isuviše kurčeviti (da izvinete na izrazu ), misle da će rezultat da dođe sam od sebe. Ti isto tako, nisi ni pogledao kako levati igraju, očekuješ ubedljivu pobedu... Sa druge strane, levati igraju utakmicu karijere. Dešavalo se bezbroj puta u stvarnosti. Na primer, kako je Partizan izgledao protiv Šamroka? Kako je Zvezda izgledala protiv Sloge iz Petrovca na Mlavi? Da ne nabrajam dalje i naše i njihove bruke...
Nisi skontao šta sam napisao, opisao sam totalno obrnutu situaciju. Znači ja ugazim ove u kupu a onda Real mene isto tako, i to bi bilo normalno da se dešava ponekad. Ali igrica očigledno ima previše prost algoritam za to, jednostavno uzima razliku između 2 ekipe i na tome bazira igru i rezultat, uz naravno moguća odstupanja, ali pri tome nedovoljno pažnje je posvećeno kvalitetu tih ekipa, a ne njihovom odnosu. Jer iako sam ja duplo bolji od tih levata a Real duplo bolji od mene, to nikako ne mogu biti 2 iste utakmice jer moji igrači opet imaju neke pristojne, čak i odlične ocijene dok su ovi levati totalni amateri. Npr. ako moj krilni igrač koji je kompletan igrač i mogao bi da igra i u tom Realu, sabije tu tekmu u kupu i uopšte igra u nenormalnoj formi, onda bi trebalo da i protiv Reala 3 dana kasnije zna da uputi neki centaršut koji neće biti u stilu Miljkovića. I opet ponavljam, sada ti samo dajem primjer, da se radi o jednoj tekmi to je OK, ali ovo je nešto što se konstantno dešava.
Последње учитавање од markohn22 дана 12 Јан 2015, 15:26, учитано 1 пут укупно.
Корисников грб
bperic83
Youth Team Coach
Поруке: 57
Придружен: 04 Нов 2010, 07:15
Место: Smederevo

Порука од bperic83 »

Prelistavajuci ovu diskusiju imam pitanje - hoce SI objavljivati neku knjigu kao sto je bilo za neku od prethodnih verzija, vezano sa samu igru, pozicije, instrukcije i sl? Izgleda mi da je ovo sve potrebnije kako igra napreduje. Ili ako neko ima literaturu sa Vise Trenerske skole da okaci negde mozda?

Lepo je to za ljude koji imaju vremena, ali ma koliko zeleli da igra bude realna, nemamo svi vremena, ma koliko to zeleli, da igramo FM kao nekada u srednjoj skoli, posebno tokom raspusta, kad je mogla da se lagano namesta svaka sitnica sto s etice team i player instrukcija. A i iz ove price vidim da ima i previse stvari tipa - to radi, ali moze da se desi da se ne slaze sa nekom drugom instrukcijum tipa team instr sa player instr, pa onda ispadne nesto sasvim levo ... treba biti zesci zaludjenik i neko ko ima mnogo vremena pa obratiti paznju na svaku pojedinacnu instrukciju i timsku i pojedinacnu, jer imam osecaj da je dovoljno jednu da omasim i da umesto pobede od 5:0 nad Celzijem sa Arsenalom ja izgubim od Barnlija sa 4:0. A opet mi je trulo da skinem neciju taktiku sa neta i kidam sa njom. A i postojanje tih taktika koje neki ovde predlazu govori da igra ipak ima sistem koji je samo potrebno provaliti, sto je malo bezveze :/
A to sto favorizuju napadacke taktike je cool onima koji biraju Real, Celzi, i slicne ekipe, ali kad krenete neku nizu englesku ligu pa jos sa slabijom ekipom, nije bas zahvalno ...

Jel' zna neko kakav je trenutno onaj FIFA Manager? To je jedno vreme krenulo da lici na nesto, ali nisam od 2009. skinuo novu verziju.
YOU CAN'T BUY CLASS!
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach

Порука од parnivaljak »

D. пише:А шта је са утакмицама које не контролишемо? И ту се јавља висок број шанси, немогуће је да су сви тренери Земани.

Што се овог последњег тиче, говорим о шансама 1 на 1, не о оним глупостима из мртвог угла које се класификују као чисте шансе.
Ja ostajem pri tome da statistika iz igre odgovara statistici iz stvarnosti.

Pa i u stvarnom životu igrači promašuju prazne golove. Skoro svaki dan imaš na netu neki snimak o tome. Ima i primera iz domaće lige, npr. Grbić je protiv Jagodine promašio prazan gol sa pola metra, itd.

D. пише:Ја са зидом дискутујем... Ухватио си се нелогичне поставке као пијан плота. Види, дао си пример имбецилне поставке, дао сам ти једнако имбецилан, а опет рационалан разлог зашто би иста та поставка неком пала на памет.
Ti si naveo taj primer, ne ja. Mogao si da daš i bolji primer, pa da pričamo konstruktivnije. Ja ne vidim kako može imbecilan razlog da bude racionalan u isto vreme!?

D. пише:И, да, кад се већ разглаба на ову тему - стратегија појачава менталитете, позиционира екипу више на терену, када је цела екипа довољно високо и притом чува лопту, не може је чувати испред свог казненог простора, него тамо где су играчи.
Strategija pojačava mentalitete, ali nije jedina stvar koja utiče na poziciju igrača na terenu. Možeš ti da igraš i Defensive, i u nekom trenutku da sabiješ protivnika u šesnaesterac. To što igraš Defensive ne znači da će se tvoji igrači dodavati na svojoj polovini. Štaviše, u tom konkretnom slučaju je gotovo sigurno da neće...

D. пише:Да ли би то донело баш тај резултат или не је апсолутно небитно, битан је начин размишљања, зашто би неко то пробао. Ето зашто.

Поента приче, то што теби неке ствари не падају на памет не значи да ником неће и не постоји апсолутно ни један разлог да се ограничава тако нешто. Више опција је увек боље од мање опција. Уз пропратна објашњења, наравно.

Питање: да ли би ти икад пало на памет да штопера пушташ да иде у напад и понаша се као офанзивни везни у току напада?
Po toj liniji razmišljanja, mogu ja da kažem "hm, mislim da ako dovedem 5 najboljih defanzivaca na svetu i igram Contain sa dve linije po pet igrača, nikada neću primiti gol, to mi deluje kao dobra taktika". U realnosti, pretpostavka je potpuno pogrešna. I šta ja sad treba da kažem? Način razmišljanja mi je bio dobar? To što Murinju nije palo na pamet, ne znači da nekom drugom neće?

Poenta priče je to da ti misliš da si uskraćen da izvedeš nešto, a ja ti tvrdim da nisi. Ako si nečim limitiran, onda si limitiran endžinom, a ne nedovoljnim brojem instrukcija i opcija.

Ne razumem čemu pitanje za štopera?

D. пише:Са каунтер би могао да иде максималан расположив темпо. Зашто? Контранапади, побогу. А, не. Не да игра, кад се игра на контре треба играти споро.
Zapravo, kada se kontranapad aktivira, tempo igre se automatski privremeno pojačava na maksimum. Dakle, upravo radi kao što ti misliš da bi trebalo, samo to, eto, ti nisi znao.

D. пише:Не негирају директно, али чињеница да гађање таргета није довољно спречавање могућег простора за експлоатацију, јер простора има и више него што треба. А 25 голова на 20-ак утакмица је јако блиско 60+. Не код једног, него код тројице. Много горе него да је један. Уместо да се среди одбрана због које је таргет урнисао игру, лакше је само укинути циљање таргета, а одбране нека како јесте. Зато крила дају по 60 голова, а таргет више не.
Ti ne razumeš, ili uporno odbijaš da razumeš. TM je terorisao odbranu zato što nije postojala detekcija kolizije. To je rešen problem još pre par godina. Odbrana sa time nije imala nikakve veze.

Ciljanje TM je ukinuto zato što nema potrebe za takvom postavkom, jer cela taktička postavka već implicira na koji način će TM dobijati loptu.

D. пише:АИ тренер има исте опције као и ти, некако је немогуће да су сви АИ тренери толико лимитирани.
Da, on ima iste opcije kao ja, ali nije u stanju da razmišlja dinamički kao ja. Nije u stanju da analizira i predvidi moju igru. Nije u stanju da skroji tim tako da se igrač uklapaju jedni sa drugima. On u suštini "ne razume" u čemu je problem sa štoperima. Jednostavno, sledi određene skripte, koje su ranije isprogramirane za razne situacije u meču.

D. пише:Зато што је поучер је давао 60 голова у сезони и освајао Златну лопту.
Svaka čast. :winner: No, pitao sam ozbiljno.
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach

Порука од parnivaljak »

markohn22 пише:Pa zašto onda postoji prikaz igre?! Neka ukinu onda sve to ako ne znaju da naprave kako valja pa da gledamo samo komentar kao na CM. Kako je isto da li je igrač koji je 1 na 1 sa golmanom, sa 10m pogodio stativu ili je pogodio korner zastavicu? Kako je to pokazatelj da nije stvorena dobra šansa, 1 na 1 sa golmanom, šta je onda po tebi dobra šansa? I ne radi se samo o finishingu nego su apsolutno kompletni igrači i našu ligu su već uveliko prerasli, što mi govore ponude od najvećih Evropskih klubova od po 20-30M...
Znam da se to možda neće tebi svideti, ali prikaz igre je samo fidbek koji ti govori kako taktika radi. To je tako još od prvih CM-ova, koji su, kao što pominješ, imali samo tekstualni prikaz.

Uporno ističeš taj 1 na 1 sa golmanom. Prosto je netačno da se takvi promašaji dešavaju iz utakmice u utakmicu. Dešavaju se mnogo ređe, možda par puta po sezoni, kao i u stvarnom životu. Jedino ako igraš neku raniju varijantu ME...?

markohn22 пише:Čim budem ponovo igrao FM snimam ti kad se to desi i šaljem pa ćeš da vidiš, a nisam jedini na forumu koji je pisao o tome...
A što meni da šalješ? Ako si uočio bag, i imaš snimak, pošalji SI-u. Daj onda neki doprinos da se to popravi.

markohn22 пише:Nisi skontao šta sam napisao, opisao sam totalno obrnutu situaciju. Znači ja ugazim ove u kupu a onda Real mene isto tako, i to bi bilo normalno da se dešava ponekad.
Aha, izvinjavam se, nisam razumeo. :argh:

Ali ni u ovom slučaju ne vidim problem. Normalno je da će RM da zgazi PFC, i to se neće desiti "ponekad", nego u 95% slučajeva.

markohn22 пише:Ali igrica očigledno ima previše prost algoritam za to, jednostavno uzima razliku između 2 ekipe i na tome bazira igru i rezultat, uz naravno moguća odstupanja, ali pri tome nedovoljno pažnje je posvećeno kvalitetu tih ekipa, a ne njihovom odnosu.
Možemo da diskutujemo o bilo čemu u FM, ali mi se ne sviđa kada tvrdite neke potpuno izmišljene stvari tipa da igrica ima algoritam po kome uzima razliku između dve ekipe, itd.

Kako možeš da tvrdiš nešto tako netačno?

Baš me zanima na koji način ti misliš da taj algoritam radi, i na koji način misliš da FM računa kvalitet ekipe?

markohn22 пише:Jer iako sam ja duplo bolji od tih levata a Real duplo bolji od mene, to nikako ne mogu biti 2 iste utakmice jer moji igrači opet imaju neke pristojne, čak i odlične ocijene dok su ovi levati totalni amateri. Npr. ako moj krilni igrač koji je kompletan igrač i mogao bi da igra i u tom Realu, sabije tu tekmu u kupu i uopšte igra u nenormalnoj formi, onda bi trebalo da i protiv Reala 3 dana kasnije zna da uputi neki centaršut koji neće biti u stilu Miljkovića. I opet ponavljam, sada ti samo dajem primjer, da se radi o jednoj tekmi to je OK, ali ovo je nešto što se konstantno dešava.
Pa to imamo i u stvarnosti. Škuletić je najefikasniji napadač jesenjeg dela JSL svih vremena, pa u LE nije mogao da se sastavi... Kada razmisliš malo...
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach

Порука од parnivaljak »

bperic83 пише:Prelistavajuci ovu diskusiju imam pitanje - hoce SI objavljivati neku knjigu kao sto je bilo za neku od prethodnih verzija, vezano sa samu igru, pozicije, instrukcije i sl? Izgleda mi da je ovo sve potrebnije kako igra napreduje. Ili ako neko ima literaturu sa Vise Trenerske skole da okaci negde mozda?

Lepo je to za ljude koji imaju vremena, ali ma koliko zeleli da igra bude realna, nemamo svi vremena, ma koliko to zeleli, da igramo FM kao nekada u srednjoj skoli, posebno tokom raspusta, kad je mogla da se lagano namesta svaka sitnica sto s etice team i player instrukcija. A i iz ove price vidim da ima i previse stvari tipa - to radi, ali moze da se desi da se ne slaze sa nekom drugom instrukcijum tipa team instr sa player instr, pa onda ispadne nesto sasvim levo ... treba biti zesci zaludjenik i neko ko ima mnogo vremena pa obratiti paznju na svaku pojedinacnu instrukciju i timsku i pojedinacnu, jer imam osecaj da je dovoljno jednu da omasim i da umesto pobede od 5:0 nad Celzijem sa Arsenalom ja izgubim od Barnlija sa 4:0. A opet mi je trulo da skinem neciju taktiku sa neta i kidam sa njom. A i postojanje tih taktika koje neki ovde predlazu govori da igra ipak ima sistem koji je samo potrebno provaliti, sto je malo bezveze :/
A to sto favorizuju napadacke taktike je cool onima koji biraju Real, Celzi, i slicne ekipe, ali kad krenete neku nizu englesku ligu pa jos sa slabijom ekipom, nije bas zahvalno ...

Jel' zna neko kakav je trenutno onaj FIFA Manager? To je jedno vreme krenulo da lici na nesto, ali nisam od 2009. skinuo novu verziju.

Ne znam da li je tako nešto u planu, ali sve što te zanima pitaj na našem taktičkom podforumu.

Ne slažem se da treba biti zaluđenik da bi imao uspeha. Treba znati neku caku, tu i tamo, to se slažem, ali jedinio što je neophodno za uspeh je bazično znanje o fudbalu i elementarna logika.
D.
First Team Coach

Порука од D. »

parnivaljak пише:Ti si naveo taj primer, ne ja. Mogao si da daš i bolji primer, pa da pričamo konstruktivnije. Ja ne vidim kako može imbecilan razlog da bude racionalan u isto vreme!?
parnivaljak пише:I dalje postoji 20 nivoa, samo ne možeš da odabereš svaki. Niti bi trebalo. Zašto bi recimo sa Overload strategijom birao tempo 1? Ili tempo 5? Zašto bi sa Attacking strategijom birao 1 ili 5? Te brojke samo uvode konfuziju. Ovako je bolje, jer je neko seo, povezao logične postavke i uobličio ih u Tactical Creator. Usput je onemogućio korisnike da namernim nelogičnim podešavanjima eksploatišu endžin.
Рационалан начин за постизање тог имбецилног циља. Звучи малоумно (Оуверлоуд и темпо 1), а дао сам ти рационално објашњење како би неко дошао до те комбинације. Да ли је његова логика исправна је потпуно небитна ствар.
parnivaljak пише:Strategija pojačava mentalitete, ali nije jedina stvar koja utiče na poziciju igrača na terenu. Možeš ti da igraš i Defensive, i u nekom trenutku da sabiješ protivnika u šesnaesterac. To što igraš Defensive ne znači da će se tvoji igrači dodavati na svojoj polovini. Štaviše, u tom konkretnom slučaju je gotovo sigurno da neće...
Опет ти о оуверлоуду. Јебо га бог не мора да ради, можда неко хоће да проба, можда прими седамнаест голова за десет минута управо због те комбинације инструкција, али зашто би га ико спречавао да проба?
parnivaljak пише:Po toj liniji razmišljanja, mogu ja da kažem "hm, mislim da ako dovedem 5 najboljih defanzivaca na svetu i igram Contain sa dve linije po pet igrača, nikada neću primiti gol, to mi deluje kao dobra taktika". U realnosti, pretpostavka je potpuno pogrešna. I šta ja sad treba da kažem? Način razmišljanja mi je bio dobar? To što Murinju nije palo na pamet, ne znači da nekom drugom neće?
Управо. Дакле, можеш да кажеш такву небулозу, али, можеш и да пробаш и видиш како функционише. Може да прође. Вероватно неће. Налупаће те једном, двапут и онда ћеш променити. Неке ствари не можеш ни да пробаш, као већ поменути оуверлоуд и темпо 1.
parnivaljak пише:Poenta priče je to da ti misliš da si uskraćen da izvedeš nešto, a ja ti tvrdim da nisi. Ako si nečim limitiran, onda si limitiran endžinom, a ne nedovoljnim brojem instrukcija i opcija.

Ne razumem čemu pitanje za štopera?
Пошто су ова два повезана - Алаба као штопер у Бајерну. Нит је изводљиво, нит је нешто што би ти пало на памет. Шта знам, можда је Гвардиола морон, не разуме фудбал, не разуме тактику. Чуј, тера штопера у напад.
parnivaljak пише:Zapravo, kada se kontranapad aktivira, tempo igre se automatski privremeno pojačava na maksimum. Dakle, upravo radi kao što ti misliš da bi trebalo, samo to, eto, ti nisi znao.
Док је била она "кућица" за контре (да/не), да. Пошто исте нема, не. Штавише, каунтер стратегија је много погоднија за тактике базиране на поседу управо због спорог темпа, чак се и контранапади "удаве". Да не тражим линкове, има и о томе да се нађе на нету.
parnivaljak пише:
D. пише:Зато што је поучер је давао 60 голова у сезони и освајао Златну лопту.
Svaka čast. :winner: No, pitao sam ozbiljno.
Озбиљно.
Последње учитавање од D. дана 12 Јан 2015, 16:16, учитано 1 пут укупно.
Корисников грб
markohn22
World Class Manager
Контакт:

Порука од markohn22 »

parnivaljak пише:Uporno ističeš taj 1 na 1 sa golmanom. Prosto je netačno da se takvi promašaji dešavaju iz utakmice u utakmicu. Dešavaju se mnogo ređe, možda par puta po sezoni, kao i u stvarnom životu. Jedino ako igraš neku raniju varijantu ME...?
Nisu uvijek klasične situacije 1 na 1, ali jesu veoma izgledne prilike, nemam zaista kada da ti kačim snimke da vidiš neke promašaje, i koliko ih se neralnih nakupi na samo jednoj utakmici. Eto kad završim u februaru sa ispitima pokazaću ti, i tebi i SI-u. I ne mogu nikako igrati raniju varijantu ME-a, save jeste započet ali ME ima uticaj i na aktulene sejvove.
parnivaljak пише:Ali ni u ovom slučaju ne vidim problem. Normalno je da će RM da zgazi PFC, i to se neće desiti "ponekad", nego u 95% slučajeva
Druže ja sam 5. sezona, i nikako nije normalno da me Real gazi kao što ja gazim Trstenik npr. jer mi je ekipa sada već prilično ozbiljna.
parnivaljak пише:Možemo da diskutujemo o bilo čemu u FM, ali mi se ne sviđa kada tvrdite neke potpuno izmišljene stvari tipa da igrica ima algoritam po kome uzima razliku između dve ekipe, itd.

Kako možeš da tvrdiš nešto tako netačno?

Baš me zanima na koji način ti misliš da taj algoritam radi, i na koji način misliš da FM računa kvalitet ekipe?
Ne znam na koji način radi, nisam PRO što se tiče programiranja, i nisam rekao da radi na taj način, ali to jednostavno tako djeluje.
parnivaljak пише:Pa to imamo i u stvarnosti. Škuletić je najefikasniji napadač jesenjeg dela JSL svih vremena, pa u LE nije mogao da se sastavi... Kada razmisliš malo...
Da, ali Škuletić ima PA 125 što znači da mu ni CA nije veći od toga, dok je ovaj moj krilni igrač po mojoj procjeni već prebacio 150 CA. Ima acc i pace 18 a protiv Reala trči kao da su mu obje noge polomljene.

To je baš ono što pokušavam da ti objasnim, neke tako banalne stvari se razlikuju kad igraš protiv jačeg i slabijeg protivnika. Ako moj igrač ima acc i pace 18 i trči kao nenormalan protiv slabijih ekipa, valjda bi trebao da zna da potrči isto tako i protiv Reala. I ne, nemoj da mi kažeš da su to samo 2 od mnogih atributa, znam to dobro, dajem ti samo primjer, dečko ima sve predispozicije da trči bez lopte jednakom brzinom i protiv Čelzija i protiv Malog Mokrog Luga.
Последње учитавање од markohn22 дана 12 Јан 2015, 16:39, учитано 1 пут укупно.
Корисников грб
Orthodox
Ćale s' Bagdale
Поруке: 18983
Придружен: 24 Окт 2010, 00:36
Место: Kruševac
Klub koji vodite: Napredak
Formacija: 5-4-1 WB
Steam: OrthodoxSFM
Has thanked: 250 times
Been thanked: 263 times
Контакт:

Порука од Orthodox »

1 na 1 osim ako nisi Djordje Rakic npr ili Luka Jovic :shy:

Inče slažem se sa konstatacijom da je 12ca bila najbolji serijal u blizoj proslosti medjutim i za nju se secam da je bilo ljudi koji su je karakterisali kao los FM ali je i taj FM imao puno prousta u drugim segmentima igre. No taj ME jeste najbolji. Jbga to je neka stvar koja se konstantno razivija i upotpunjuje. Nije realno da se misli kako se nesto namerno radi. Stvar programiranja, kodiranja i to nije jednosatavno. Ako se gleda na stabilnosti igre oda nesto mora da se istrpi, a svaka promena u ME moze da utice na stabilnost igre jer tako obrazlozise u SIu svaki vid napada na novi FM.
Пошаљи Одговор

Повратак на “Football Manager 2015”