Sezona 3 V deo (april, maj + analiza sezone)
Odmah da Vam kažem da sam ispunio obećanje iz prethodnog posta, tako da sedite, pripremite kokice i gledajte/čitajte spektakl
April:
Serie A: Juvents - Cremonese 5:2 (Mota x2, Gnonto, Adzić i Conceicao)
Liga šampiona četvrtfinale, prva utakmica: Juventus - Manchester City 4:0 (Yildiz x2, Koopmainers, Bremer)
Serie A: Fiorentina - Juventus 1:2 (Vivian, Gnonto)
LIga šampiona četvrtfinale, revanš meč: Manchester City - Juventus 0:0
Serie A: Juventus - Atalanta 3:0 (Bremer, Leao, Koopmainers)
Coppa Italia, revanš meč polufinala: Roma - Juventus 2:3 et (Gonzalez, Gyokeres, Adzić)
Serie A: Udinese - Juventus 1:2 (Gnonto, Fagioli)
Liga šampiona polufinale, prvi meč: Newcastle - Juventus 1:0
Perfektan mesec, u ligi smo rutinirali sve sa kojima smo igrali i pobedom protiv Udinesea i matematički obezbedili novu titulu

Odbranili smo titulu osvojenu prošle sezone, ali o tome nešto više kasnije. Sa kamatom smo se revanširali prošlogodišnjem dzelatu u LŠ, ekipi Manchester City-a. Jednostavno smo ih deklasirali kod kuće, posebno inspirisan je bio Yildiz, a na strani smo umrtvili utakmicu i završili je bez golova. Oni nas prošle sezone 4:0, ove mi njih, računi poravnati što se mene tiče. U polufinalu igramo sa još jednim predstavnikom iz Premijer lige, ekipom Newcastle-a. U drugom meču polufinala kupa opet ludi meč sa Romom. Poveli smo 2:0 i taman kad smo pomislili da je sve gotovo i da se neće vratiti, oni u roku od 3' daju dva komada. Slamamo ih u produžetku, gde je svežina i širina klupe ipak imala presudan uticaj u našu korist. Adzic koji je ušao sa klupe je rešio utakmicu. Idemo u finale kupa, jedan od tri trofeja smo već obezbedili, idemo po preostala dva.
Maj:
Serie A: Juventus - Cagliari 3:4 (Espejo, Fagioli, Mastantuono)
Liga šampiona, revanš meč polufinala: Juventus - Newcastle 3:0 (Leao x2, Bremer)
Serie A: Napoli - Juventus 4:2 (Cambiaso, Mota)
Coppa Italia finale: Juventus - Inter 2:1 et (Espejo, Gnonto)
Serie A: Juventus - Roma 4:1 (Mota, Fagioli, Gnonto, Benassi)
Serie A: Torino - Juventus 1:2 (Benassi, Espejo)
Liga šampiona, finale: Liverpool - Juventus 2:3 (Koopmainers, Yildiz, Gyokeres)
Perfektan kraj sezone. U ligi smo malo ukočili, pustili drugopozivce da se dokažu, s obzirom da smo već ranije obezbedili titulu. Izgubili smo nenadano kod kuće od Caglaria (koji je na kraju završio u Ligi konferencije, jako dobra sezona za njih), jer smo bili malo više opušteni i mamurni od slavlja i pomalo očekivano u gostima od vicešampiona Napolija. Ostatak smo rutinirali, uključujući tu i trećeplasiranu Romu (ovog puta sa sve rezervistima). U kupu smo u finalu tukli našu standardnu mušteriju - Inter. Nema slađe pobede za navijače Juventusa od pobede nad Interom, pa još u finalu takmičenja, pa još golom u 117. minutu. Finale za pamćenje, utakmica puna naboja, duela, dinamike. Poveli smo u 73' a oni poravnali tri minuta kasnije. Greška u odbrani, odnosno da budem još precizniji naš presing na njihovu preumornu poslednju liniju je urodio plodom i sveži Gnonto koji je ušao sa klupe ih je rešio pred penale. Sjajna utakmica, jedna od mojih omiljenih svakako. U revanš meču polufinala Lige šampione dobijamo Newcastle a match winner je bio sjajni Rafa Leao sa dva gola. Zato smo ga i doveli, da pravi razliku i rešava velike i bitne mečeve. Prezadovoljan sam ovim mečom, dozvolili smo im samo jedan šut u okvir gola, pojeli ih na sredini, ma na svim delovima terena. Taktička perfekcija što bi se reklo
Za kraj sam izdvojio utakmicu koja zaslužuje i posebnu najavu i posebnu analizu. U finalu lige šampiona igramo sa Liverpoolom, koji je ranije obezbedio titulu u Premijer ligi. Sjajan i iskusan tim, sa raspucanim Nunezom (verovali ili ne u igrici ubija) i sjajnim krilima - Salahom i Diazom. Iza špica dejstvuje sjajni Xavi Simons. Ma sjajna ekipa generalno, jedino gde su malo tanji su pozadi gde su i dalje aktuelni Van Dijk i Joe Gomez. Dakle jedan spori ali sjajni veteran i jedan odličan (ali ne world class) igrač u prime godinama. Po bokovima im dejstvuju Bradley i Robertson, a u sredini sjajni Gravenberch i Mac Alister. Plan je bio da izolujemo Leaa da igra jedan na jedan sa Arnoldom/Bradley-em i/ili da Gyokeres napadne prostor iza leđa nešto sporijem Van Dijku/Gomezu, a da mu prevashodno Yidliz, a i svi ostali iz veze pripreme dve, tri zicer šanse. U odbrani smo imali zadatak da zaustavimo njihova sjajna, vihorna krila, gde obojica seku u sredinu i da smanjimo mogućnost i prostor da nam se Nunez uvuče iza leđa ili da pokupi neki dobar skok sa našim nižim igračima. Pogađajte šta se desilo. Upalio je plan B, jer smo 2 od 3 gola dali preko sredine, pasovima u prazan prostor između halfova Liveproola

Poveli su oni prvi, preko Gravenberha, iz kornera. Posle samo 5 minuta smo poravnali preko Koopmainersa, koji se odlično ubacio iz drugog plana, a čemu je prethodio pravi dar mar koji je Nico Gonzalez napravio po desnom boku. Nakon samo 6 minuta, Yildiz nakon sjajnog duplog pasa sa Thuramom beži Gomezu i povećava na 2:1. Sve do 70' nema promena iako se igra dinamično na obe strane. Tada nas po desnoj strani probija Bradley, koji dodaje Salahu, a ovaj Nunezu na peterac za 2:2. Šok za nas, imali smo ih, no pružam podršku momcima u veri da ćemo im dati još jedan do kraja. Tako i biva, samo sedam minuta kasnije, sjajna akcija po desnoj strani koju započinje Kayode, koji dodaje do Yildiza, a on do Conceicaa, koji prolazi jednog igrača, zalama u sredinu, pronalazi Gyokeresa, dotura mu loptu u prazan prostor, a ovaj je samo pogledao gde je Alison i nemilosrdno opalio po lopti koja završava u donjem levom uglu gola. Opet imamo prednost, sve je u našim rukama, trebalo je samo da se odbranimo. U tome uspevamo i veeeeeeeeeliko slavlje može da počne. TRIPLETA čoveče!!!!
Uspeli smo da uradimo ono što je iz Italije samo Interu pošlo za rukom sa legendarnim Murinjom u sezoni 2009/2010. Osvojili smo Ligu šampiona posle ravno 30 godina. Poslednja je osvojena 1996. u finalu je poražen Ajax, na penale. Nestvaran uspeh, naravno usledilo je veliko slavlje, uprava oduševljena, kasa preliva, igrači presrećni, ugled kluba i finansije odoše u nebo.
Sledi rezime takmičenja u kojima smo učestvovali ove sezone:
Serie A - šampioni
Ligu smo rutinski osvojili prevashodno (rekao bih) zbog nepostojeće konkurencije. Fun fact je da smo ligu osvojili sa 87 poena, dok smo prošle sezone istu osvojili sa 92 poena, a u prvoj sezoni bi sa istim brojem poena bili drugi. Milan i Inter su se raspali, ali na kraju ipak obezbedili Evropu. Milan LŠ (bili 5. pa zbog dobrog koeficijenta lige igraju ipak LŠ) a Inter LE (bili su 7. na kraju jedva). Imali smo neke neočekivane poraze, a skor je mogao da bude i bolji da smo u maju igrali sa prvotimcima, a ne sa rezervistima. Nije ni bitno, još jedna titula se piše, a mislim da smo i najkonstantniji bili cele sezone u prilog čemu govori činjenica da smo bili najbolji u svim statističkim kategorijam (broj datih/primljenih golova, most clean sheets itd)
Coppa Italia - šampioni
Polufinale je bilo ključno, gde smo igrali prezanimljiv dvomeč sa Romom. Na kraju, rekao bih zasluženo, smo ih eliminisali i u finalu u isto tako prezanimljivoj utakmici tukli velikog rivala - Inter. Sjajan uspeh, izuzetno sam ponosan na osvajanje ovog kupa iako nam je bio sekundarno takmičenje.
Super kup - vicešampioni
Ne vrednujem ovo takmičenje nešto preterano, ali eto da spomenem da nam već drugu sezonu zaredom Milan uzima ovaj trofej ispred nosa. Zvuči mi kao odličan izazov za sledeću sezonu
Liga šampiona - šampioni
Šta da kažem ovde a da ne budem lažno skroman. Taktička perfekcija u eliminacionoj fazi nam je donela borbu za trofej, gde smo takođe taktički nadvisili odlični Liverpool. U eliminacionoj fazi su nam padali samo premijer ligaši, redom Chelsea, Manchester City, Newcastle, Liverpool. Vrlo nezahvalan i težak put, a sve smo ih kod kuće rastavljali na proste činioce. U gostima smo gubili (osim od City-a), ali gleda se dvomeč i ukupan rezultat, a tu mi izlazimo kao pobednici. Nisam očekivao da ćemo ovoliko daleko da stignemo iz mnogo razloga, ali meč po meč, protivnik po protivnik i eto nas, šampioni najbitnijeg i najkvalitetnijeg takmičenja na svetu. FE-NO-ME-NAL-NO!
Individualni učinak igrača
Prvo moram da izdvojim apsolutnog heroja ove sezone - Nicolas Gonzalez. Nosio nas je momak, davao golove, asistirao, driblao, ma radio je šta je hteo. Na kraju završava sa double-double učinkom 25 g i 10 a. U potpunosti je preuzeo ulogu lidera od pomalo uspavanog Gyokeresa. Bez njegovog doprinosa sigurno ne bismo mogli do triplete.
Druge igrače neću posebno da ističem, ali ću da izdvojim par koji su imali ključni uticaj na ovaj uspeh. Yildiz - stasao je u world class playmakera i siguran sam da je ovaj momak buduća zlatna kopačka. Sve radi, sve može, sve stiže, asistira, daje golove, igrač oko koga se vrti naša igra. Bremer - opet dvocifren broj golova (12) za našeg halfa, drugu sezonu za redom. Šta da kažem više na tu temu, ima više golova od 80% tima. Pri tom neprelazan u odbrani. Thuram - odigrao fantastičnih 43 utakmica, bez povrede, bez pauze, bez poštede, pravi ratnik na terenu sa prefinjenom tehnikom. Prisutan na bitnim i neizvesnim mečevima, uvek od njega konkretan i konstantan učinak. Koopmainers - dao brdo prebitnih golova, od toga jedan u finalu Liga šampiona. Faktor stabilnosti na sredini terena, odličan playmaker i lider. Halseth Nypan - premijernu sezonu je odigrao malo je reći fenomenalno. Najbolji asistent Lige šampiona (7 a, ukupno 12), konstantan, igrao kao mator, ma alal mu vera. Conceicao - pomalo iznenađujuće odlična sezona za njega. Bio je uglavnom back up opcija, ali je vremenom dogurao do startera i uspeo je da zabeleži čak 15 asistencija. Proglašen je za najboljeg igrača i najboljeg mladog igrača Serije A.
Gyokeres - dao je neke prebitne golove, sam izbacio Chelsea, dao ga u finalu, ali nije bio ni blizu efikasan kao prošle sezone (20 g i 6 a). Učinku su dosta kumovale i povrede (dosta je odsustvovao) ali i generalno slabija forma u odnosu na prošlu sezonu. Kayode i Leao - sjajan doprinos novajlija. Leao je sam izbacio Newcastle u polufinalu, a Kayode je bio konstanta, sa bitnim asistencijama i sjajnom igrom u odbrani. Bolji učinak ovih igrača sprečile su povrede, zbog kojih su odsustvovali zbirno mesec-dva. Ostali su svi dali svoj doprinos, a izdvojio bih Gnonta, Espeja, Fagiolija i Pafundija.
Ekipni učinak
Dovoljno je da kažem da smo bili najbolji u svim statističkim kategorijama.
Neću posebno da dužim, mislim da je ova sezona ekipno bila fenomenalna, ne znam uopšte šta bih mogao da izdvojim kao neki minus. Ekipa je sjajno izbalansirana, imamo iskusne superstarove i mlade, pretalentovane igrače. Nemam mnogo šta da menjam, dolasci će zavisiti od odlazaka. Imam u planu da se rešim nekih igrača, a potencijalno bi trebalo osvežiti bokovske pozicije i dovesti novog golmana, iako je Svilar sjajan bio ove sezone i zaslužio nagradu za najboljeg golmana Serije A.
U tim sezone Lige šampiona ušli su Svilar, Bremer, Thuram i Gonzalez, a u tim sezone Serije A ušli su Scalvini, Bremer, Thuram, Conceicao i Leao.
Za kraj, nadam se nekom feedback-u od vas, pa postavljam sledeće pitanje (ne znam ima li poll-a):
A: Nastavi sa pričom, zanimljivo je.
B: Batali, prešao si igricu ovom tripletom.
C: Nastavi ali nađi novi izazov u okviru postojećeg save-a.
Svaka sugestija je dobrodošla, a mene za sada najviše vuče da nastavim save i pokušam sledeće sezone opet da napravim dar mar, pa da nakon toga sečem(o).