FM sadašnjost i budućnost

Sve o Football Manager-u 2014
Корисников грб
shirajzl
SFM Hall Of Fame
Поруке: 1605
Придружен: 29 Авг 2011, 23:57
Место: Hrvatska
Status: Није на вези

FM sadašnjost i budućnost

Порука од shirajzl »

Vjerujem da većina nas "starijih" ovdje na forumu igra ovaj serijal tamo negdje od samih početaka (ja sam krenuo od CM 96/97) pa me zanima koje je vaše mišljenje o onome o čemu sam razmišljao u zadnje vrijeme.

Meni je CM/FM uvijek bio igra kojoj sam se stalno vraćao, svojevrsni psihički odmor i odmak od svega, a sve to uz ispunjavanje nogometnih fantazija. Jedna od stvari koje sam oduvijek obožavao je da igru možeš igrati opušteno, uz piće, hranu, glazbu, zavaljen u stolicu. Igraš svojim tempom i ništa te ne je*e, ne moraš biti 100 % koncentriran na ekran stalno.

To je u prijevodu oduvijek značilo da pokrenem igru, napravim taktiku, malo čačkam oko nje, testiram u jednom-dva sejva i kad sam zadovoljan, to je to. Pokrenem "pravi" sejv, loadam svoju taktiku i ne moram ništa dirati dovijeka. Tad se okrećem izgradnji ekipe, tj. transferima, dovođenju i razvijanju mladih talenata i sl. To je uvijek bio savršeni tempo i način igre koji sam stalno prakticirao i bio super uspješan kao i većina ljudi koji su igrali igru.

Eh, to je sve išlo do FM 13. Tad je stalo i igra je naočigled krenula u hard core smjeru simulacije i svake godine teži tome i grabi u tom smjeru velikim koracima. Interakcija s novinarima, igračima, team talk, sve je to dodano, ali lako se obračunati s tim. Međutim, ogromna promjena je na taktičkom planu. Stalna potreba za koncentracijom tijekom utakmice, reagiranje na protivnika, potreba za razumijevanjem svake role i njezin odnos s različitim timskim instrukcijama, pa odnos tih instrukcija s mentalitetom pa onda s filozofijom igre. Sve to uz potrebu prilagođavanja protivniku itd. itd.

Pooof! Čarolija je odjednom počela nestajati. FM mi je bila igra koju bih pokrenuo u petak navečer nakon tjedan dana škole/faksa/posla, napravio si bambus, pustio glazbu i udri, osvajaj nogometni svijet izvaljen u stolicu. Sad je FM nešto što pokrenem i gledam u sto informacija, razmišljam o ovom ili onome, kako da kontriram njihovog AMC-a, kako da natjeram svoje bekove da ne puštaju njihova krila, kako da spriječim izolaciju svog napadača itd. u nedogled. Pratim utakmice, čačkam, mudrujem i dobijem ja to na kraju, osvojim trofeje kao i prije.
Ali čarolije nema, igra više nije relaksacija, igra više nije opušteno ostvarivanje najluđih fantazija u nogometu.

SI igru vodi čvrsto prema pravoj simulaciji i igra stvarno napreduje svake godine, to se ne može poreći. CM/FM je prije bio lagan jednom kad nađeš što prolazi, ali to meni nikad nije smetalo jer nikad nisam igrao za forumske rekorde i hvaljenje po internetu, uvijek je to bilo za sebe, za dušu.

Igra postaje realnija, ali gubi na faktoru zabave. Strah me to priznati samom sebi, ali FM je sve manje igra za mene...

Koje je vaše mišljenje o temi? Jeste li zadovoljni smjerom kojim se FM razvija?
Корисников грб
mmladja
World Class Manager
Поруке: 6483
Придружен: 26 Окт 2010, 00:36
Место: Ваљево
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times
Status: Није на вези

Порука од mmladja »

Igram ga od 2000. godine. Budio sam se u 7 kako bih ga igrao prepodne pre skole, nisam kupovao uzinu da bih isao u igraonicu, ostajao sam po celu noc uz kompjuter, zbog njega sam cak i obnovio godinu na faksu. To je bilo nekad. Danas, ova igra nije ono sto sam voleo pola svog zivota. Nije mi ni instaliran, a poslednji put sam ga upalio 2 dana nakon izlaska. I dalje se osecam nekako sjebano i nadrkano, kao da me riba prevarila i ostavila posle toliko godina, a ja se nadao da ce ljubav trajati vecno. :) Voleo bih da cujem i neke mladje ljude, mozda smo samo mi omatorili.
Корисников грб
dj90
Assistant Manager
Поруке: 824
Придружен: 01 Нов 2010, 19:41
Место: Bg
Been thanked: 2 times
Status: Није на вези

Порука од dj90 »

ma omatorili smo

i ja sam pre blejao od 8 ujutro do 10 uveče u igraonici a sad retko šta i igram, a i kad igram to bude fudbal (pes, fm)
Корисников грб
madness
Manager
Поруке: 1020
Придружен: 04 Феб 2011, 20:32
Место: Novi Sad
Status: Није на вези

Порука од madness »

Igram fm od 05-ice. Mator sam relativno za ovo, mozda ne po iskustvu ali po godinama sigruno. Obradovao sam se 14. kao malo dete i dalje sam "obradovan". Cinjenica ovome je mozda i da mi je ovo prvi original koji imam pa sve radi kao podmazano. Imam par drugova mojih godina koji i dalje pice ili su picili FM. U razgovoru sa svima njima cini mi se da su nas godine stigle. Iako smo i dalje zaljubljenici u ovu igru mozda shvatamo da postoji jos nesto van FM-a sto nismo toliko shvatali kao tinjdzeri. A sto se tice ovih mladjih generacija oni imaju mnogo veci izbor igara, graficki mnogo privlacnijih od FM-a i mozda nikad ne dobiju priliku da steknu ljubav prema FM-u koju su neki stariji igraci stekli. Pojavi se tu poneki "wunderkid", ali su oni u manjini. Iskreno ne mislim da cu ikad izgubiti zelju za FM-om, mozda ce ona nekad biti jaca, nekad slabija, ali ljubav prema fudbalu kao igrom odrzace plamen u zivotu.
Корисников грб
shirajzl
SFM Hall Of Fame
Поруке: 1605
Придружен: 29 Авг 2011, 23:57
Место: Hrvatska
Status: Није на вези

Порука од shirajzl »

Ostarili smo, definitivno, ali mislim da bi, bar meni, pomoglo da je igra ostala onako "casual", da napraviš jednu taktiku i piči, dovodi igrače, kupuj-prodaj i to je to.
Bez taktičkih namrdavanja non-stop, bez da ti igrači kmeče stalno zbog nečeg pa moraš pričati s njima, bez da sjebeš team talk pa izgubiš utakmicu i sl.

Pokušavaju oni sa Football Manager Classic, ali nije to to, match engine i dalje zahtijeva razinu razmišljanja koju mi se ne da. A i osjećaj kad igraš je kao dijete kojem umoče dudu u pivo da proba dok odrasli piju pored.

Definitivno starenje.
Корисников грб
Gagi
SFM Hall Of Fame
Поруке: 12107
Придружен: 12 Апр 2011, 10:09
Место: Heimaey
Has thanked: 4 times
Been thanked: 29 times
Status: Није на вези

Порука од Gagi »

Čoveče, koliko sam samo para bacio u igraonici na CM 01/02, to samo Bog zna. Verujem da bih sada mogao da kupim dobar deo SI-a. Sećam se kad je drkadžija od gazde napravio sebe na svim kompovima, a ja to nisam znao, dovodio to derle na svakom sejvu, posle čuo da je igrač izmišljen i da ga je napravio onaj smarač. Od tada ne pričam sa tim čovekom. U igru sam se zaljubio nenormalno, FIFA, PES, NBA... sve je to prolazno, trenutna zabava, smori te nakon dnevne doze od pola sata, sat ili te zabole prsti od tipkanja. Ovde lepo pustiš muziku, u štek staviš sok, grickalice i ceo svet je tvoj. I to traje i dan-danas. Jebiga, igra napreduje i primetio sam da zaljubljenici u CM serijal nisu fanovi toga. Npr, sasabab mi već par godina priča kako ovo više nije FM, već Sims i sl. Meni se lično sviđa to, volim šminkanje u pristojnoj meri, ali akcenat se mora baciti na bitnije stvari - match engine. Što kaže madness, ne verujem da ću ikada prestati da igram FM, dođe mi da ga upalim kad god gledam neku utakmicu na TV ili kada se desi neko sranje u RL (Rendžers, Portsmut) , pa mi se javi želja da ispravim te stvari u svom malom svetu. Budimo iskreni, svi smo navijali da River ispadne u 2. ligu, Wolvesi u treću, da neko bankrotira ili da ih kupi neki tajkun kako bismo izabrali njih u sledećem serijalu. :zelenko: Ako ni to ne pomaže, onda lepo upalim menadžerske priče, to je uvek milina čitati, prava stvar za nedostatak motivcije. Da mogu, od starih FM-ova bih vratio stare skinove (Auroru, Turnstyle, itd), to bi vratilo onaj stari, apsolutno nenadjebivi šmek.
Последње учитавање од Gagi дана 01 Јан 1970, 01:00, учитано 2 пута укупно.
Корисников грб
citizen
SFM Hall Of Fame
Поруке: 1805
Придружен: 26 Окт 2010, 16:45
Место: Srbobran
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од citizen »

Ne mogu da se setim koji mi je prvi serijal bio koji sam igrao, ali je pre Premier Manager-a 2008. Sećam se da je prvi tim koji sam uzeo tog dana u igraonici (svi su me gledali zašto uzimam tu igru da igram, još na Sony 1) bio Totenhem. Tariko, Tačer, Šervud,... bio je tim Pevaca, zašto sam ih uzeo, nemam pojma. PM 2008 je prvi menažer za koji sam svestan da sam igrao. Voleo sam tada više da igram LLM. Barnet je bio moj tim. Midžli (Midgley) rasni strelac, ubedljivo najjači igrač u timu, prodavao sam ga par rangova više. Barnet je inače tada igrao Konferenciju. Bilo je tu građenja stadiona, a fascinirajuće je da je tada postojao i 3D, koji je bio sasvim zadovoljavajući. Vremenom igrao sam ga sve više (mislim na menadžer uopšte), ali kako godine prolaze, poput nekih jenjava mi želja. Možda je "krivac" tome i privatan život, stigla je porodica, žena, dete.... Poput Gagija, kada gledam utakmice, mine me želja da se ja postavim na mesto trenera tog tima, namestim tim kako treba, ustrojim ga, ali obično inspiracija kratko traje, jednostavno mnogo drugih obaveza je u glavi, a kako je ovde rečeno, FM je dosta komplikovaniji sada i nije više toliko igra za opuštanje...
Последње учитавање од citizen дана 24 Дец 2013, 08:32, учитано 1 пут укупно.
Корисников грб
Džajo5
SFM Hall Of Fame
Поруке: 4111
Придружен: 15 Мар 2012, 13:37
Место: Žilina/Padina
Been thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Džajo5 »

Zanimljiva tema, ali eto, većinom samo mi stariji smo se oglasili.
Lično sam krenuo sa PM97, već tada sam imao sklon ka LLM-u. Uzeo Kardif i došao da Premier lige.
Ono što si u pravu, je da FM iziskuje sve više vremena a mi ga imamo sve manje, sa tendencijom sve većeg manjka istog.
Nije ni to toliko problem. Umesto 5-6 sejvova sa +5 sezona, smanjio sam na 2/3 sejva što duže i to je to. Evo sad na FM14 planiram da igram samo sa 2 kluba(Dolina i Salthill), eventualno još neki ako bude zanimljiv.
Najveći problem po meni, je što pored svog nerviranja u RL, moram da pizdim zbog ME. Budimo realni, nije on mnogo loš kako ga većinom pljujemo, ali daleko od toga da je barem dobar. Nerealne situacije koje se događaju bi morale biti otklonjene, po meni je to jedini razlog gubitka volje.
Ja lično nisam ni primećivao bagove sve do negde FM07(možda i FM06), pičilo je sve fino i gotovo. Sad ima toliko bagova da ne stižu da ih isprave.
Jbg, ostaje nam samo da guramo sa FM-om i tek ponekad, čisto radi nostalgije, upalimo neki stari CM/FM/PM i vratimo se u detinjstvo.
Корисников грб
Gagi
SFM Hall Of Fame
Поруке: 12107
Придружен: 12 Апр 2011, 10:09
Место: Heimaey
Has thanked: 4 times
Been thanked: 29 times
Status: Није на вези

Порука од Gagi »

O da.

Слика
Корисников грб
shirajzl
SFM Hall Of Fame
Поруке: 1605
Придружен: 29 Авг 2011, 23:57
Место: Hrvatska
Status: Није на вези

Порука од shirajzl »

CM 01/02 je najbolji ikad po mom mišljenju, a često mu se vraćam zbog redovitih i temeljitih updateova koji se rade i još su besplatni za skidanje. To je jedini koji svake godine igram uz FM.
Корисников грб
dj90
Assistant Manager
Поруке: 824
Придружен: 01 Нов 2010, 19:41
Место: Bg
Been thanked: 2 times
Status: Није на вези

Порука од dj90 »

meni je prvi fm bio kad su uveli kuglice, nisam mogao da gledam u onaj tekst pa da ga je*em
Корисников грб
Boske11
Assistant Manager
Поруке: 884
Придружен: 14 Апр 2013, 10:34
Место: Sr.Mitrovica/Beograd
Контакт:
Status: Није на вези

Порука од Boske11 »

Prvi menadzer 07 i od tad ne odvajam se od ove igre
You''ll Never Walk Alone
Корисников грб
vignjoslav
Assistant Manager
Поруке: 515
Придружен: 06 Дец 2010, 20:21
Место: Srbija
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од vignjoslav »

I ja ga igram dugo naravno, ali nije to to, ali mene nerviraju neke druge stvari. Meni je Fm iz godine u godinu isti, nista se tu znacajno ne menja sto bi uticalo na igrivost, samo sminkaju izdanja i stancaju ih iz godine u godinu prepune bagova i sa mutavim ME-om.
Корисников грб
arseNal-serbia
Manager
Поруке: 1063
Придружен: 15 Мај 2012, 17:51
Место: Smederevo
Status: Није на вези

Порука од arseNal-serbia »

Prvi FM mi je bio onaj 2003/2004, secam se da sam samo sa Arsenalom igrao imali su tad nenadjebivu ekipu i po meni su bili najjaca ekipa na tom FM-u, tad su igrali Henry, Berkgamp, Pires , Viera a bio je tu i vunderkid Fabregas.

Evo kupio sam FM 2014 i nisam odigrao niti jedan save, jednostavno ja nemam vremena da pravim taktiku 3 sata a i ovo bez slajdera mi je sranje.

Secam se nekad za 2-3 dana predjem celu jednu sezonu i stignem na polovinu druge a sad nema sanse treba mi po 5 dana da bi presao sezonu.
Корисников грб
TheBigOneFCB
Manager
Поруке: 2159
Придружен: 02 Мар 2012, 20:16
Место: Београд
Status: Није на вези

Порука од TheBigOneFCB »

Ево да ја као млађи члан кажем шта мислим.
Вероватно се сви са осмехом сећате свог првог ФМа.Тако је и са мном, и ако је мој први ФМ био ФМ10 који није изашао баш толико давно.Једноставно, кад га упалим ствара се нека магија, неки осећај тоталне опуштености.Тако је и са вама старијима, који сте, чини ми се, већином почели да играте на ЦМ01/02.Што се нека верзија више разликовала од прве игре, то се та магија више губила.Већина вас је почела да игра ову игру кад је била мојих година, али како сте старили, та магија се губила.Једноставно, стигле су вас обавезе одраслог света.Чак и да нису, на неки начин сте и прерасли игру.Дечје забаве, међу којима је и ФМ, ма колики ужитак вам пруже сад, он је мањи од оног него кад сте били деца.Ја сам још увек дете, а и није се десила ни једна велика промена од мог првог ФМа до сад, па не знам какав је то осећај изгубити ту магију.Међутим, читајући постове одавде, рекао бих да се десило овако нешто :cheers:
А што се тиче будућности ФМа, ово је само пројекат који још траје, пројекат који тежи ка ултимативном реализму.Кад се тај ултимативни реализам постигне, моћи ћемо да судимо о томе да ли је прелазак од игре за релаксацију до суве симулације био добра одлука јер, сигуран сам, да ће то на самом крају деловати другачије него сад :cheers:
Корисников грб
Jovan
Assistant Manager
Поруке: 637
Придружен: 09 Апр 2011, 13:47
Место: Beograd
Been thanked: 3 times
Status: Није на вези

Порука од Jovan »

Prvi mi je bio valjda CM 3 ili onaj posle njega, nisam siguran. Kao klinac totalno zaludjen fudbalom, provodio sam sate i sate uz menadzera dok nisam skroz ocoravio i poceo da nosim naocare.
Igra je naravno napredovala, mnogo novih opcija iz serijala u serijal sto je meni skroz kul. Najveca zamerka je naravno u vezi ME-a koji je uvek los sa prvim verzijama novog FM-a da bi tek tamo u januaru sa poslednjim patchom bio solidno ispeglan. Malo mi je nepojmljivo da oni krenu da rade novi FM recimo 5-6 meseci pre njegovog izlaska i da ne mogu da srede apsolutno najbitniju stvar u celoj igri.
No dobro, FM ce se uvek igrati bez obzira na sve, bar sto se mene tice. Moze da me smori pa da ne igram par nedelja ili mesec dana, ali generalno to je igra uz koju provodim najvise vremena na racunaru.
Корисников грб
petarda
First Team Coach
Поруке: 328
Придружен: 26 Авг 2011, 12:02
Место: Novi Sad
Been thanked: 3 times
Status: Није на вези

Re: FM sadašnjost i budućnost

Порука од petarda »

shirajzl пише:Vjerujem da većina nas "starijih" ovdje na forumu igra ovaj serijal tamo negdje od samih početaka (ja sam krenuo od CM 96/97) pa me zanima koje je vaše mišljenje o onome o čemu sam razmišljao u zadnje vrijeme.

Meni je CM/FM uvijek bio igra kojoj sam se stalno vraćao, svojevrsni psihički odmor i odmak od svega, a sve to uz ispunjavanje nogometnih fantazija. Jedna od stvari koje sam oduvijek obožavao je da igru možeš igrati opušteno, uz piće, hranu, glazbu, zavaljen u stolicu. Igraš svojim tempom i ništa te ne je*e, ne moraš biti 100 % koncentriran na ekran stalno.

To je u prijevodu oduvijek značilo da pokrenem igru, napravim taktiku, malo čačkam oko nje, testiram u jednom-dva sejva i kad sam zadovoljan, to je to. Pokrenem "pravi" sejv, loadam svoju taktiku i ne moram ništa dirati dovijeka. Tad se okrećem izgradnji ekipe, tj. transferima, dovođenju i razvijanju mladih talenata i sl. To je uvijek bio savršeni tempo i način igre koji sam stalno prakticirao i bio super uspješan kao i većina ljudi koji su igrali igru.

Eh, to je sve išlo do FM 13. Tad je stalo i igra je naočigled krenula u hard core smjeru simulacije i svake godine teži tome i grabi u tom smjeru velikim koracima. Interakcija s novinarima, igračima, team talk, sve je to dodano, ali lako se obračunati s tim. Međutim, ogromna promjena je na taktičkom planu. Stalna potreba za koncentracijom tijekom utakmice, reagiranje na protivnika, potreba za razumijevanjem svake role i njezin odnos s različitim timskim instrukcijama, pa odnos tih instrukcija s mentalitetom pa onda s filozofijom igre. Sve to uz potrebu prilagođavanja protivniku itd. itd.

Pooof! Čarolija je odjednom počela nestajati. FM mi je bila igra koju bih pokrenuo u petak navečer nakon tjedan dana škole/faksa/posla, napravio si bambus, pustio glazbu i udri, osvajaj nogometni svijet izvaljen u stolicu. Sad je FM nešto što pokrenem i gledam u sto informacija, razmišljam o ovom ili onome, kako da kontriram njihovog AMC-a, kako da natjeram svoje bekove da ne puštaju njihova krila, kako da spriječim izolaciju svog napadača itd. u nedogled. Pratim utakmice, čačkam, mudrujem i dobijem ja to na kraju, osvojim trofeje kao i prije.
Ali čarolije nema, igra više nije relaksacija, igra više nije opušteno ostvarivanje najluđih fantazija u nogometu.

SI igru vodi čvrsto prema pravoj simulaciji i igra stvarno napreduje svake godine, to se ne može poreći. CM/FM je prije bio lagan jednom kad nađeš što prolazi, ali to meni nikad nije smetalo jer nikad nisam igrao za forumske rekorde i hvaljenje po internetu, uvijek je to bilo za sebe, za dušu.

Igra postaje realnija, ali gubi na faktoru zabave. Strah me to priznati samom sebi, ali FM je sve manje igra za mene...

Koje je vaše mišljenje o temi? Jeste li zadovoljni smjerom kojim se FM razvija?
Upravo to! Pogodio si samu srz. I ja sam krenuo od CM96/97 i ako mi verujes i dalje ga igram upravo iz razloga o kome pricas ovde. FM napreduje i sve je bolji i bolji ali smo mi omatorili i nemas vise vremena toliko da se drkas sa sitnicama. Ja od kako postoji CM/FM mec pratim na " only commentary " uz analizu tekme.
Zvezda
Youth Team Coach
Поруке: 59
Придружен: 05 Мај 2011, 15:10
Место: Srbija
Status: Није на вези

Порука од Zvezda »

Neka mešavina starog i novog bi bio pun pogodak :)
Nije problem u poboljšavanju igre (to svako i očekuje), nego u apsolutno nepotrebnim silovanjem svime i svačime (te konferencija, te utakmicu igraš pola sata, te milion nepotrebnih informacija, itd).
Lepo bi bilo da Si Games izdaje određene zakrpe, dodatke za stare verzije igre. Ili da otključava igru, editor, pa da sami menjamo :)
Ne bi bilo loše da se pita koliko je to moguće, izvodljivo.
Ipak su generacije odrastale na ovome i svako ima svoju omiljenu verziju (koje je teško se odreći) :)

Jedine igre, pored ove, koje su stvarala ovoliku zavisnost kod mene su bile Actua Soccer, Sensible Soccer i CIV :D
Samo je CM/FM opstao :) Od CM Italy, do '97, preko 01/02 do FM 2007. koji mi je i danas tatko 8)
Корисников грб
Karna
SFM Hall Of Fame
Поруке: 1156
Придружен: 13 Окт 2011, 22:13
Место: Beograd
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times
Status: Није на вези

Порука од Karna »

Tesko da ce SI ikada updateovati starije verzije iz prostog razloga sto bi tako izgubili masu kupaca.

Jedna od, po mom misljenju, glavnih stvari koja ostvaruje prodaju svakog novog FM-a je upravo research i aktuelni transferi i ocene igraca. Ako to budu poceli da ubacuju u starije verzije FM-a, nove niko vise nece kupovati.
Zvezda
Youth Team Coach
Поруке: 59
Придружен: 05 Мај 2011, 15:10
Место: Srbija
Status: Није на вези

Порука од Zvezda »

Kad pišem stare, mislim da oslobode one starije od 10 godina :)
Transferi igrača se mogu odraditi i bez si gamesa.
Пошаљи Одговор

Повратак на “Football Manager 2014”