Linuks(bilo koji) zahteva manje resursa no Windows.
Programe možeš koristiti sve, osim onih koji su pravljeni jedino za Windows. hehe.
Šalu na stranu, svaki program koji je pravljen samo za Win, ima svoj ekvivalent za Linuks. Imaš tako u ponudi LibreOffice ili OpenOffice umesto Majkrosoftovog Offica. Umesto Photoshop-a imaš Gimp Photo editor. U principu imaš 90% programa što rade i na Win-u i na Linuksu ili su zamena nekog programa. Velika većina(što treba običnim smrtnicima) je free.
Steam je sada takođe u ponudi za Linuks a novije igre rade i na Linuksu(meni najbitnije FM14 i EU4).
Najbolje od svega je što sa instalacijom bilokojeg Linuksa automatski ti se instaliraju i software-ski paketi. Paketi su različiti od svake distribucije, ali uvek imaš instalirano ono što ti treba za korišćenje kompa, bez da moraš da instaliraš dodatne programe. Npr. tu je Office, video i audio plejeri, neki browser(nema govnjivog IE-a),...
Prednost je i to što za razliku od Win-a, imaš software-ski centar koji sadrži veliku većinu programa napravljenih za Linuks. Podeljeno je po kategorijama i ti izabreš kategoriju i tražiš, ili možeš i ''ručno'' ukucaš u search bar npr. Steam i skineš ga, da ne moraš da tražiš.
To ti je osnova.
Što se tiče distribucija, većinom je razlika samo u interfejsu. Mint cinnamon ti je možda najsličniji Win-u, što se tiče izgleda. Ali probaj i Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu. Fedora i Arch su možda malo teži za početnika.
Ako se plašiš kako ćeš sve to da podesiš(zbog terminala), imaš brdo tutorijala, foruma čak i njihov chat na IRC i tamo možeš naći sve komande.
Ja koristim Ubuntu 13.10 zbog najbolje driver podrške a i najbrojniji je što se tiče koristnika, pa lako nađeš pomoć. Jedino što me jebe, je što imam 2 grafičke a prepoznaje mi samo intergrisanu, ali rešavam to(valjda).
Kubuntu je isto kul(interfejs), ali je meni dosta krešovao, ali nije do same distribucije, ja sam dosta čačkao.
Još jedna velika prednost je što su instalacije relativno male, skineš ih sa neta, napržiš boot-abilni DVD ili USB, boot-uješ iz BIOS-a i imaš opciju Try XXX i možeš sve normalno da radiš(sve dok imaš dovoljno mesta na USB-u). Ja sam probao Ubuntu, Kubuntu, Mint, Keroru, Fedoru. Posle, šta ti se najviše svidi i šta ti odgovara, instaliraš i gotovo. Instalacija je veoma lako(ima i brdo tutorijala) a imaš i opciju Install alongside WinX i samo mu podesiš veličinu particije. Mada možeš i manualno, ako hoćeš sve da podesiš po volji.
To je neko moje iskustvo, mada ga koristim samo mesec dana
I pored toga, planiram da uzmem desktop(poslednih 8 godina samo laptopove koristim) a na njegu ću verovatno samo Linuks staviti.