Cruzeiro Esporte Clube

Ovde možete pronaći korisne tekstove i tutorijale, savete o igračima, osoblju, klubovima i ligama.
Корисников грб
Hajdukovac
Newgen
Поруке: 37
Придружен: 01 Окт 2018, 14:17
Место: Zadar
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Cruzeiro Esporte Clube

Порука од Hajdukovac »

Слика
Слика
Слика
Слика

naiša na jedan tekst na faceu - pa evo uživajte:

Cruzeiro Esporte Clube ili Cruzeiro je brazilski nogometni klub, iz grada Belo Horizonte u državi Minas Gerais, osnovan 2. siječanja 1921.godine. To je jedini brazilski klub koji je osvojio trostruku krunu brazilskog nogometa - odnosno: Campeonato Brasileiro Série A, Copa do Brasil, Campeonato Mineiro, sve 2003. godine. Cruzeiro je jedan od najtradicionalnijih klubova u Brazilu usprkos kasnm onivanju u odnosu na druge velikane brazilskog nogometa. Nikada nisu bili degradirani ili izbačeni iz brazilske Serije A (zajedno sa Clube de Regatas do Flamengo, Santos Futebol Clube i São Paulo FC). Oni su drugi brazilski klub prema rangu CONMEBOL-a i imaju 5 najveći broj navijača u Brazilu, za svog najvećeg rivala smatraju Clube Atlético Mineiro koji je takođe iz Belo Horizontea,a susret ovih klubova popularno se naziva ''Clásico Mineiro''.
Kako smo prethodno rekli,klub je osnovan 2. siječnja 1921.godine u Belo Horizonteu od strane talijanskih migranata pod nazivom ''Societá Sportiva Palestra Italia'' ime koje je korišćeno sve do 1942.godine kada je vlada Brazila zabranila upotrebu bilo kakvih imena koja su vezana za države Sile Osovine u Drugom svetskom ratu,tako je početkom 1943. klub preimenovan u ime kakvo nosi i danas. Pod nazivom ''Societá Sportiva Palestra Italia'' klub je prvi put debitovao 3.travanja 1921. protiv Vila Nova Futebol Clube pobjedom od 2-0,a prvi susret sa sadašnjim ljutim rivalom Atletico Mineiro dogodio se 1925.godine koji je takođe završen pobjedom, ali od 3-0. Prvenstva su tekla uobičajeno za ovaj klub, a onda 1965.godine Cruzeiro je ušao u jedan od najboljih perioda u povijesti osvojivši 5 puta zaredom Campeonato Mineiro,a 1966 osvoji je i svoju prvu nacionalnu titulu pobjedivši u finalu Santos koji je tada bio predvođen legendarnim Peleom. U narednom desetljeću uspjeli
su još dva puta doći do finala Brazilskog prvenstva 1974 i 1975,ali oba puta su završili kao viceprvaci,prvi put izgubivši od Vasco da Gama,a drugi put od Internacionala. Ali ova dva izgubljena finala brzo su pala u zaborav,jer je 1976. Cruzeiro po prvi put osvojio Copa Libertadores, trijumfom u finalu nad Club Atlético River Plate . Kao kontinentalni prvaci izborili su sudjelovanje na FIFA Club World Cup 1976. gde su se susreli sa Bayernom,od kojeg su i poraženi u finalu sa 2-0. I iduće sezone Cruzeiro je ponovo uspeo da dođe do finala Copa Libertadores ,gde su se opet našli sa jednim Argentinskim klubom, ovoga puta protiv Boce koja ih je savladala nakon jedanaesteraca (5-4),jer je dvomeč završen minimalnim pobjedama oba kluba. Posle velikih uspjeha 60-tih i 70-tih godina, Cruzeiro zapada u loše iduće desetljeće,80-te nisu bile dobre u slavnoj povijesti ovog kluba i po prvi put od osnivanja Copa Libertadores 1960.godine nisu uspeli da izbore ovo prvenstvo čitavo iduće desetljeće. Godina ponovnih uspjeha krenula je 1988. i pozivom Škotskog Celtic FC na prijateljski meč u čast 100 godina kluba. Od te 1988. do 2003. klub je uspeo da osvoji 8 puta Campeonato Mineiro, 4 puta Copa do Brasil,a na internacionalnom nivou prvi pehar došao je nakon osvajanja Copa Sudamericana 1991.godine i ponovno naredne 1992. Drugi Copa Libertadores došao je u finalu 1997.kada su na svom Estádio Mineirão pred oko 105 hiljada gledalaca savladali peruanski Club Sporting Cristal rezultatom 1-0. Naredne 1998.godine ponovo su se u nekom internacionalnom šampionatu susreli sa River Plate-om,ovoga puta u prvom izdanju Recopa Sudamericana u kojem su uništili argentinskog velikana rezultatom 5-0. Namjerno smo ovaj uspešan period ograničili do 2003.godine,jer se ova godina smatra zaista posebnom i najuspešnijom u povijesti kluba,kako je i spomenuto na početku teksta. Cruzeiro je tada postao jedini brazilski klub koji je osvojio trostruku krunu brazilskog nogometa - odnosno Campeonato Mineiro, Copa do Brasil, Campeonato Brasileiro 2003. Cruzeiro je u narednom desetljeću osvajao Campeonato Mineiro još četiri puta (2004, 2006, 2008, 2009),u sezonama 2007,2008.2009 uspevao je da se upiše kao drugi u Seriji A ,a 2009. čak došao i do svog četvrtog finala u Copa Libertadores,i ovoga puta susret sa Argentinskom ekipom Club Estudiantes de La Plata koja je bila uspešnija u dva meča rezultatom 2-1. 2011.g. skoro su ispali ali su se spasili u zadnjem kolu.

Dok je Cruzeiro bio još poznat kao ''Palestra Italia'' boje kluba tj. dresova su bile zeleno-bijelo-crveno koji su podsjećali na talijansku zastavu. Kada su 1942.godine mijenjali naziv kluba jedan meč su odigrali pod imenom Ypiranga,u kojem su koristili plavi dres sa bijelom dijagonalom, od čega je nastao današnji dres. Himna kluba je ''Hino ao Campeão'', koju je pisao i uglazbio Jadir Ambrósio 1966.godine nakon osvajanja prvog Nacionalnog prvenstva. Za maskotu kluba prihvaćena je ''raposa'' (lisica) koju je osmislio i nacrtao poznati karikaturista i dizajner Fernando Pieruccetti. Igrač sa najviše nastupa za ovaj klub je čuveni Fábio Deivson Lopes Maciel koji je upisao 654 nastupa,a igrač sa najviše postignutih golova je Eduardo Gonçalves de Andrade poznat kao ''Tostão'' i za 9 sezona u vremenu od 1963 do 1972.godine uspio postići 249 golova na 378 utakmica u svim natjecanjima...

NAJBOLJI IGRAČI

DEDE

Слика
Слика

29-godišnji stoper koji je ipak zadnjih godina u malom padu forme. U 2014. i 2015. bio reprezentativac Brazila. Inteligentan, čvrst i beskompromisan stoper. Uz Manoela imate jednu od najčvršćih linija u Seriji A.

Giorgian de Arrascaeta

Слика
Слика

Vrhunski mladi playmaker koji je već sada kompletan ofenzivni vezni igrač. Odlikuje ga dribling, završnica, te se često ubacuje iz drugog plana. Zadržite ga što duže.

OSTATAK IGRAČKOG KADRA
Uz vratara Fabia, imate stopera Manoela, veznjaka Lucasa Romera (brutalan igrač), uz De Arrascaetu djeluje iskusni Thiago Neves, dok u špici imate tenkove Barriosa i Sassu.

ZAŠTO IGRATI S OVIM KLUBOM
Klub koji je osvojio sve u jednoj sezoni. Može li s vama za vodstvom spojiti sve plus još dignuti Copu Libertadores. Iz iskustva kažem, težina brazilske lige je jebena. Ali probajte :boxer:
Ajmo bijeli aleeee
Пошаљи Одговор

Повратак на “FM19 - Tutorijali, saveti i predlozi (Igrači, osoblje, lige, klubovi)”