Taktika i praćenje utakmica

Sve o FM15
Корисников грб
shirajzl
SFM Hall Of Fame
Поруке: 1605
Придружен: 29 Авг 2011, 23:57
Место: Hrvatska
Status: Није на вези

Taktika i praćenje utakmica

Порука од shirajzl »

Znamo svi da je taktika centar priče u FM-u, svake godine sve više. Jest, dovođenje pravih igrača, održavanje morala i sl. igra svoju ulogu, ali taktikčka strana je glavna.

Tko ima vremena i volje, nek odgovori. Vidim svi imaju puno uspjeha pa me zanima koje su navike na taktičkom polju.

Mene to muči jer bih uporno htio igrati po starim navikama da stalno dereš istu taktiku bez diranja ičega, ali teško to ide (ili sam ja loš).

1. Kad pravite novu taktiku, služite li se svim onim vodičima koje imamo po netu, pogotovo na SI forumu?
2. Kad je taktika u početnoj fazi, koliko utakmica i na kojim highlightsima gledate i radite promjene?
3. Na što konkretno obraćate pažnju i što najčešće mijenjate u fazi izrade taktike?
4. Kad je taktika gotova, na kojim highlightsima gledate utakmice?
5. Opet, kad je taktika završena, koliko često mijenjate postavke tijekom utakmica da se prilagodite protivniku i rezultatu?
6. Kad radite promjene tijekom utakmice, na što posebno obraćate pažnju?
7. Koje su najčešće promjene koje radite?
Корисников грб
Androsito
World Class Manager
Поруке: 3025
Придружен: 11 Јун 2011, 20:06
Место: Krusevac
Status: Није на вези

Порука од Androsito »

1. Ne, obično se vodim nekom svojom idejom...
2. Taktika nikad u principu nije u konačnoj fazi, uvek malo čačkam, menjam, prilagođavam, a hajlajtsi su uvek na extended.
3. U fazi izrade taktike sve sem pozicija, ako sam zamislio formu gledam nju da usavršim, a ostalo sve se menja.
4. kao što rekoh, uvek extended
5. Prilikom utakmice OI menjam konstantno, što se ostatka tiče sitnice uglavnom, mada mi se dešava da kompletno izmenim taktiku...
6. Na protivničke taktičke promene.
7. Kao što rekoh OI. Njih menjam konstantno...
Корисников грб
Gagi
SFM Hall Of Fame
Поруке: 12107
Придружен: 12 Апр 2011, 10:09
Место: Heimaey
Has thanked: 4 times
Been thanked: 29 times
Status: Није на вези

Порука од Gagi »

1. Ima dobrih vodiča na netu, ali ne, furam svoj fazon. Obično pogledam neku tekmu na TV pa se napalim kao mladi majmun.
2. Igram prijateljske, gledam ih na extended kao i sve ostale utakmice i često pravim izmene u toku i posle meča.
3. Na ključne pozicije u timu. Primera radi, kada pravim jelku, tražim način da ne budem ranjiv ukoliko igram protiv jakog protivnika koji ima zver od AMC-a. Što se tiče faze napada, opet gledam kako najbolje da radim sa onim što imam, kako da izvučem maksimum.
4. Extended...
5. Hteo ja to ili ne, prilagođavam se protivniku. Ukoliko igram protiv 4-1-4-1, obično furam 4-4-1-1 i stope/cover kombinacijom u poslednjoj liniji. Ukoliko komp igra 4-3-3 flat, ja igram 4-1-2-1-2 ili 4-1-3-1-1 narrow....
6. I ja gledam šta mulja protivnik. Držim vidžet sa njihovom formacijom i reagujem kada je potrebno.
7. Isto kao Andros. To je moj OCD. To je jedina stvar koju prepuštam asistentu, ne mogu sa svim stvarima da se bakćem, a retko kada greši. Bukvalno ulazim po 10 puta u taktiku u toku meča da aminujem njegove savete.
Последње учитавање од Gagi дана 21 Јун 2015, 16:37, учитано 1 пут укупно.
Корисников грб
Orthodox
Ćale s' Bagdale
Поруке: 18917
Придружен: 24 Окт 2010, 00:36
Место: Kruševac
Klub koji vodite: Napredak
Formacija: 5-4-1 WB
Steam: OrthodoxSFM
Has thanked: 244 times
Been thanked: 254 times
Контакт:
Status: Није на вези

Порука од Orthodox »

shirajzl пише:1. Kad pravite novu taktiku, služite li se svim onim vodičima koje imamo po netu, pogotovo na SI forumu?
2. Kad je taktika u početnoj fazi, koliko utakmica i na kojim highlightsima gledate i radite promjene?
3. Na što konkretno obraćate pažnju i što najčešće mijenjate u fazi izrade taktike?
4. Kad je taktika gotova, na kojim highlightsima gledate utakmice?
5. Opet, kad je taktika završena, koliko često mijenjate postavke tijekom utakmica da se prilagodite protivniku i rezultatu?
6. Kad radite promjene tijekom utakmice, na što posebno obraćate pažnju?
7. Koje su najčešće promjene koje radite?
Ja ti nesto i nemam uspeha dok ne skockam ekipu tj dzaba mi taktika ako mi je ekipa losa.

1. Ne sluzim se nicim osim onoga sto svojeglavo znam o fudbalu i onoga sto bih zeleo da postignem. Vise se uklopim prema igracima nego sto se igraci uklapaju prema mojoj taktici jer npr volim da forsiram 5-3-2 WB a prosto su mi za to potrebni specificni igraci i onda pokusam da izgradim tim, ako ne uspem prilagodim se.

2. Prijateljske polako gledam u fullu dok ne vidim sta i kako izgleda. Ukljucim ponekad i 2D da bih video kuglice mada mi 3D iz pticije perrspektive takodje daje dobar pregled. Posle toga picim na extended sve utakmice i tako inace igram non stop. Mozda protiv indijanca ukljucim key ali only comentary nikad.

3. Navise paznje obracam na dubinu napada i na pozicioniranje odbrane. Posto volim da igram direktan fudbal volim i brzu tranziciju, pa mucim muku evo jos i sad u 2027 godini da napadam sa vise igraca u a da ne ukljucujem opciju da cekam bekove jer mi to uspori sve i onda mi izgleda da idem na posed. Hocu direktne lopte za gol sansu i gol, necu filozofiranje. Filizofija moze eventuano kod plejmejkera i to je to. Kad malo bolje razmislim obracam paznju na sve i ucestalo i neke stvari i dalje ne mogu da skockam kako zelim, a valjda je to i normalno jer bih onda vladao svetom da mogu.

4. Extneded, napisah vec gore.

5. Imam neke sablone (shouts) koji sluze da odrade totalni presing ili civanje lopte i samo njih koristim. Desi se da u postavci gurnem treceg spica u vatru umesto AMC-a ili DM-a ali se to desava bas kad jurim rezultat smrtno i obicno mi ne uspe.

6. da budem iskren, strepim kondiciono tek kad padne neko ispod 50% ali mi to i nije prioritet. Moral kod igraca i kako se ponasa na terenu. Onaj nervozni lik npr vecinom izlazi iz igre bez obzira sto mu ocena nekad i ne prikazuje da igra lose. Br pasova, tacnih dodavanja za igrace sredine gledam, u odbrani evidentne greske, u napadu ulazak u sanse. Vidi se naravno i da li me sabijaju u vazduhu pa pustim viseg i snaznijeg igraca ili obranuto, brzi spic umesto sporijeg ako igraju visoko itd.

7. Najcesce koristim attackin menatality sa controla, i exploit the flanks. Sto se tice same formacije ako si na to mislio, spic manje ili spic vise.
Корисников грб
parnivaljak
First Team Coach
Поруке: 418
Придружен: 12 Дец 2014, 14:08
Место: Beograd
Status: Није на вези

Re: Taktika i praćenje utakmica

Порука од parnivaljak »

Hajde i ja da se upišem.

1. Nema potrebe da se služim njima, jer sam te informacije odavno usvojio. No, svakako preporučujem svima da ih pročitaju, više puta. Ti vodiči objašnjavaju kako u suštini radi taktički kreator i kako FM endžin razume inpute.
2. Prva utakmica već dosta govori, ako je gledaš na comprehensive (ili nekoliko minuta na full). Rekao bih da je pet utakmica dovoljno veliki uzorak da shvatiš šta nije u redu.
3. Imam u vidu mogućnosti ekipe i okviran način na koji želim da igram. To odredi neku osnovu taktike, koja se najčešće ne menja uopšte, dok ne napravim sledeću. Menjam ono što se pokaže kao neoptimalno. Drugim rečima, najčešće se opredelim za formaciju, strategiju i filozofiju, a menjam role, dužnosti, instrukcije.
4. Kao što rekoh u drugoj stavci. Prvih nekoliko u comprehensive, a posle toga, kada sve proradi, najčešće je dovoljan i key.
5 i 6. Što se tiče pripreme za utakmicu, moj neki recept je da se prilagođavam jačem protivniku, a slabije da primoravam da se prilagođavaju meni. Osim toga, manje sam agresivan na gostovanju nego kod kuće. Tokom utakmice menjam nešto ako vidim da njihova odbrana neutrališe naše napade, ili ako vidim da me prelako probijaju po nekoj strani. Dakle, ako nešto očigledno nije u redu. Ako igramo dobro, a rezultat je nepovoljan, obično ne menjam.
7. Pojma nemam. :) Ima više dobrih pristupa tome, i valjda zavisi u kom sam trenutno fazonu. Neko menja mentalitet, neko koriguje instrukcije, neko menja formaciju ili role... Ne može se reći da je jedan jedini pristup najbolji. Sve je u redu, sve dok začepiš svoje rupe i/ili dok protivniku napraviš problem.
Корисников грб
Tik'al
World Class Manager
Поруке: 13282
Придружен: 20 Нов 2010, 16:36
Место: Petén
Been thanked: 5 times
Status: Није на вези

Порука од Tik'al »

1. Nikada se nisam sluzio vodicima. Pri samom pocetku igranja menadzera samo sam prevodio znacenja sa engleskog na srpski i sam zakljucivao sta i kako treba da se radi.

2. Taktiku proveravam minimum 7 meceva. Sto se tice hajlajta on je na extended 3D, moram da vidim sta rade momci, jer na 2D se ne vidi nista. Korekcije vrsim usled zapzanja iz tih hajlajta, kao i statistike.

3. Najcesce obracam paznju na odbranu i njihovu postavku. Posebno kada su bekovi u pitanju, da li ispadaju? Koliko ispadaju? Da li slusaju sta im kazem? Oduvek sam najvise problema imao sa bekovima. Zatim na postavku plejmejkera i njegovu kretnju, odnosno da li moze da poveze sredinu terena sa napadom. Posle toga prva paznja je na pas igri. Da li igraci rade ono sto sam zamislio ili se baguju.

4. Kada sam sve zavrsio oko taktike, obicno gledam na 3D key. 2D ne mogu da gledam, iako mi je najdrazi, zato sto se jednostavno ne vide svi bagovi i greske.

5. U zavisnosti kako se igra razvija menjam stvari. Ako igram sa slabijim ekipama od sebe, onda gruvam i ne stajem. Kada su ekipe slicnog sastava kao i ja, onda opipavam teren i gledam gde mogu da probijem, da se zastitim, ali u vecini slucajeva sa takvim ekipama ne menjam mnogo, jer taktika uglavnom funkcionise kako treba, nekih 90%. Kada sa jacim ekipama igram, e onda totalna defanziva, i jedino sto mogu da korigujem to su sitnice u odbrani i transformaciji u kontru.

6. Najvise obracam paznju na to da li protivnicka ekipa ima ubitacna krila, jer onda moram opet da obratim punu paznju na bekove. Takodje, plej mi je glavni adut, pa ako on ne radi, igru transformisem na neke druge strane ili pokusavam njega da aktiviram. Takodje, ako je napad odsecen, onda menjam neke sitnice da se ukljuce u igru i pocnu da se izvlace na stranu ili da dolaze da kupe loptu sa sredine.

7. To sve zavisi od toka meca, protivnika, mojih igraca, nemam neki sablon. Ali uglavnom najcesce menjam to da kada vodim, trudim se da makar 2 gola bude prednost, i onda malo da spustim loptu. Tu je promena mentaliteta, presinga, tempa. Kada jurim onda surim na krila, pokusavam brzi tempo, ono klasiker jurnjava rezultata.
Jusqu'ici tout va bien…
Пошаљи Одговор

Повратак на “Football Manager 2015”