Taktika

Sve o Football Manager 2021
Dimitrije08
First Team Coach
Поруке: 203
Придружен: 10 Нов 2019, 21:10
Место: Banja Luka
Клуб који водите: Crvena Zvezda
Формација: 4-2-3-1
Has thanked: 46 times
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Taktika

Порука од Dimitrije08 » 21 Нов 2020, 11:16

GOLMANI


Goalkeeper

Naravno da je prva i glavna zadaća branjenje, a ova rola je za klasičnog golmana koji ne igra puno s loptom i nema kompliciranja; čim dobije loptu od suigrača šalje je dalje te ukoliko nema slobodnog igrača lopta se izbija daleko od gola. FM15 donosi mogućnost da golman loptu daje braničima (Distribute to defenders), da je izbija preko centra, ili na krila i slično.
Potrebni atributi:
Aerial Ability, Command of Area, Communication, Handling, One on Ones, Reflexes, Bravery, Composure, Concentration, Decisions, Positioning i Agility


Sweeper Keeper

Golman s ovom rolom će imati dva zadatka, naravno, braniti gol te biti 'čistač' van 16 metara. On će ukoliko dođe do kontra-napada u kojima lopta zaobilazi njegovog braniča izaći iz 16 metara i očistiti je. Sa Defend duty će biti oprezan, ali će ipak izlaziti i čistiti lopte koje su prošle iza zadnje linije. Sa Support duty će biti na vrhu 16-erca i činiti isto, a sa Attack duty će vrlo rado izaći s loptom van 16-erca i sudjelovati u izgradnji napada (točnije nuditi će dodatnu opciju braničima). Dobro ga je koristiti kod igranja s visokom obranom.

Potrebni atributi:
Uz klasične golmanske potrebe zahtjeva: First Touch, Rushing Out, Anticipation, Creativity, Acceleration, PaceSREDNJI BRANIČI


Sweeper
Sweeper ili takozvani 'čistač' je igrač koji stoji iza linije obrane i čisti svaku loptu koja prođe iza leđa njegovih suigrača u obrani. Njegova agilnost i čitanje igre pomaže da popravi greške u obrani. On nikada ne ide u napad te je dostupan samo u Defend duty. Koristi se kod veoma defenzivne taktike. Također, Sweeper rijetko i nikako ne markira igrače sa 'man mark' već to radi zonski.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Decisions, Positioning, Acceleration, Balance i Jumping


Libero
Libero ima istu funkciju kao 'čistač' što se tiče obranbenog dijela, ali on ponekad, kada je u posjedu lopte izlazi naprijed u vezni red te praktički postaje defanzivni vezni. Dobro ga je koristiti kod formacija gdje nemate DM igrača te bi taj prostor uzimao upravo libero. Dostupan je u Support i Attack duty, a razlike su samo u tome što će kod Attack puno češće i više izlaziti prema naprijed.

Potrebni atributi:

Dribbling, Heading, Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Creativity, Decisions, Positioning, Teamwork, Acceleration, Balance, Jumping


Central Defender

Glavni zadatak ovog braniča je da zaustavi napade protivnika i riješiti se lopte u opasnim situacijama. Međutim, on mora imati i dobru pribranost i tehniku kako bi pomogao svojim suigračima zadržati posjed lopte ukoliko je riječ o takvoj postavci. Sa Defend duty će biti uz svog partnera u obrani i zaustavljati napade, sa Stopper duty će prije nego protivnik dođe do 16-erca nastojati osvojiti loptu, a kod Cover duty će biti malo iza obrane i služiti kao osigurač ukoliko lopta prođe iza leđa suigrača.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Tackling, Composure, Concentration, Decisions, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery


Ball-playing Defender

Kao i svakom braniču, i njemu je zadatak zaustaviti napade, ali on ima zadatak da poveže obranu s napadom te pokušati pokrenuti kontra-napade. Vrlo je koristan u taktici gdje se igra na posjed te ukoliko nemate DM igrača kako bi povezao obranu i vezni red. Duty kod BPD-a su jednake kao i kod Central defendera.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Passing, Tackling, Technique, Composure, Concentration, Creativity, Decisions, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery


Limited Defender
Branič koji će sve situacije rješavati na najsigurniji mogući način te se neće libiti izbiti loptu daleko od gola bez ikakvog rizika. Dobro ga je koristiti ukoliko protivnik ima jakog napadača. Međutim, ukoliko imate ovakvog igrača u momčadi, vrlo je moguće da će vam se posjed smanjiti jer on će nerijetko izbiti loptu daleko od gola koja neće biti ciljana prema vašem igraču.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery, AggresionBEKOVI


Full Back
Ovakav tip igrača je ključan u modernom nogometu jer će on uz sve obranbene zadatke koristiti svoju brzinu i prodornost uz liniju kako bi podupirao napad. Također uvijek treba biti spreman na pomaganje u napadu kada to ekipa treba. Sa Defend duty će ostati u liniji obrane i dodavati klasične lopte u vezni red ili napad, sa Support duty će podupirati vezni red sa dodatnom širinom. Sa Attack duty će pokušavati što više pomoći u napadu radeći overlap odnosno prelazak u zadnju trećinu terena.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Pace, Stamina, Dribbling, Passing


Limited Full Back

Zna svoje zadatke, a to je da zaustavlja protivničke napade preko linije. Vrlo rijetko ide u napad te tako ostaje većinu vremena na svojoj polovici. Može biti samo u Defend duty. Dobro ga je koristiti ukoliko protivnik ima prodorna krila kako bi što bolje zaustavili prodore sa vanjskih pozicija.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Wing Back

Ovakav tip igrača mora vršiti jednako obranbene i napadačke zadatke. U napadu mora biti spreman na duel s protivnikom, u veznom redu da drži posjed lopte te u obrani da oduzima lopte i pomaže u obrani svog gola. Sa Defend duty će ostajati iza centra, ali će ipak ubacivati lopte, sa Support duty će davati lopte u prostor ili kroz sredinu. Sa Attack duty će morati ići u duele sa protivnicima i više driblati kako bi osvojio prostor u napadu za centriranje ili dodavanje.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Decisions, Off The Ball, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Complete Wing Back

Igrač koji voli napadati, i dok je u stanju preuzeti brigu o svojim obranbenim dužnostima, njegova prirodna sklonost je da utječe na igru pred golom protivnika, odnosno u zadnjom trećini terena. S obzirom na to, ima mogućnost igranja samo u Attack duty.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Decisions, Flair, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Inverted Wing Back

Vrsta igrača koju najčešće viđamo u Južnoj Americi. Naime, bek koji će, umjesto da stoji uz liniju, ulaziti u sredinu i kroz sredinu osvajati prostor te će na sebe privući protivničke braniče ili će se sam naći u poziciji za udarac. U obrani će funkcionirati kao i ostali bekovi, no u napadu će više igrati u sredini i otvarati prostor za suigrače oko njega. Kada napada, često djeluje kao središnji vezni te se ova uloga dobro kombinira ukoliko igrate sa klasičnim krilima (Wingers).

Potrebni atributi:

Dribbling, Passing, Long Shots, Marking, Tackling, Off The Ball, Decisions, Work Rate, StaminaDEFENZIVNI VEZNI


Anchor Man
Njegov zadatak je da stoji u prostoru između obrane i veznog reda, biti će kao presretač koji će osvajati lopte i dodavati prvom igraču do sebe. On se neće micati s svog mjesta jedino kod situacije kada zatvara protivnika. Često okarakteriziran kao "nosač vode" iako je njegov značaj neupitno puno, puno veći od toga.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Decisions, Determination, Positioning, Work Rate, Strength


Defensive Midfielder

Zadatak kod ovog veznjaka jest da zaustavlja protivničke napade u linije veznog reda te zatvaranje igrača što je prije moguće i naravno da kada je lopta u njegovom posjedu što prije prosljedi do kreativnijeg igrača. Sa Defend duty će stajati malo iza linije veznog reda i krasti lopte protivnika, a kod Support duty će izaći malo naprijed kako bi pokušao što prije zaustaviti napad. Kada je lopta u posjedu njegove momčadi, povlači se malo iza veznog reda kako bi osigurao dodatnu opciju za dodavanje, a često zna zadržati loptu kako bi se obrana i napad posložili.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Concentration, Decisions, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina, Strength, Concetraction


Deep-lying Playmaker
Ovaj igrač će također stajati između obrane i veznog reda, ali će uz zadatke oduzimanja lopti imati i zadatak da šalje lopte igračima koji su u napadu te samim time razigrava momčad iz malo dublje pozicije. U Defend duty će se orijentirati na obranbeni dio zadatka i rijetko će gledati da kreće prema naprijed ,dok će kod Support duty će nositi loptu dalje od obrane te će dodavati lopte napadačima ili pucati iz daljine. Također nije preporučljivo da ga se koristi kao jedinog DM-a već uz njega treba imati pravog defanzivnog veznog (Defensive midfielder, Anchor man...)

Potrebni atributi:

Passing, Tackling, Technique, Composure, Creativity, Decisions, Positioning, Teamwork, Strenght, Marking, First touch


Regista

Tip igrača kakvog danas dosta često viđamo u svijetu nogometa. Nešto agresivniji tip povučenog playmakera ili u FM riječniku Deep-lying playmakera. Imat će dosta slobode za kontrolu tempa i igre, ali sa malo povučenije pozicije i ukoliko vršite presing na protivnika može biti jako koristan kako bi što lakše i brže došli do lopte. Ipak, jednako dobro će se snalaziti u ulozi drugog razigravača i ponekad će vrlo lijepo uposliti suigrače i staviti ih u prilike za pogodak.

Potrebni atributi:

First touch, Tackling, Passing, Tehnique, Composure, Decision, Off the ball, Positioning, Teamwork


Half Back

Igrač koji je na ovoj roli najčešće će se nalaziti između veznog reda i obrane dok je lopta u posjedu protivnika. Kada vaša momčad kontrolira loptu on će se povući nešto više prema natrag za razliku od klasičnog defenzivnog veznog te će u tom slučaju braniči izaći malo naprijed, a igrač na Half back roli koristit će za što bolje čuvanje lopte i nuditi opciju prema natrag. Što se defenzivnih zadataka ovakvog igrača tiče, ponuditi će opciju za brže oduzimanje lopte i vraćanje posjeda u svoju ekipu. Igrač može biti samo na Defend duty.

Potrebni atributi:

Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Decisions, Positioning, Teamwork, Acceleration, Stamina, StrengthSREDNJI VEZNI IGRAČI


Central Midfielder
On je igrač koji će se pomagati u obrani, vezi i napadu, pa mu je radi toga potrebno mnogo izdržljivosti kako bi mogao sve to odraditi kvalitetno. Kod Defend duty će igrati ispred obrane i dodavati kratke lopte bez puno rizika, kod Support duty će se držati linije veznog reda i dodavati lopte igračima ispred njega i sa strana, a kod Attack duty će pokušati doći do 16-erca i proigrati nekoga kako bi što lakše zabili gol (vrlo često će koristiti dribling u ovom duty)

Potrebni atributi:

First Touch, Passing, Decisions, Determination, Positioning, Teamwork, Work Rate, Stamina, Creativity, Marking, Long shots, Off the ball


Ball Winning Midfielder
Ovaj igrač će stajati na sredini terena i prekidati napade protivnika te uzeti lopte. Međutim, on također treba imati i tehniku, jer ,ukoliko vaša ekipa treba posjed lopte on mora znati prenijeti sve to. Sa Defend duty će uzimati lopte na sredini terena i dodjeliti ih najbližem kreativnom igraču, a kod Support duty će uzimati lopte i pokušati sam stvoriti šansu za kontra-napade. Dobro ga je koristit ako želite vršiti pritisak na vezni red protivnika.

Potrebni atributi:
Marking, Tackling, Aggression, Bravery, Determination, Positioning, Teamwork, Work Rate, Strength, Passing


Box-to-Box Midfielder
On ima više zadataka, kao što su obranbeni i napadački. Vrlo često će se ubacivati u napad iz "sjene" te ukoliko mu se dodaju dobre lopte, nerijetko će se naći u dobroj poziciji za postizanje pogodaka. Ako ovaj igrač ima visok Work rate i Stamina onda će on biti odličan. Također će svojim kretnjama otvarati prostor za suigrače tako što će odvlačiti protivničke igrače.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Marking, Passing, Technique, Anticipation, Bravery, Decisions, Determination, Off The Ball, Positioning, Work Rate, Acceleration, Stamina, Strength


Roaming Playmaker

Ova rola može se dodijeliti igračima na poziciji CM ili DM, a moći će je kvalitetno odraditi samo svestrani veznjaci koji mogu odraditi posao koji inače odrađuju DLP i AP. Roaming playmaker je srce momčadi, igrajući prema naprijed, ali isto tako dobro pokriva prema nazad kada je lopta kod protivnika. S obzirom da se uvijek nudi suigračima, odlične fizičke predispozicije su neminovne za ovu ulogu. Zadatak mu je pokupiti loptu od braniča i krenuti prema naprijed, a često će vrijeme provoditi kod protivničkog 16-erca gdje će tražiti priliku za asistiranje ili udarac.

Potrebni atributi:

Dribbling, Long Shots, Passing, Technique, Anticipation, Creativity, Decisions, Off The Ball, Positioning, Balance, Stamina, StrengthSegundo Volante

Vrlo slična uloga igrača kao što ju ima već poznati Box-to-Box vezni igrač, osim što se ovaj možete koristiti na poziciji defanzivnog veznog. Za razliku od njemu sličnog BTB, Segundo Volante će se više fokusirati na napadački dio nego li na onaj obrambeni.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Marking, Passing, Technique, Anticipation, Bravery, Decisions, Determination, Off The Ball, Positioning, Work Rate, Acceleration, Stamina, StrengthCarrilero

Vrlo koristan igrač koji se super možete kombinirati u bilo kojem veznom redu, bez obzira na uloge njegovih suigrača. Glavni zadatak mu je biti spojnica između defanzivnih i ofenzivnih veznih igrača pa će se tako vrlo često nalaziti izmeđi linija i nuditi suigračima kao opcija za dodavanje, što je i jedna od razlika između njega i Box-to-Box veznjaka, kojeg imamo po cijelom terenu.

Potrebni atributi:

Tehnique, Tackling, Passing, Work Rate, Positioning, Decisions, Anticipation, Strenght, Stamina, Natural Fitness, AccelerationMezzala

Mezzala je tip igrača koji će se kretati jako puno prema aut-liniji, nalaziti će se u međuprostoru i svoje obrambene dužnosti će obavljati malo bliže protivničkom golu unatoč tome što i nema ogromne odgovornosti kada je lopta u posjedu protivnika. Može se koristiti na Support i Attack duty, pa će tako na Support više nastojati balansirati odgovornost između veznog reda i napadačkog dijela, dok će sa Attack ulogom puno više sudjelovati u napadu i suigračima ostavljati posao u veznom redu.

Potrebni atributi:

Tackling, Passing, Long Shots, First touch, Finishing, Dribbling, Work Rate, Vision, Off the ball, Flair, Concentration, Composure, Bravery, Determination, Anticipation, Strenght, Stamina, Acceleration, Natural fitnessOFANZIVNI VEZNI IGRAČI


Attacking Midfielder

Nalazi se između veznog reda i napadača pa neće moći ulaziti u prostor iz dubine kao što to radi Central midfielder na attack duty. Potrebni su mu odlični tehnički atributi i mentalne vještine, a primarni mu je zadatak stvoriti priliku za sebe ili suigrača u zadnjoj trećini. Sa Support duty će pomoći i veznom redu kada se brane, a kod Attack će nešto manje igrati obranu, a u napadu će više koristiti dribling kako bi se probio u 16-erca i zatim zabio ili asistirao.

Potrebni atributi:

First Touch, Long Shots, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Flair, Teamwork, Work Rate, Balance


Advanced Playmaker
Ovo će biti igrač koji će vam svaku priliku pokušati da učini korisnom svojim dobrim dodavanjima. Uvijek će se otvarati kako bi bio dostupan svojim suigračima te će se kretati između protivnčkih linija. Najbolje ga je koristiti u napadačkoj taktici jer će tada još više dodavati lopte u prostor i stvarati šanse za napadače. Sa Support duty će stvarati rupe u obrani svojim kretanjem i čekati loptu koju će prosljediti za napadače, a kod Attack duty će više trčati s loptom i tražiti prostor gdje bi mogao podvaliti loptu. Može igrati i na poziciji MC.

Potrebni atributi:
First Touch, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Flair, Teamwork, Work rate, Stamina, Off the ball, Dribbling, Acceleration

Trequartista

Igrač koji je vrlo sličan klasičnom playmakeru, samo je razlika u tome što dosta manje radi u obrani. Također će tražiti slobodan prostor dok vaša momčad nije u posjedu lopte kako bi, kada se lopta oduzme, bio u najboljoj poziciji za primiti loptu i sjuriti se prema protivničkom golu (ozbiljna prijetnja protivničkom vrataru ukoliko krene naprijed, a nerijetko će i asistirati). Trequartista se može nazvati i jednom vrstom napadača koji igra na poziciji ofanzivnog veznog kako bi bio potpora Advanced forwardu ili Poacheru. Dostupan je samo u Attack duty.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Flair, Off the Ball, Agility


Enganche

On je glavni kreator u momčadi, igrač koji spaja vezni red sa napadom, a djeluje iza napadača. On je playmaker koji se drži jedne pozicije na terenu i služi kao pivot, a suigrači većinom kruže oko njega. Suprotno je od igrača na roli Trequartiste koji se kreće sa mjesta kako bi stvorio prostor za suigrača. Ukoliko imate veoma tehnički dobrog igrača (passing, dribbling, first touch...) koji nema visok Work rate, onda je ovo odlična rola za njega.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Flair, Off The Ball


Shadow Striker

Igrač koji se u momčadi ponaša kao najveća prijetnja za protivnički gol. Obično stoji na poziciji deep-lying forwarda, a koristi agresivnost kako bi napadača stavio u poziciju za postizanje pogotka, a kada lopta nije u posjedu njegove momčadi radi pritisak na protivničke braniče kako bi što prije oduzeo loptu, odnosno natjerao protivnika na panično izbijanje lopte. Jednostavno rečeno, "napadač iz sjenke": asistira, zabija i sve to sa pozicije ofanzivnog veznog.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Tackling, Technique, Anticipation, Composure, Flair, Off The Ball, Work Rate, Agility, StaminaKRILNI IGRAČI


Wide Midfielder
Igrač će biti orijentiran i na napad i na obranu, ali sve to sa strana. On će najčešće koristiti svoju eksplozivnost kako bi probio sa strane i pokušao prijetiti iz svake situacije. Dobro je njega koristiti ako koristite 4-4-2 Diamond formaciju jer tada ima veliki učinak. Kod Defend duty će ostajati na centru, igrati više obranu i ubacivati lopte iz dubine. Sa Support duty će također stajati na centru, ali će češće davati lopte kroz sredinu i kroz rupe u obrani, ali će i dalje ići na ubacivanja sa strane, te kod Attack duty gdje će što brže pokušati proći protivnika i doći u priliku za ubačaj.

Potrebni atributi:

Crossing, Passing, Tackling, Anticipation, Decisions, Determination, Off the Ball, Teamwork, Work Rate, Stamina


Winger
Ovaj igrač će pokušati svoj čuvara preći svojim driblingom i tehnikom uz aut liniju kada ekipa ide u napad, ali će također biti spreman ući u sredinu i pucati ili dodati. Ako igrate kratka dodavanja, tada će češće ulaziti u sredinu i onda dodavati. Sa Support duty će pokušati što prije preći svog čuvara i ubaciti loptu iz dubine, dok će sa Attack duty će više ići prema naprijed i ulaziti u 16-erac.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Technique, Decisions, Flair, Off the Ball, Acceleration, Agility, Balance, Pace


Defensive Winger
U vašoj bi ekipi ovaj dobro došao ako vršite pritisak, jer bi on vršio pritisak gotovo uvijek kada Full backovi imaju loptu i pokušao je što prije oduzeti i otvoriti svoj napad. Ostali zadaci su mu isti kao i kod standardnog Wingera. Sa Support duty će uzimati lopte od Full backova, krenuti naprijed i ubacivati iz dubine, dok će sa Attack duty uzimati lopte i činiti što i Winger. Također će više raditi u obrani od Wingera.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Technique, Decisions, Teamwork, Work Rate, Pace, Stamina


Inside Forward
On će sa krilne pozicije ulaziti u sredinu s loptom i pokušati probiti što bliže golu i činiti ono najbolje, što bi značilo asistirati ili pucati po golu. Sa Support duty će ulaziti u sredinu dijagonalno i pokušati podvaliti lopte ili pucati iz daljine, a kod Attack duty će ulaziti u sredinu direktno sa tri opcije, pucanje, dodavanje ili ubacivanje, sve zavisi od situacije u kojoj se nađe. Vrlo često će dolaziti do prolaska bekova iza leđa kada se otvori dodatni prostor njegovim ulaskom u sredinu.

Potrebni atributi:
Dribbling, Passing, Decisions, Flair, Off the Ball, Teamwork, Acceleration, Pace, Long shots, Tehnique, Crossing, Creativity, Dribbling


Wide Target Man

On je glavna točka na terenu ukoliko vaši igrači izbijaju lopte daleko naprijed, kao i kod dodavanja dugih lopti. Najbolje ge ja koristiti protiv fizički slabijih i manjih protivničkih bekova, a njegov zadatak je zadržati loptu i čekati suigrača kojem će je udijeliti. Kod Support duty će primati loptu uz liniju i čekati da se otvori prostor u sredinu ta njegovog suigrača kojem de dodati loptu u prostor.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Heading, Technique, Decisions, Flair, Off The Ball, Acceleration, Agility, Balance, Jumping, Pace, Strength


Raumdeuter

Nova rola za krilne igrače koja dolazi iz njemačkog jezika, a prijevod na engleski bio bi "space investigator" (nemoguće prevesti na hrvatski, glupo zvuči), te se najčešće povezuje sa Thomasom Mullerom koji je praktički sinonim za ovu rolu. Krilni igrač koji vrlo često sudjeluje u razradi akcije, ali isto tako većinu vremena provodi tražeći slobodan prostor između linija protivničke momčadi kako bi se našao u prilici gdje ga protivnici ne čuvaju. Teško ga je čuvati jer često napušta svoju zadanu poziciju, a jedna od mana mu je nesudjelovanje u obrani.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Anticipation, Composure, Decisions, Off The Ball


Wide Playmaker

Ukoliko u momčadi imate tehnički potkovanog krilnog igrača sa dobrim dodavanjima (passing), onda je ovo prava rola za njega. Igrač koji će ulaziti u sredinu sa vanjskih pozicija te tražiti priliku za podvaljivanje lopti i asistiranje, a također će biti glavni izvor kreativnosti u momčadi, točnije djelovati će kao i playmaker, ali ulaskom sa krilne pozicije. Sa Support duty će ulaziti u sredinu i stajati na poziciji Central midfieldera, dok će kod Attack duty biti na poziciji ofanzivnog veznog te ponekad radi toga neće se stići vratiti u obranu na vrijeme.

Potrebni atributi:

Passing, Technique, Anticipation, Creativity, DecisionsInverted Winger

Uloga ovog igrača gotovo je jednaka onoj koju ima Inside forward, osim što ovog igrača koristimo na krilnim pozicija na sredini terena te će imati nešto više odgovornosti u fazi obrane. Također je dostupan u Support i Attack ulogama gdje je razlika samo u realizaciji, gdje je pitanje hoće li se igrač više odlučivati na dodavanje i proigravanje suigrača ili na solo prodore koji završavaju udarcem.

Potrebni atributi:

Tehnique, Passing, Long shots, Firts touch, Dribbling, Crossing, Decisions, Off the ball, Vision, Composure, Pace, AccelerationNAPADAČI


Deep-lying Forward
Njegov glavni zadatak je da poveže vezni red sa napadom što je moguće efikasnije. On će dolaziti iz dubine po loptu te će stati na nju i čekati za podršku suigrača kojima će predati loptu (vrlo često to završi asistencijom). Dobro ga je koristiti ako imate dva napadača u formaciji ili kod formacije u kojoj koristite Inside forwarde. Kod Support duty će više otvarati prostor za njegove suigrače, dok će sa Attack duty gledati da sam sebi otvori prostor za primanje lopti i dribling prema golu

Potrebni atrbuti:
Dribbling, First Touch, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Off the Ball, Teamwork, Balance, Strength, Finishing, Anticipation, Composure


Advanced Forward

Zadatak ovog igrača je da zabija i asistira svojim suigračima. Njegov sekundarni zadatak je da dolazi po loptu u sredinu kako bi stvorio dodatni prostor sa strane koje će poslije njemu suigračima vratiti asistencijom ako bude prilike. Dostupan je samo u Attack duty. Najlakše ga je opisati kao klasični napadač, radi sve po malo.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Finishing, Heading, Anticipation, Composure, Flair, Off the Ball, Work Rate, Pace


Target Man
Ovaj igrač že svojom snagom i fizičkom spremom pokušavati stvarati prostor za njegovog napadačkog partnera ili polušpicu. On će odvlačiti druge igrače i stvarati rupe u obrane koje bi njegovi suigrači trebali iskoristiti. Sa Support duty će dolaziti na mjesto Attacking midfieldera i svojom snagom otvoriti prostor za suigrača ili jednostavnim dodavanjem izbaciti nekog od protivnika, a sa Attack duty će stvoriti liniju i smetati protivničkim braničima kako nebi mogli dobro reagirati u obrani.

Potrebni atributi:

First Touch, Heading, Aggression, Bravery, Determination, Teamwork, Work Rate, Jumping, Strength, Finishing, Anticipation, Composure, Creativity


Poacher
Ovo je igrač koji ne treba biti pretjerano jak, ali treba imati 'osjećaj za gol' kako bi u pravi trenutak utrčao iza leđa protivničke obrane i postigao gol. On će uvijek biti na ofsajd liniji i čekati pravu priliku za utrčavanje. On ponekad može i asistirati.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Anticipation, Composure, Off The Ball, Acceleration, Agility, Balance, Pace


Complete Forward
Igrač ovog tipa mora imati sve ključne atribute Deep lying forwarda, poachera i target mana. On će se priviknuti na tip igre kakav vi igrate i on treba biti savršen igrač kako bi igrao ovu rolu. Biti će odlično koristiti ovo ako imate igrača koji će sve to moći pokriti. Sa Support duty će gledati da ide protiv obrane protivnika, pucati iz daljine, gurati lopte u prostor ili ubacivati, a kod Attack duty će biti na liniji obrane i čekati priliku koju će iskoristiti on ili će namjestiti suigraču.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Decisions, Determination, Off The Ball, Teamwork, Acceleration, Agility, Balance, Jumping, Pace, Strength


Defensive Forward
Igrač poput ovog je sve više i više važan u nogometu. Njegova glavna zadaća je da vrši pritisak na obranu protivnika tako što će pritiskati igrača koji ima loptu tako da obrana nema puno vremena s loptom. U napadu on stvari izvršava što je moguće jednostavnije i stvara prilike svojim suigračima. Sa Support duty će ostati malo nazad i stvarati pritisak na defenzivne vezne, a kod Attack duty će pritiskati obranu.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Teamwork, Work Rate, Stamina, Strength, Firts touch, Passing, Finifisng, Composure, Anticipation, Off the ball


False Nine

Vrlo je sličan klasičnom ofanzivnom veznjaku ili playmakeru, a često se nalazi sam u poziciji srednjeg napadača, a dolazi duboko čak do pozicije attacking midfieldera. Njegove kretnje će praviti probleme za braniče, jer ga oni mogu pratiti i ostaviti prostor iza sebe, odnosno ne pratiti ga dobro i ostaviti ga samog u situaciji koju on riješava na najbolji mogući način - kažnjavanjem protivnika pogotkom.

Potrebni atributi:

First Touch, Long Shots, Passing, Creativity, Off The Ball, Teamwork, Work Rate, Strength

Evo ako nekome trebaju objasnjene role.Ovo su role do Fm18.

Dimitrije08
First Team Coach
Поруке: 203
Придружен: 10 Нов 2019, 21:10
Место: Banja Luka
Клуб који водите: Crvena Zvezda
Формација: 4-2-3-1
Has thanked: 46 times
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Re: Taktika

Порука од Dimitrije08 » 21 Нов 2020, 11:20

Objasnjena nova rola "mezzala"

https://youtu.be/4V6tekRDMdE

Dimitrije08
First Team Coach
Поруке: 203
Придружен: 10 Нов 2019, 21:10
Место: Banja Luka
Клуб који водите: Crvena Zvezda
Формација: 4-2-3-1
Has thanked: 46 times
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Re: Taktika

Порука од Dimitrije08 » 21 Нов 2020, 13:06

Formacija 4-2-3-1

Fleksibilna, promjenljiva, nepredvidiva i moderna, sve su to riječi koje opisuju formaciju 4-2-3-1.

Opća sigurnost u odbrani, brzi proboji po krilima i mogućnost da se formacija gotovo neprimjetno promjeni u 4-3-3 ili 4-5-1 su razlozi zbog kojih sve više menadžera i klubova bira formaciju 4-2-3-1.

Začetnicima ove formacije se smatraju Španci, a za tim koji je popularizirao formaciju često se uzima Deportivo čiji su uspjesi na početku ovog stoljeća inspirisali prvo druge španske timove kao što su Valencia ili pak Atletico Madrid da koriste ovu formaciju. Ubrzo je cijela Europa bila zaluđena ovom formacijom. Nakon nekoliko godina bura se stišala, bilo je sve manje i manje primjera korištenja taktike. Dolaskom Ronalda u United Ferguson počinje eksperimentirati sa nečim jako sličnim formaciji 4-2-3-1. Uskoro Mourinho koristeći 4-2-3-1 osvaja Ligu prvaka sa Interom, a u iduće dvije godine Klopp sa Borussijom dominira Njemačkom.

Nakon prošlosezonskog finala LP bilo je sigurno: 4-2-3-1 je u modi I vjerovatno je najpopularnija formacija među europskim klubovima.

Osnovna postavka sistema:

Osnovne prednosti:

• Taktika je nevjerovatno prilagodljiva i svestrana, moguće je izvesti sve-od čuvanja lopte do brzih kontranapada.• Ne postoji jedan igrač koji dominira već svaki igrač može preuzeti incijativu.• Taktika je balansirana, svi dijelovi formacije su jednako jaki.Osnovne mane:

• Taktika je osjetljiva na brze i tehnički potkovane individualce.• Prilikom napada krila idu previše daleko pa je moguće iskoristiti taj prostor između bekova i krila.• Uz defanzivan pristup protivnika napadač može biti izoliran (što je moguće riješiti uvođenjem F9 role)Cilj igračkih instrukcija je brz i efikasan prodor po krilima, zaustavljanje protivnika na sredini terena i distribucija lopte za idući napad. Timske instrukcije (shoutove) nećemo obrađivati, uz korištenje zdravog razuma (common sense) lako je pretpostaviti kako se postavljaju timske instrukcije u tri osnovna pristupa 4-2-3-1 (defanzivno kao Malaga, Borussia style ili „lažna devetka“)


Golman: Po izboru odaberite klasičnog golmana ili SK. Sve zavisi od stila igre i visine zadnje linije.

Štoperi: Najbolja bi bila kombinacija BPD i CD, zavisno od stila igre ili 2xdefend duty ili defend+cover. Od njih se traži inteligencija, dobar tackling i heading te brzina koja je jako poželjna u ovoj formaciji. Kao idealni igrači nameću se Kyriakos i Hummels.

Bekovi: Zavisno od stila vaše igre i onoga što namjeravate postići, postoje dvije varijante: 2xCWB(a) ili jedan LFB i jedan CWB, ali u tom slučaju krilo sa support dutyem ide ispred beka sa attack dutyem i obrnuto.

Vezni red (2 MC-a): Važni igrači, zaustavljaju protivnika i distribuiraju lopte krilima ili direktno napadačima. Dva centralna vezna bi, u zavisnosti od vašeg stila igre trebali biti ili BWM/DLP(s)+ CD (d) ili oba sa defend duty. Idealni su agilni igrači sa visokom fudbalskom inteligencijom (bravery) sposobni da upute duge lopte naprijed.

Krila: Imaju klasičan zadatak, probijanje, podrška napadu po krilima I traženje prostora (ubacivanje). Sve je do vaših igrača, dva inside forwarda, IF+W, dva DW-a, sve zavisi od kvalitete i željenog efekta. Čak je moguće na krilo postaviti advanced playmakera koji bi dao dodatnu dimenziju u igri, a budući da FM 2014 preferira dva playmakera na terenu, sigurno bi ta kombinacija bila vrlo efektivna.

AMC: Jako važan igrač koji mora biti sposoban da se izbori sa odbranom i zbuni protivničke igrače. Možda bi najbolje bilo AP, lažna desetka ili Trequartista ako igrate sa lažnom devetkom (kao njemačka reprezentacija). Idealni igrači su Özil, Götze, Isco, Aimar…

Napadač: Treba biti fizički jak i sposoban da se nosi sa protivničkom odbranom. Uz dobru podršku od AM-ova formacija može biti ubitačna. Iako možda nije preporučljivo da usamljeni napadač bude poacher, ovaj napadač ima podršku od trojice ofanzivnih veznjaka pa to ne bi trebao biti problem. Druga opcije su TM koji će uz pomoć krila realizovati akcije ili F9 u stilu Borussije Dortmund gdje se napadač vraća i transformiše formaciju u 4-2-4-0 što je poprilično efikasno sa osrednjim klubovima.

Postoji još jedna opcija, vrlo efektivna ako se lijepo postavi, ja je lično zovem dupla krila, a radi se o tome da se krila postave kao DW tako da djeluju defanzivno, a bekovi se postave na CWB. Ukoliko to kombinujemo sa par dobrih PI dobijemo to da bekovi idu ispred krila na terenu što osigurava dobru tranziciju i izrazito je efektivno ukoliko imamo dovoljno kvalitetne igrače.

CWB uglavnom ide za timove koji imaju brze i kreativne bekove, kada se želi rasteretiti pritisak sa krila i omogućiti šira igra, više opcija u napadu...
Potreban nam je inteligentan igrač koji je jako dobar u odbrani, ali ima izraženu kreativnost i dodavanje, jednostavno rečeno neko poput Alabe.

Slabiji timovi najčešće nemaju igrače sa ovim dijapazonom kvaliteta, ali mogu koristiti CWB ukoliko se naprimjer bore za titulu u ligi, postići će 20-30% više golova, ali postoji i opasnost od spore tranzicije koja bi ih mogla koštati par primljenih golova.

FB ide za klasični i oprezni način igre, bekovi koji ne prelaze centar čak i kada njihov tim apsolutno dominira utakmicom, bekovi čiji je zadatak proslijediti loptu krilima ili nekom od playmakera (pogotovo je korisno ukoliko postoje dvojica). Oni nemaju napadačke kvalitete, nemaju kreativnost, tehniku ili brzinu, ali su izrazito odgovorni u odbrani sa tacklingom, markingom i ostalim defanzivnim atributima.
Koristi se kod jačih klubova ukoliko imaju problem sa bekovima (kao što je Dortmund koji koristi jednog ovakvog, zavisno koji je povrijeđen xD) ili jednostavno kod slabijih koji sebi ne mogu i ne smiju dopustiti rizik praznog prostora ili rano izgubljene lopte koja ih može koštati utakmice. Čak i da njihovi bekovi uspiju dobro odraditi svoj posao, male su šanse da će ostali igrači izdržati pritisak prilikom kontrole i tranzicije lopte na protivničkoj strani terena.
Može biti i korisno kod slabijih timova ukoliko tim ima jače bekove od defanzivnih/centralnih veznih igrača tako da se oni rasterete, a bekovi pokušaju obavljati njihov posao.

Dimitrije08
First Team Coach
Поруке: 203
Придружен: 10 Нов 2019, 21:10
Место: Banja Luka
Клуб који водите: Crvena Zvezda
Формација: 4-2-3-1
Has thanked: 46 times
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Re: Taktika

Порука од Dimitrije08 » 21 Нов 2020, 13:09

Ključno pitanje prilikom preuzimanja svakog kluba gotovo uvek je - kako igrati? Kako napraviti taktiku koja će iskoristiti raspoloživi kadar na pravi način? Ovaj tekst je namenjen razumevanju slaganja taktike na način koji omogućava dobijanje izbalansirane, logične postavke. Radi lakšeg snalaženja, tekst bih podelio na nekoliko celina:

1. Ideja
2. Formacija
3. Mentalitet i fluidnost
4. Team Instructions
5. Role
6. Player Instructions
7. Opposition Instructions

Ideja

Pre odabira bilo koje instrukcije, važno je znati šta želimo da postignemo. Napad i odbrana, kako želimo da to izgleda, da li postoji ekipa koja zapravo igra takav stil fudbala i da li postoji neki materijal koji bi trebalo pogledati. Imamo izbor da li želimo da igramo napadački, držimo posed, da se pretežno orijentišemo na kontre ili pak na čistu odbranu svog gola, bez preterano razvijenih ofanzivnih mehanizama. S druge strane, odbrana se može igrati organizovano po linijama, pokrivanjem prostora, presingom, ili „čovek na čoveka“. Takođe, utreba uzeti u obzir i očekivanja uprave, kao i karakteristike same ekipe, ekipu sa dva spora štopera i prosečnim passingom 12 ne bi trebalo terati da igra tiki-taku, neće imati željen efekat.

Za potrebe ovog teksta, klub koji će poslužiti za primer sastavljanja taktike biće Liverpool. Po preuzimanju ekipe, očekivanja uprave su sledeća:


Žele posed, žele napad, žele golove. Definitivno će to uticati na odabir instrukcija. Na posed ću dodati ličnu preferenciju da se odbrana bazira na presingu, pre nego na odbrani prostora.

Formacija

Treba napomenuti da se pod formacijom smatra defanzivni oblik ekipe. Činjenica je da ekipa može u napadu izgledati kao 3-3-4, iako ta formacija nije odabrana rasporedom na terenu. Na poremećaje defanzivnog oblika može uticati presing, ali o tome kasnije.

Mišljenja sam da se taktika primarno mora prilagoditi raspoloživim igračima. Jedan isti pristup može dati različite rezultate u različitim ekipama samo zbog razlika u osobinama igrača. Prilikom odabira formacije neophodno je voditi računa o tome kako najbolje igrače postaviti na pozicije ili u zone u kojima će njihov učinak biti najbolji, a onda ostatak prilagoditi tome. Prvo, ekipa kojom raspolažem.


Asistent kaže da su Sterling, Coutinho i Sturridge po kvalitetu za nijansu iznad ostalih, te treba prilagoditi taktiku maksimalnom korišćenju ovog trojca. Coutinho je kreator igre, ofanzivni vezni, Sturridge bi u suštini morao u napad, dok Sterling otvara opcije i u sredini i na boku. Kapiten Stevie G nije među najboljima ni na kojoj poziciji, ali treba ga uklopiti u sistem. Zbog Coutinha i Gerrarda, već su dva mesta u veznom redu zauzeta, a niti jedan od njih nije defazivan, tako da već naginjem rasporedu 4-2-3-1, gde bi sa Gerrardom u paru igrao Lucas Leiva. 4-2-3-1 je previše ofanzivan raspored, kao što je već rečeno, formacija predstavlja defanzivan oblik ekipe. Želeo bih da se krilni igrači vraćaju i tako dobijem two banks of four, te stoga postoji 4-4-1-1 kao opcija. Međutim, zbog velikog broja kvalitetnih veznih igrača (Henderson bi, kao box-to-box izvisio zbog želje da igra Gerrard), druga opcija bila bi 4-3-2-1, sa Sterlingom iza napadača u paru sa Coutinhom. Na taj način bih Sterlinga iskoristio bolje, a u veznom redu bih imao još bolje pokriće za Gerrarda u vidu Hendersona. Dakle, oblik u kome počinjem biće sledeći:


Mentalitet i Team shape

Mentalitet utiče na individualne mentalitete, visinu odbrane, dužinu dodavanja, širinu i tempo. Contain, Defensive, Counter, Standard, Control, Attacking, Overload – svaka naredna je sve ofanzivnija i brža. Imena nisu baš najkvalitetnija, s obzirom na to da Control ima viši tempo od Counter, tako da to treba uzeti u obzir. Sa Counter strategijom se i te kako može igrati na posed, mada to iziskuje određene promene. Naime, strategije odlikuju sledeće stvari:

Defanzivne strategije (Contain, Defensive, Counter)

Visina zadnje linije: duboka
Dodavanja: direktna za defanzivce, kratka za ofanzivce*
Širina: generalno teže užem postavljanju
Tempo: spor

*cilj je da se brže započne kontra direktnim dodavanjem, a napred strpljivo da se dočeka greška protivnika

Ofanzivne strategije (Control, Attacking, Overload)

Visina zadnje linije: visoka
Dodavanja: kratka za defanzivce, direktna za ofanzivce
Širina: široko postavljanje igrača
Tempo: brz

Iz datih karakteristika, može se primetiti da kako ofanzivne, tako i defanzivne strategije imaju određene instrukcije koje pogoduju igri na posed. Naravno, obe kategorije se mogu koristiti uz male modifikacije instrukcija.

Team shape (fluidnost) utiče na dve stvari. Prvo, određuje koliko će odbrana, sredina i napad učestvovati u fazama igre koje im nisu osnovna namena promenama individualnih mentaliteta, i, drugo, utiče na Creative freedom. Kod Structured i Highly structured varijanti, postojaće veće razlike između mentaliteta igrača odbrane, sredine i napada, ali će unutar svake grupe razlike biti prilično male (svi defanzivci imaće slične mentalitete). Takođe, ove dve opcije daju i manje slobode igračima u celoj ekipi. Iako će ekipa težiti da zadrži željenu formaciju tokom utakmice, treba napomenuti da zbog razlika između mentaliteta po linijama može doći i do prevelikog razmaka između linija, tako da je potrebno odabrati role koje popunjavaju te međuprostore. Flexible nam daje najveću kontrolu nad individualnim mentalitetima, koji su u tom slučaju primarno određeni odabirom Attack, Support ili Defend Duty. Fluid deli ekipu na dva bloka, jedan koji se primarno brani, drugi koji primarno napada. Igrači generalno sudeluju u više od jedne faze igre, dok Very fluid gotovo izjednačava individualne mentalitete cele ekipe. Very fluid, stoga, dovodi do maksimalnog smanjivanja prostora između linija, ali dozvoljava i više kreativnosti. Stoga se ne može očekvati održavanje željene formacije tokom utakmice, Takođe, razlike između pojedinačnih rola biće svedene na minimum, zbog povećanja slobode u igri svakog igrača, te treba uzeti u obzir da playmakeri nisu preterano potrebni ukoliko se odabere Very fluid.

Zbog formacije koju sam odabrao i nedostatka zadnjeg veznog, treba mi visoka odbrana, a kako bi se ofanzivni trojac više uključivao u odbranu, odabraću Fluid.Team instructions

Za početak, postoji nedoumica oko toga koliko instrukcija odabrati, koji je to optimalan broj instrukcija koji garantuje uspeh. Odgovor je - nema ga. Taktika može biti dobro postavljena sa kako sa 2-3, tako i sa 10+ odabranih instrukcija. Naravno, ukoliko postoji valjan razlog za odabir svih tih instrukcija. Često nema potrebe da se apsolutno svaka stavka odabere (recimo, širina, visina odbrane i tempo), jer onda možda pre treba razmotriti promenu strategije, pre nego samih instrukcija. Sada se vraćam na osnovnu ideju iza ove taktike – posed. Posed se najlakše drži kraćim dodavanjima, igrom iz odbrane i kombinovanjem dok se ne otvori prostor za kvalitetan pas. Da bi se ovo ostvarilo u praksi, neophodno je znati šta koja instrukcija zapravo radi, što je opisano u temi (Tut) Team instructions (FM15). S tim u vidu, uključujem Retain possession, da smanji tempo i skrati dodavanja, Shorter passing, Work ball into box, da se spreči nekontrolisano šutiranje iz daljine u nedostatku boljih rešenja, Play out of defence radi lagane organizacije napada sa svoje polovine. Liniju odbrane inicijalno ne bih dirao, već bih pre sačekao da vidim kako se to ponaša u praksi, ukoliko postoji primetna rupa između veznog reda i odbrane, valja razmisliti i o podizanju linije odbrane i, eventualno, o ofsajd zamkama. Želim da moj tim igra presing i Close down more se nameće samo po sebi. Razmatrao sam i Prevent GK short distribution, instrukcijom koja se sa presingom dobro slaže, ali su me karakteristike ekipe odvratile od te ideje. Naime, u veznom redu bi to eventualno ispucavanje golmana mogli da čekaju Henderson (183cm, jumping reach 10), Gerrard (186cm, jumping reach 15) i Lucas Leiva (179cm, jumping reach 12), a nisam siguran da bih se oslanjao samo na Gerrarda da pokupi svaku takvu loptu. Naravno, tu je i odbrana, ali mora još neko da pripomogne, tako da ipak ništa od te instrukcije. Lower tempo dodajem jer ipak ne treba brzati, a Control strategija ima relativno visok tempo, a More disciplined, jer ne želim da dozvolim previše slobode, želim strpljivu igru, sigurna dodavanja većine igrača, bez previše pokušaja dodavanja u prostor i promašenih pasova. Pojedincima će mala odstupanja biti dozvoljena, ali za to služe role. Stoga, osnovni set instrukcija je


Role

Faze napada i tranzicije primarno su određene odabranim rolama. Formacija u kojoj se ekipa brani ne mora biti ista kao ona u kojoj se napada. Štaviše, uz dovoljno "slobodnih" rola (i Roaming u TI), formacija u fazi napada možda uopšte neće moći precizno da se predstavi brojevima, ili će izgledati kao 2-3-5. Pojedinačne role objašnjene su na linku (Tut) Player Roles. Mignolet može da odigra SK, uklapa se u početnu filozofiju, nema potrebe ograničavati ga. Zbog izrazito uske formacije, bekovi moraju imati ofanzivne uloge kako bi davali širinu. Izbor je, dakle, FB(A), WB(A) i CWB(A). Kako najboljim bekovima (Johnson i Moreno) od potencijalno ofanzivnih rola, dakle s izuzećem LFB, najbolje leži WB, izbor pada na WB(A). Gerrard nema više brzinu, ali ima sve potrebne karakteristike da bude odličan pokretač akcija. Čovek od kojeg sve počinje, a da pritom ne luta previše napred, obezbeđuje povratnu pas opciju i pokriva određeni prostor pozadi kada ekipa napada. Kao takav, možda će izgubiti konkretan učinak, ali će kao DLP(D) manje trčati, pa će slabije fizičke ocene manje doći do izražaja. Uz njega, Lucas Leiva ima ulogu holdera, ostaje povučenije, zajedno sa Gerrardom i štoperima pravi blok (box) od 4 dok ekipa napada. Upravo iz tog razloga, Henderson ima prostora da ode napred. Već sam pomenuo da se radi o box-to-box igraču, te mu dajem i istoimenu rolu. Napred – tri igrača oko kojih se sve vrti. Počeću od Sterlinga. Iako nominalno krilo, Sterling ima skoro sve potrebne ocene da igra napadača. Brz je, odličan dribler, malo nesiguran pred golom, ali s obzirom na kvalitete, neke promašaje bi mu čak i vredelo istrpeti. Ono što je Gerrard u početku napada, Coutinho bi trebalo da bude na drugoj polovini. I FM ga prepoznaje kao advanced playmakera, a kako spada u onu nekolicinu kojoj želim da dam veću, skoro potpunu, slobodu slobodu, ostale su mi role AP(A) i Trequartista. Trequartista je izuzet od presinga, te je ipak AP(A) primerenija sistemu. Da bih izbegao izolaciju špica, moram da razmotrim support uloge. Sturridge, ako se izuzmu Teamwork i Jumping reach, zaista ima sve ostale ocene relativno visoke, pa je CF(S) početna opcija. Ukoliko se ne pokaže dobro, razmotrio bih prelazak na DLF(S).


Player Instructions

Dodatak na sve ovo, prilagođavanje rola samim igračima. Za razliku od nekih ranijih verzija, od FM14, Player Instructions nemaju primat u odnosu na Team Instructions, već predstavljaju dopunu na defaultna podešavanja strategije korigovana promenama u timskim instrukcijama. Primera radi, ako Counter strategija ima duža dodavanja u odbrani i kraća u napadu, Short passing u TI će skratiti i jedno i drugo. Dodavanje Pass shorter nekome od defanzivaca dodatno će skratiti dodavanja, postavljajući tako sistem više u pravcu čuvanja lopte još od poslednje linije, nego u pravcu brzog pokretanja kontri. Povratak na Liverpool, od golmana očekujem da loptu sigurno šalje štoperima, bez mnogo komplikovanja, od štopera da odigraju kratka dodavanja za Gerrarda. Trojac u napadu (Sterling, Coutinho i Sturridge) imaće povećan presing (Close down more/much more) i Ease off tackles, kako ne bi dobijali previše kartona usled agresivnog presinga. Kod Coutinha i Sterlinga bih, takođe uključio Roam from position, ali to zavisi od toga koliko bi se često nalazili van svoje pozicije bez tog podešavanja.


Ni u kom slučaju ne mogu tvrditi da je ovo najbolja moguća taktika za Liverpool. Verovatno i nije. Kao što je i ranije istaknuto, nije ni bila poenta napraviti najbolju taktiku, već steći uvid u to kako se zapravo pravi izbalansirana taktika i šta donosi odabir određenih kombinacija instrukcija.

Dimitrije08
First Team Coach
Поруке: 203
Придружен: 10 Нов 2019, 21:10
Место: Banja Luka
Клуб који водите: Crvena Zvezda
Формација: 4-2-3-1
Has thanked: 46 times
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Re: Taktika

Порука од Dimitrije08 » 21 Нов 2020, 13:14

Vašu taktiku možete menjati i tokom meča jednostavnim menjanjem ''Shouts-a''. Poznavanjem različitih instrukcija možete brzo promeniti stil igre, filozofiju a naravno i sam rezultat utakmice. Zato je bitno analizirati utakmice a ne samo igrati.

''Team Instructions” vam omogućavaju da vašu taktiku veoma brzo promenite tokom meča, menjajući neke instrukcije da li igračeve ili timske. Takođe je veoma bitno, pratiti meč i reagovati na svaku situaciju i promeniti vašu taktiku na osnovu te situacije i taktike protivnika. Nema potrebe za komplikovanim menjanjem taktike, jer i jedan ''shout'' može promeniti situaciju na terenu. Sve što hoćete uraditi je sada veoma jednostavno.

''Team Instructions” je veoma bitna stvar kada hoćete da zaustavite protivničku igru, naročito npr. širinu, stil dodavanja, defanzivnu liniju, centaršuteve..., ali takođe možete iskoristiti i prednosti kao što su vremenski uslovi i veličina terena. Ove instrukcije mogu vrlo lako promeniti ceo sistem igre, prema tome morate biti pažljivi i razmisliti kako će određena instrukcija uticati na vašu taktiku. Čak i jedna greška može biti fatalna po vašu ekipu.

U ovom tutorijala ćete se upoznati sa značenjem određenih ''Team instructions'' i kako utiču na taktiku. Na osnovu toga, možete znati koja instrukciju treba dodati ili promeniti.

Stil igre i ''Team Instructions”

Pomoću ''Team Instructions” te će one definisati kako ćete igrati, vaš stil igre i sve ostale faktore vaše taktike. Naravno, posle pravljenja taktike, tokom meča možete menjati ''Team Instructions” u zavisnosti od razvoja situacije na terenu.

Biranjem određenih ''Team Instructions”, možete modifikovati vašu taktiku veoma brzo, umesto da ulazite u taktiku ekipe i manualno da podešavate nove instrukcije. ''Team Instructions” mogu biti korišćeni isti tokom celog meča ili ih možete menjati.

Naravno, nije dovoljno menjati samo ''Team instructions'', nego morate menjati i samu strategiju. Menjanjem strategije, morate menjati i ''Team Instructions” koje ste odabrali, jer tako menjate tempo, širinu i ostale stvari koje su bitne kada pravite taktiku. Obratite pažnju i na to, da ukoliko menjate instrukcije vaše taktike, to će uticati na to koliko je ekipa naučila taktiku. Svaka promena možete umanjiti poznavanje taktike vaših igrača.

''Team Instructions” neće uticati na igrače koji imaju posebno stavljene ''Player Instructions”!

Kako ''Team Instructions” utiču na taktiku?

Kako bi ste što bolje napravili taktiku pomoću ''Team Instructions”, najbolje bi bilo da znate šta svaka instrukcija znači i donosi.

Generalno

Take a Breather – pomoću ove instrukcije možete reći igračima da stanu na loptu i odmore. Neće mnogo napadati, nego će pre stati na loptu i na taj način malo odmoriti i umiriti igru. Ovo možete koristiti ukoliko hoćete da odmorite ekipu i ako hoćete usporiti utakmicu.

Much higher tempo – ukoliko hoćete da vaša ekipa igra što brže, uz što manje dodira, treba da izaberete ovu instrukciju. Vaši igrači će se takođe brže kretati i držati visok tempo igre. Ovo koristite samo ako jurite rezultat.

Higher tempo – ova instrukcija je slična prethodnoj, ali uz razliku da ekipa ne igra tako brzo, ali i dalje će probati da igra brz fudbal uz što manje dodira. Ovo možete koristiti ukoliko hoćete da igrate napadački fudbal.

Lower tempo – pomoću ove instrukcije možete reći igračima da stanu na loptu i polako grade igru. Ovo treba koristiti ukoliko hoćete da zadržite loptu u vašem posedu i time sprečite protivnika da igra brzo i da brzo dolazi do vašeg gola.

Much lower tempo – kada želite da potpuno umrtvite igru, treba koristiti ovu mogućnost. Pomoću nje, će vaši igrači maltene stati i držati loptu u nogama sve dok protivnik ne krene u napad.

Be more expressive – ukoliko imate veoma kreativne igrače u ekipi, iskoristite ovu mogućnost kako bi imali slobodu u igri i kreirali šanse i postizali golove. Iako će igrači pratiti vaše timske instrukcije, ovo će im dati slobodu u određenim trenucima.

Be more disciplined – ukoliko želite da vaši igrači potpuno slede vaše instrukcije, izaberite ovu instrukciju. Ovo je naročito korisno ako imate igrače sa niskim atributom za odluke, te će vaši igrači držati formaciju i taktiku koju ste izabrali.

Retain possesion – vaša ekipa će pokušati da zadrži loptu u posedu. Koristiće kratka dodavanja i sporiji ritam igre. Koristiti ovu instrukciju ukoliko hoćete da sačuvate prednost ili hoćete da imate loptu u svom posedu.

Pass into space – povećava mogućnost da igrači šalju loptu u prostor. Ova instrukcija je dobra da se koristi kada hoćete da igrate na kontranapade, ali takođe se može koristiti ukoliko imate problema sa prebijanjem protivničke odbrane. Pored toga, ova instrukcija nalaže igračima da se ubacuju iz drugog plana.

Go route one – Pomoću ove instrukcije ćete narediti igračima da što pre pošalju loptu u napad. Ovo možete koristiti ako vam je nepohodan gol a ostalo vam je malo vremena. Međutim, sa ovakvim stilom igre je veoma lako da ćete izgubiti loptu, te će protivnik lakše uzeti loptu i krenuti u kontranapad.

More direct passing – ova instrukcija se koristi kada hoćete da igrači brže kreću u napad i da igraju malo rizičnije paseve do saigrača koji su u napadu. Iako ovu instrukciju treba koristiti kada hoćete postići gol, imajte na umu da igrači neće srljati prema golu protivnika.

Shorter passing – ukoliko želite da igrate sa kratkim pasevima ovo je instrukcija koju treba koristiti. Vaši igrači će, umesto da šalju loptu odmah napred, dodati loptu do najbližeg saigrača i tako krenuti u napad. Ovo je idealna instrukcija ukoliko hoćete da imate veći posed lopte od protivnika ili ako hoćete da igrate sličan stil kao što igra Barselona.

Work ball into box – ako želite da strpljivo gradite napad, umesto da loptu samo šaljete napred, potrebno je da koristite ovu instrukciju. Vaši igrači će strpljivo graditi napad, kružiti oko 16m sve dok se ne stvori prilika i prostor da se lopta doda igraču koji može da ugrozi gol.

Play out of defence – kada koristite ovu instrukciju, vaši defanzivci će držati loptu u svom posedu kada je uzmu od protivnika a posle će probati da kreiraju napad vaše ekipe. Ovo može biti atraktivan fudbal, ali takođe može biti i rizičan, naročito ako vaši defanzivci nisu tehnički potkovani.

Pump ball into box – ukoliko hoćete brzo da dođete do gola protivnika, treba da koristite ovu instrukciju. Vaši igrači će slati duge i visoke lopte u 16m vašeg protivnika. Ovo je posebno efikasno ukoliko imate Targetman-a koji je dobar u skoku. Naravno, imajte na imu da će protivnik vrlo lako dolaziti do poseda lopte.

Clear ball to the flanks – pomoću ove instrukcije vaši defanzivci će loptu izbijati na bokove, gde je mogu uzeti vaši napadači. Pored toga, što možete odmah krenuti u kontranapad, ovo takođe pomaže da se skine pritisak sa odbrane.

Hit early crosses – još jedna instrukcija koja će narediti vašim igračima da što pre loptu upute ka napadu. Kada se neki vaš igrač nađe sam i ima priliku da centrira on će to uraditi odmah. Ovaj način igre može iznenaditi protivnika i omogućiti vašim napadačima lopte u prazno i na taj način da ugroze protivnika.

Float crosses – na ovaj način vaši igrači će centrirati visoke lopte, koje će omogućiti vašim igračima da se postave na potrebno mesto. Prednost je ako imate visok i jakog igrača, koji je dobar u vazdušnim duelima .

Whiped Crosses – Vaši igrači će slati brze i jake centaršuteve u 16m kako bi protivnički defanzivci što teže izbacili loptu dalje od gola

Low crosses – ovo su brzi i niski centaršutevi koje mogu iskoristiti brzi napadači. Naročito su korisni za ''Poacher-e'' koji se vrlo brzo mogu ubaciti u prazan prostor.

Run at defance – pomoću ove instrukcije, vaši igrači će probati da predriblaju protivnike i tako stvore šansu ili za sebe ili za saigrača.

Shoot on sight – ovo je instrukcija ukoliko hoćete da vaši igrači što više šutiraju na gol protivnika. Iako, može pomoći da se poveća broj šuteva na gol, takođe može i smanjiti šanse da se kreira 100% šansa a pored toga možete izgubiti i dragoceno vreme.

Odbrana
Close down much more – ukoliko hoćete da vršite pritisak na odbranu protivnika, izaberite ovu mogućnost. Igrači će krenuti na lopte na bilo kojem delu terene, ponekad čak i više njih kako bi osvojili loptu a onda krenuli u kontranapad. Može negativno da utiče na formaciju
Close down more – vaši igrači će pokušati što pre da dođu do lopte

Close down less – vaši igrači će strpljivo čekati priliku da oduzmu loptu protivniku bez da se stvori „rupa“ u odbrani

Close down much less – kada hoćete da igrači drže odbranu, bez mogućnosti da igrači izlete napolje i naprave prostor za protivnika, treba da izaberete ovu mogućnost. Protivnik će imati više vremena da gradi napad, ali će svi delovi vaše odbrane biti pokriveni.

Get stuck in – ako želite da igrate tvrdu odbranu, treba da izaberete ovu instrukciju jer će vaši igrači ulaziti tvrdo i oštro u svaki duel. Iako ovo može značiti visok broj faulova i kartona, takođe može obeshrabriti napadače protivnika da uleću u duele.

Stay on feet – pomoću ove instrukcije, vaši igrači neće uklizavati već će ulaziti u stojeće duele. Ovo može smanjiti broj kartona a takođe i smanjiti šansu da će vaši igrači lako biti izbačeni iz igre.

Use tight marking – ako protivnički igrači imaju previše mesta, pomoću ove instrukcije možete reći svojim igračima da striktnije markiraju protivnike i tako smanje njihove šanse. Vaši defanzivci i defanzivni vezni će naći određene protivnike i markiraće ih sve dok su u fazi napada.

Use offside trap – ukoliko volite da igrate na ofsajd zamke i imate brze defanzivce možete koristiti ovu mogućnost. Kada budu imali priliku, vaši defanzivci će se izvući napolje i na taj način ostaviti protivničke igrače u ofsajdu. Međutim, ukoliko vaša ekipa nije uigrana ovo može predstavljati opasnost po vaš gol.

Prevent short GK distribution - Napadači će napadati protivničkog golmana kako bi sprečili kreiranje napada iz odbrane. Na ovaj način golmani će biti primorani ili da ispucavaju loptu ili da rizikuju sa kratkim dodavanjem i gubitkom lopte što će stvoriti priliku za vaše igrače.

Stil igre
Play wider – pomoću ove instrukcije, vaši igrači će igrati šire i po bokovima. Najbolje je da koristite ovo ukoliko igrate sa krilima i ako hoćete da igrate napadački fudbal.

Play narrower – ako koristite usku taktiku(bez krila) ili hoćete da vam je odbrana kompaktna, onda iskoristite ovu mogućnost. Pomoći će vašem timu da drži odbranu i da ne izlazi previše, čime će protivnik imati problema da probije po bokovima.

Much higher defensive line – ova instrukcija se koristi ukoliko hoćete da vaši defanzivci igraju dalje od gola kada imate lopte u vašem posedu. Na ovaj način, oni će pomoći saigračima da zadrže loptu, ali i naterati protivnika da igra na svojoj polovini.

Push higher up – slično kao i prethodna instrukcija, ali uz razliku da vaši igrači neće ići sve do protivničke polovine. I dalje će ograničavati protivničke napadače i pomagati saigračima da zadrže loptu, ali time što neće igrati tako visoko neće dovoditi gol u opasnost.

Drop deeper - ako hoćete da sačuvate rezultat iI da vaše ekipa igra defanzivno, koristite ovu mogućnost. Vaša odbrana će ostati na svojoj polovini kako gol ne bi bio ugrožen u slučaju iznenađujućeg kontranapada.

Much deeper defensive line – kada hoćete da se odbranite po svaku cenu, da parkirate autobus, i da vaša odbrana igre tek isped gola onda je ovo instrukcija koju hoćete izabrati. Na ovaj način ćete smanjiti prostor protivničkim napadačima a ujedno smanjiti šansu za ubacivanje lopte u prazan prostor. Naravno, ovo koristite samo ukoliko hoćete da sačuvate prednost ili igrate protiv veoma jakog protivnika.

Stick to positions – pomoću ove mogućnosti ograničavate igračima prostor, kako ne bi ostavljali prazninu koju bi trebalo da pokrivaju. Na ovaj način, vaša odbrana je stabilnija i protivnik će je teže probiti.

Roam from positions – suprotno od prethodne mogućnosti, ukoliko hoćete da imate više igrača u napadu i date im potrebnu slobodu, iskoristite ovu mogućnost. Vaši kreativni napadači i veznjaci će imati slobodu kretanja i na taj način mogu ili napraviti šansu ili postignuti gol.

Probijanje

Exploit the flanks - koristeći ovu instrukciju, vaši igrači će napadati preko oba krila i na taj način pokušati da dođu do gola. Ovo treba koristiti samo u slučaju ako igrate sa krilima.

Exploit the right/left flank- pomoću ove mogućnosti tražite od svojih igrača da iskorite desno ili levo krilo. Ukoliko imate na desnom boljeg igrača, normalno je da iskoristite desno krilo, ali imajte u vidu i protivnika tog igrača, jer ponekad slabiji igrač može uraditi više ako ima slabijeg protivnika.

Look for overlap - ukoliko imate problema sa krilima, tj. nisu preterano efikasni, pomoću ove instrukcije ćete reći bekovima da budu ofanzivniji u napadu, dok će se krila malo povući tokom napada. Na ovaj način se otvara više prostora za bekove, jer će protivnički bekovi više pratiti krila nego bekove.

Exploit the middle - ako volite da igrate bez krila, sa više igrača u sredini ovo je prava instrukcija za vašu ekipu. Na ovaj način, tražite od vaših igrača da više napadaju kroz sredinu i tako stvore šanse za gol.

Dimitrije08
First Team Coach
Поруке: 203
Придружен: 10 Нов 2019, 21:10
Место: Banja Luka
Клуб који водите: Crvena Zvezda
Формација: 4-2-3-1
Has thanked: 46 times
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Re: Taktika

Порука од Dimitrije08 » 21 Нов 2020, 15:25

Da bi beležili dobre rezultate u Football Manageru, potrebna vam je pre svega dobra taktika. Deo postavljanja vaše taktike i ekipe pred utakmicu određuje i kako igra vaš protivnik. Bez brige, pomoći ćemo vam oko toga. Ovde je nekoliko saveta za neke od najčešće korišćenih formacija i kako igrati protiv njih.

4-3-3
Ako se igra kako treba, ova taktika ima jako malo rupa i mana. Međutim, zbog ofanzivnih bekova bilo bi pametno koristiti brza krila koja će tim bekovima praviti probleme prilikom vraćanja u odbranu. Možete i postaviti više svojih igrača na sredini terena, klasičnu 4-4-2 ili dijamant formaciju. To bi trebalo da vam donese posed lopte i kontrolu na sredini, što naravno zavisi od sposobnosti vaših centralnih veznih igrača. Dijamant formacija je ipak malo ofanzivnija ako želite da napadnete protivnika koji igra 4-3-3. To vam doduše može praviti probleme u odbrani, jer su vaši bekovi previše izloženi njihovim krilima. Povučenija zadnja linija i „exploit the flanks“ često donosi dobre rezultate.

4-4-2
Verovatno najčešće korišćena od strane kompjutera, može vas lako ubiti ako

protivnik ima dominantne igrače na sredini. Njene slabosti su jasne. Stavite zadnjeg veznog koji će seći vezu sredine i napada, kao i igrača u „box to box“ ulogu, da markira njihovog playmakera. Ponekad se isplati staviti AMC protiv 4-4-2 jer će imati dosta prostora u nedostatku njihovih zadnjih veznih. Od instrukcija ako igrate sa ofanzivnim veznim najbolje vam je igrati široko i „exploit the middle“, gde bi on trebao da predstavlja vašu najveću opasnost u napadu.


3-5-2
Sve zastupljenija taktika koju koriste dominantne i jače ekipe, kad hoće da zaustave kontra napade protivnika. Izgleda nezaustavljivo, zar ne? Naročito ako igrate protiv jačeg protivnika. Međutim, postoji način da se ona dobro napadne. Igrate protiv 3 štopera i to vašim krilima daje dovoljno prostora za rad, najbolje u ulozi „winger-a“, gde izvlače njihove odbrambene igrače iz kaznenog prostora. Dobar „target man“ ili brz „poacher“ bi trebali da reše problem u napadu, zavisno od toga šta imate vi na raspolaganju i kakvu odbranu ima protivnik. Na drugoj strani, teško je braniti se efektivno protiv ove formacije. Protivnik igra sa 5 igrača na sredini terena i sa 2 u napadu. Protiv nekih ekipa potrebna su čak dva zadnja vezna da bi se zaustavili njihovi naleti – jedan da seče napade i drugi da šalje loptu dalje u vaš napad. Team instructions: „Exploit the flanks“ i „Distribute to target man“ su neke od logičnih instrukcija u ovom slučaju.


4-2-3-1
Teško je znati unapred kako igrati protiv ove formacije. Dosta zavisi kakve role i uloge imaju protivnički igrači, pre svega na sredini terena. Ne treba očekivati dominaciju u posedu lopte, već treba obratiti pažnju na nalaženje prostora i rupa u protivničkoj odbrani. 4-4-1-1 obično donosi dobre rezultate protiv ovakve taktike. Vaša povučena krila zaustavljaju i njihova, kakve god uloge ona imala. AMC ima prostora za rad i trebalo bi da hrani vašeg usamljenog napadača dobrim loptama. Na toj poziciji potreban vam je što kreativniji igrač. 4-1-2-2-1 takođe se pokazala kao efektna taktika protiv 4-2-3-1, naročito je koristite ako protivnik ima jake centralne vezne igrače i ofanzivne vezne. Najobičniji mesar rešava problem u ovakvoj situaciji.

Dimitrije08
First Team Coach
Поруке: 203
Придружен: 10 Нов 2019, 21:10
Место: Banja Luka
Клуб који водите: Crvena Zvezda
Формација: 4-2-3-1
Has thanked: 46 times
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Re: Taktika

Порука од Dimitrije08 » 21 Нов 2020, 15:26

Imam jos neke tekstove za formacije , pa ako vam treba neka formacija , reci te :knight:

Dimitrije08
First Team Coach
Поруке: 203
Придружен: 10 Нов 2019, 21:10
Место: Banja Luka
Клуб који водите: Crvena Zvezda
Формација: 4-2-3-1
Has thanked: 46 times
Been thanked: 22 times
Status: Није на вези

Re: Taktika

Порука од Dimitrije08 » 21 Нов 2020, 15:33


faizanmazhar00
Newgen
Поруке: 6
Придружен: 02 Феб 2022, 15:02
Mood:
Status: Није на вези

Re: Taktika

Порука од faizanmazhar00 » 02 Феб 2022, 15:18

Dimitrije08 пише:
21 Нов 2020, 11:16
GOLMANI


Goalkeeper

Naravno da je prva i glavna zadaća branjenje, a ova rola je za klasičnog golmana koji ne igra puno s loptom i nema kompliciranja; čim dobije loptu od suigrača šalje je dalje te ukoliko nema slobodnog igrača lopta se izbija daleko od gola. FM15 donosi mogućnost da golman loptu daje braničima (Distribute to defenders), da je izbija preko centra, ili na krila i slično.
Potrebni atributi:
Aerial Ability, Command of Area, Communication, Handling, One on Ones, Reflexes, Bravery, Composure, Concentration, Decisions, Positioning i Agility


Sweeper Keeper

Golman s ovom rolom će imati dva zadatka, naravno, braniti gol te biti 'čistač' van 16 metara. On će ukoliko dođe do kontra-napada u kojima lopta zaobilazi njegovog braniča izaći iz 16 metara i očistiti je. Sa Defend duty će biti oprezan, ali će ipak izlaziti i čistiti lopte koje su prošle iza zadnje linije. Sa Support duty će biti na vrhu 16-erca i činiti isto, a sa Attack duty će vrlo rado izaći s loptom van 16-erca i sudjelovati u izgradnji napada (točnije nuditi će dodatnu opciju braničima). Dobro ga je koristiti kod igranja s visokom obranom.

Potrebni atributi:
Uz klasične golmanske potrebe zahtjeva: First Touch, Rushing Out, Anticipation, Creativity, Acceleration, PaceSREDNJI BRANIČI


Sweeper
Sweeper ili takozvani 'čistač' je igrač koji stoji iza linije obrane i čisti svaku loptu koja prođe iza leđa njegovih suigrača u obrani. Njegova agilnost i čitanje igre pomaže da popravi greške u obrani. On nikada ne ide u napad te je dostupan samo u Defend duty. Koristi se kod veoma defenzivne taktike. Također, Sweeper rijetko i nikako ne markira igrače sa 'man mark' već to radi zonski.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Decisions, Positioning, Acceleration, Balance i Jumping


Libero
Libero ima istu funkciju kao 'čistač' što se tiče obranbenog dijela, ali on ponekad, kada je u posjedu lopte izlazi naprijed u vezni red te praktički postaje defanzivni vezni. Dobro ga je koristiti kod formacija gdje nemate DM igrača te bi taj prostor uzimao upravo libero. Dostupan je u Support i Attack duty, a razlike su samo u tome što će kod Attack puno češće i više izlaziti prema naprijed.

Potrebni atributi:

Dribbling, Heading, Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Creativity, Decisions, Positioning, Teamwork, Acceleration, Balance, Jumping


Central Defender

Glavni zadatak ovog braniča je da zaustavi napade protivnika i riješiti se lopte u opasnim situacijama. Međutim, on mora imati i dobru pribranost i tehniku kako bi pomogao svojim suigračima zadržati posjed lopte ukoliko je riječ o takvoj postavci. Sa Defend duty će biti uz svog partnera u obrani i zaustavljati napade, sa Stopper duty će prije nego protivnik dođe do 16-erca nastojati osvojiti loptu, a kod Cover duty će biti malo iza obrane i služiti kao osigurač ukoliko lopta prođe iza leđa suigrača.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Tackling, Composure, Concentration, Decisions, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery


Ball-playing Defender

Kao i svakom braniču, i njemu je zadatak zaustaviti napade, ali on ima zadatak da poveže obranu s napadom te pokušati pokrenuti kontra-napade. Vrlo je koristan u taktici gdje se igra na posjed te ukoliko nemate DM igrača kako bi povezao obranu i vezni red. Duty kod BPD-a su jednake kao i kod Central defendera.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Passing, Tackling, Technique, Composure, Concentration, Creativity, Decisions, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery


Limited Defender
Branič koji će sve situacije rješavati na najsigurniji mogući način te se neće libiti izbiti loptu daleko od gola bez ikakvog rizika. Dobro ga je koristiti ukoliko protivnik ima jakog napadača. Međutim, ukoliko imate ovakvog igrača u momčadi, vrlo je moguće da će vam se posjed smanjiti jer on će nerijetko izbiti loptu daleko od gola koja neće biti ciljana prema vašem igraču.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Determination, Positioning, Jumping, Strength, Bravery, AggresionBEKOVI


Full Back
Ovakav tip igrača je ključan u modernom nogometu jer će on uz sve obranbene zadatke koristiti svoju brzinu i prodornost uz liniju kako bi podupirao napad. Također uvijek treba biti spreman na pomaganje u napadu kada to ekipa treba. Sa Defend duty će ostati u liniji obrane i dodavati klasične lopte u vezni red ili napad, sa Support duty će podupirati vezni red sa dodatnom širinom. Sa Attack duty će pokušavati što više pomoći u napadu radeći overlap odnosno prelazak u zadnju trećinu terena.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Pace, Stamina, Dribbling, Passing


Limited Full Back

Zna svoje zadatke, a to je da zaustavlja protivničke napade preko linije. Vrlo rijetko ide u napad te tako ostaje većinu vremena na svojoj polovici. Može biti samo u Defend duty. Dobro ga je koristiti ukoliko protivnik ima prodorna krila kako bi što bolje zaustavili prodore sa vanjskih pozicija.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Wing Back

Ovakav tip igrača mora vršiti jednako obranbene i napadačke zadatke. U napadu mora biti spreman na duel s protivnikom, u veznom redu da drži posjed lopte te u obrani da oduzima lopte i pomaže u obrani svog gola. Sa Defend duty će ostajati iza centra, ali će ipak ubacivati lopte, sa Support duty će davati lopte u prostor ili kroz sredinu. Sa Attack duty će morati ići u duele sa protivnicima i više driblati kako bi osvojio prostor u napadu za centriranje ili dodavanje.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Decisions, Off The Ball, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Complete Wing Back

Igrač koji voli napadati, i dok je u stanju preuzeti brigu o svojim obranbenim dužnostima, njegova prirodna sklonost je da utječe na igru pred golom protivnika, odnosno u zadnjom trećini terena. S obzirom na to, ima mogućnost igranja samo u Attack duty.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Decisions, Flair, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina


Inverted Wing Back

Vrsta igrača koju najčešće viđamo u Južnoj Americi. Naime, bek koji će, umjesto da stoji uz liniju, ulaziti u sredinu i kroz sredinu osvajati prostor te će na sebe privući protivničke braniče ili će se sam naći u poziciji za udarac. U obrani će funkcionirati kao i ostali bekovi, no u napadu će više igrati u sredini i otvarati prostor za suigrače oko njega. Kada napada, često djeluje kao središnji vezni te se ova uloga dobro kombinira ukoliko igrate sa klasičnim krilima (Wingers).

Potrebni atributi:

Dribbling, Passing, Long Shots, Marking, Tackling, Off The Ball, Decisions, Work Rate, StaminaDEFENZIVNI VEZNI


Anchor Man
Njegov zadatak je da stoji u prostoru između obrane i veznog reda, biti će kao presretač koji će osvajati lopte i dodavati prvom igraču do sebe. On se neće micati s svog mjesta jedino kod situacije kada zatvara protivnika. Često okarakteriziran kao "nosač vode" iako je njegov značaj neupitno puno, puno veći od toga.

Potrebni atributi:

Heading, Marking, Tackling, Anticipation, Concentration, Decisions, Determination, Positioning, Work Rate, Strength


Defensive Midfielder

Zadatak kod ovog veznjaka jest da zaustavlja protivničke napade u linije veznog reda te zatvaranje igrača što je prije moguće i naravno da kada je lopta u njegovom posjedu što prije prosljedi do kreativnijeg igrača. Sa Defend duty će stajati malo iza linije veznog reda i krasti lopte protivnika, a kod Support duty će izaći malo naprijed kako bi pokušao što prije zaustaviti napad. Kada je lopta u posjedu njegove momčadi, povlači se malo iza veznog reda kako bi osigurao dodatnu opciju za dodavanje, a često zna zadržati loptu kako bi se obrana i napad posložili.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Concentration, Decisions, Positioning, Teamwork, Work Rate, Acceleration, Stamina, Strength, Concetraction


Deep-lying Playmaker
Ovaj igrač će također stajati između obrane i veznog reda, ali će uz zadatke oduzimanja lopti imati i zadatak da šalje lopte igračima koji su u napadu te samim time razigrava momčad iz malo dublje pozicije. U Defend duty će se orijentirati na obranbeni dio zadatka i rijetko će gledati da kreće prema naprijed ,dok će kod Support duty će nositi loptu dalje od obrane te će dodavati lopte napadačima ili pucati iz daljine. Također nije preporučljivo da ga se koristi kao jedinog DM-a već uz njega treba imati pravog defanzivnog veznog (Defensive midfielder, Anchor man...)

Potrebni atributi:

Passing, Tackling, Technique, Composure, Creativity, Decisions, Positioning, Teamwork, Strenght, Marking, First touch


Regista

Tip igrača kakvog danas dosta često viđamo u svijetu nogometa. Nešto agresivniji tip povučenog playmakera ili u FM riječniku Deep-lying playmakera. Imat će dosta slobode za kontrolu tempa i igre, ali sa malo povučenije pozicije i ukoliko vršite presing na protivnika može biti jako koristan kako bi što lakše i brže došli do lopte. Ipak, jednako dobro će se snalaziti u ulozi drugog razigravača i ponekad će vrlo lijepo uposliti suigrače i staviti ih u prilike za pogodak.

Potrebni atributi:

First touch, Tackling, Passing, Tehnique, Composure, Decision, Off the ball, Positioning, Teamwork


Half Back

Igrač koji je na ovoj roli najčešće će se nalaziti između veznog reda i obrane dok je lopta u posjedu protivnika. Kada vaša momčad kontrolira loptu on će se povući nešto više prema natrag za razliku od klasičnog defenzivnog veznog te će u tom slučaju braniči izaći malo naprijed, a igrač na Half back roli koristit će za što bolje čuvanje lopte i nuditi opciju prema natrag. Što se defenzivnih zadataka ovakvog igrača tiče, ponuditi će opciju za brže oduzimanje lopte i vraćanje posjeda u svoju ekipu. Igrač može biti samo na Defend duty.

Potrebni atributi:

Marking, Passing, Tackling, Anticipation, Composure, Concentration, Decisions, Positioning, Teamwork, Acceleration, Stamina, StrengthSREDNJI VEZNI IGRAČI


Central Midfielder
On je igrač koji će se pomagati u obrani, vezi i napadu, pa mu je radi toga potrebno mnogo izdržljivosti kako bi mogao sve to odraditi kvalitetno. Kod Defend duty će igrati ispred obrane i dodavati kratke lopte bez puno rizika, kod Support duty će se držati linije veznog reda i dodavati lopte igračima ispred njega i sa strana, a kod Attack duty će pokušati doći do 16-erca i proigrati nekoga kako bi što lakše zabili gol (vrlo često će koristiti dribling u ovom duty)

Potrebni atributi:

First Touch, Passing, Decisions, Determination, Positioning, Teamwork, Work Rate, Stamina, Creativity, Marking, Long shots, Off the ball


Ball Winning Midfielder
Ovaj igrač će stajati na sredini terena i prekidati napade protivnika te uzeti lopte. Međutim, on također treba imati i tehniku, jer ,ukoliko vaša ekipa treba posjed lopte on mora znati prenijeti sve to. Sa Defend duty će uzimati lopte na sredini terena i dodjeliti ih najbližem kreativnom igraču, a kod Support duty će uzimati lopte i pokušati sam stvoriti šansu za kontra-napade. Dobro ga je koristit ako želite vršiti pritisak na vezni red protivnika.

Potrebni atributi:
Marking, Tackling, Aggression, Bravery, Determination, Positioning, Teamwork, Work Rate, Strength, Passing


Box-to-Box Midfielder
On ima više zadataka, kao što su obranbeni i napadački. Vrlo često će se ubacivati u napad iz "sjene" te ukoliko mu se dodaju dobre lopte, nerijetko će se naći u dobroj poziciji za postizanje pogodaka. Ako ovaj igrač ima visok Work rate i Stamina onda će on biti odličan. Također će svojim kretnjama otvarati prostor za suigrače tako što će odvlačiti protivničke igrače.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Marking, Passing, Technique, Anticipation, Bravery, Decisions, Determination, Off The Ball, Positioning, Work Rate, Acceleration, Stamina, Strength


Roaming Playmaker

Ova rola može se dodijeliti igračima na poziciji CM ili DM, a moći će je kvalitetno odraditi samo svestrani veznjaci koji mogu odraditi posao koji inače odrađuju DLP i AP. Roaming playmaker je srce momčadi, igrajući prema naprijed, ali isto tako dobro pokriva prema nazad kada je lopta kod protivnika. S obzirom da se uvijek nudi suigračima, odlične fizičke predispozicije su neminovne za ovu ulogu. Zadatak mu je pokupiti loptu od braniča i krenuti prema naprijed, a često će vrijeme provoditi kod protivničkog 16-erca gdje će tražiti priliku za asistiranje ili udarac.

Potrebni atributi:

Dribbling, Long Shots, Passing, Technique, Anticipation, Creativity, Decisions, Off The Ball, Positioning, Balance, Stamina, StrengthSegundo Volante

Vrlo slična uloga igrača kao što ju ima već poznati Box-to-Box vezni igrač, osim što se ovaj možete koristiti na poziciji defanzivnog veznog. Za razliku od njemu sličnog BTB, Segundo Volante će se više fokusirati na napadački dio nego li na onaj obrambeni.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Marking, Passing, Technique, Anticipation, Bravery, Decisions, Determination, Off The Ball, Positioning, Work Rate, Acceleration, Stamina, StrengthCarrilero

Vrlo koristan igrač koji se super možete kombinirati u bilo kojem veznom redu, bez obzira na uloge njegovih suigrača. Glavni zadatak mu je biti spojnica između defanzivnih i ofenzivnih veznih igrača pa će se tako vrlo često nalaziti izmeđi linija i nuditi suigračima kao opcija za dodavanje, što je i jedna od razlika između njega i Box-to-Box veznjaka, kojeg imamo po cijelom terenu.

Potrebni atributi:

Tehnique, Tackling, Passing, Work Rate, Positioning, Decisions, Anticipation, Strenght, Stamina, Natural Fitness, AccelerationMezzala

Mezzala je tip igrača koji će se kretati jako puno prema aut-liniji, nalaziti će se u međuprostoru i svoje obrambene dužnosti će obavljati malo bliže protivničkom golu unatoč tome što i nema ogromne odgovornosti kada je lopta u posjedu protivnika. Može se koristiti na Support i Attack duty, pa će tako na Support više nastojati balansirati odgovornost između veznog reda i napadačkog dijela, dok će sa Attack ulogom puno više sudjelovati u napadu i suigračima ostavljati posao u veznom redu.

Potrebni atributi:

Tackling, Passing, Long Shots, First touch, Finishing, Dribbling, Work Rate, Vision, Off the ball, Flair, Concentration, Composure, Bravery, Determination, Anticipation, Strenght, Stamina, Acceleration, Natural fitnessOFANZIVNI VEZNI IGRAČI


Attacking Midfielder

Nalazi se između veznog reda i napadača pa neće moći ulaziti u prostor iz dubine kao što to radi Central midfielder na attack duty. Potrebni su mu odlični tehnički atributi i mentalne vještine, a primarni mu je zadatak stvoriti priliku za sebe ili suigrača u zadnjoj trećini. Sa Support duty će pomoći i veznom redu kada se brane, a kod Attack će nešto manje igrati obranu, a u napadu će više koristiti dribling kako bi se probio u 16-erca i zatim zabio ili asistirao.

Potrebni atributi:

First Touch, Long Shots, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Flair, Teamwork, Work Rate, Balance


Advanced Playmaker
Ovo će biti igrač koji će vam svaku priliku pokušati da učini korisnom svojim dobrim dodavanjima. Uvijek će se otvarati kako bi bio dostupan svojim suigračima te će se kretati između protivnčkih linija. Najbolje ga je koristiti u napadačkoj taktici jer će tada još više dodavati lopte u prostor i stvarati šanse za napadače. Sa Support duty će stvarati rupe u obrani svojim kretanjem i čekati loptu koju će prosljediti za napadače, a kod Attack duty će više trčati s loptom i tražiti prostor gdje bi mogao podvaliti loptu. Može igrati i na poziciji MC.

Potrebni atributi:
First Touch, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Flair, Teamwork, Work rate, Stamina, Off the ball, Dribbling, Acceleration

Trequartista

Igrač koji je vrlo sličan klasičnom playmakeru, samo je razlika u tome što dosta manje radi u obrani. Također će tražiti slobodan prostor dok vaša momčad nije u posjedu lopte kako bi, kada se lopta oduzme, bio u najboljoj poziciji za primiti loptu i sjuriti se prema protivničkom golu (ozbiljna prijetnja protivničkom vrataru ukoliko krene naprijed, a nerijetko će i asistirati). Trequartista se može nazvati i jednom vrstom napadača koji igra na poziciji ofanzivnog veznog kako bi bio potpora Advanced forwardu ili Poacheru. Dostupan je samo u Attack duty.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Flair, Off the Ball, Agility


Enganche

On je glavni kreator u momčadi, igrač koji spaja vezni red sa napadom, a djeluje iza napadača. On je playmaker koji se drži jedne pozicije na terenu i služi kao pivot, a suigrači većinom kruže oko njega. Suprotno je od igrača na roli Trequartiste koji se kreće sa mjesta kako bi stvorio prostor za suigrača. Ukoliko imate veoma tehnički dobrog igrača (passing, dribbling, first touch...) koji nema visok Work rate, onda je ovo odlična rola za njega.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Flair, Off The Ball


Shadow Striker

Igrač koji se u momčadi ponaša kao najveća prijetnja za protivnički gol. Obično stoji na poziciji deep-lying forwarda, a koristi agresivnost kako bi napadača stavio u poziciju za postizanje pogotka, a kada lopta nije u posjedu njegove momčadi radi pritisak na protivničke braniče kako bi što prije oduzeo loptu, odnosno natjerao protivnika na panično izbijanje lopte. Jednostavno rečeno, "napadač iz sjenke": asistira, zabija i sve to sa pozicije ofanzivnog veznog.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Passing, Tackling, Technique, Anticipation, Composure, Flair, Off The Ball, Work Rate, Agility, StaminaKRILNI IGRAČI


Wide Midfielder
Igrač će biti orijentiran i na napad i na obranu, ali sve to sa strana. On će najčešće koristiti svoju eksplozivnost kako bi probio sa strane i pokušao prijetiti iz svake situacije. Dobro je njega koristiti ako koristite 4-4-2 Diamond formaciju jer tada ima veliki učinak. Kod Defend duty će ostajati na centru, igrati više obranu i ubacivati lopte iz dubine. Sa Support duty će također stajati na centru, ali će češće davati lopte kroz sredinu i kroz rupe u obrani, ali će i dalje ići na ubacivanja sa strane, te kod Attack duty gdje će što brže pokušati proći protivnika i doći u priliku za ubačaj.

Potrebni atributi:

Crossing, Passing, Tackling, Anticipation, Decisions, Determination, Off the Ball, Teamwork, Work Rate, Stamina


Winger
Ovaj igrač će pokušati svoj čuvara preći svojim driblingom i tehnikom uz aut liniju kada ekipa ide u napad, ali će također biti spreman ući u sredinu i pucati ili dodati. Ako igrate kratka dodavanja, tada će češće ulaziti u sredinu i onda dodavati. Sa Support duty će pokušati što prije preći svog čuvara i ubaciti loptu iz dubine, dok će sa Attack duty će više ići prema naprijed i ulaziti u 16-erac.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Technique, Decisions, Flair, Off the Ball, Acceleration, Agility, Balance, Pace


Defensive Winger
U vašoj bi ekipi ovaj dobro došao ako vršite pritisak, jer bi on vršio pritisak gotovo uvijek kada Full backovi imaju loptu i pokušao je što prije oduzeti i otvoriti svoj napad. Ostali zadaci su mu isti kao i kod standardnog Wingera. Sa Support duty će uzimati lopte od Full backova, krenuti naprijed i ubacivati iz dubine, dok će sa Attack duty uzimati lopte i činiti što i Winger. Također će više raditi u obrani od Wingera.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Marking, Tackling, Technique, Decisions, Teamwork, Work Rate, Pace, Stamina


Inside Forward
On će sa krilne pozicije ulaziti u sredinu s loptom i pokušati probiti što bliže golu i činiti ono najbolje, što bi značilo asistirati ili pucati po golu. Sa Support duty će ulaziti u sredinu dijagonalno i pokušati podvaliti lopte ili pucati iz daljine, a kod Attack duty će ulaziti u sredinu direktno sa tri opcije, pucanje, dodavanje ili ubacivanje, sve zavisi od situacije u kojoj se nađe. Vrlo često će dolaziti do prolaska bekova iza leđa kada se otvori dodatni prostor njegovim ulaskom u sredinu.

Potrebni atributi:
Dribbling, Passing, Decisions, Flair, Off the Ball, Teamwork, Acceleration, Pace, Long shots, Tehnique, Crossing, Creativity, Dribbling


Wide Target Man

On je glavna točka na terenu ukoliko vaši igrači izbijaju lopte daleko naprijed, kao i kod dodavanja dugih lopti. Najbolje ge ja koristiti protiv fizički slabijih i manjih protivničkih bekova, a njegov zadatak je zadržati loptu i čekati suigrača kojem će je udijeliti. Kod Support duty će primati loptu uz liniju i čekati da se otvori prostor u sredinu ta njegovog suigrača kojem de dodati loptu u prostor.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Heading, Technique, Decisions, Flair, Off The Ball, Acceleration, Agility, Balance, Jumping, Pace, Strength


Raumdeuter

Nova rola za krilne igrače koja dolazi iz njemačkog jezika, a prijevod na engleski bio bi "space investigator" (nemoguće prevesti na hrvatski, glupo zvuči), te se najčešće povezuje sa Thomasom Mullerom koji je praktički sinonim za ovu rolu. Krilni igrač koji vrlo često sudjeluje u razradi akcije, ali isto tako većinu vremena provodi tražeći slobodan prostor između linija protivničke momčadi kako bi se našao u prilici gdje ga protivnici ne čuvaju. Teško ga je čuvati jer često napušta svoju zadanu poziciju, a jedna od mana mu je nesudjelovanje u obrani.

Potrebni atributi:

Finishing, First Touch, Anticipation, Composure, Decisions, Off The Ball


Wide Playmaker

Ukoliko u momčadi imate tehnički potkovanog krilnog igrača sa dobrim dodavanjima (passing), onda je ovo prava rola za njega. Igrač koji će ulaziti u sredinu sa vanjskih pozicija te tražiti priliku za podvaljivanje lopti i asistiranje, a također će biti glavni izvor kreativnosti u momčadi, točnije djelovati će kao i playmaker, ali ulaskom sa krilne pozicije. Sa Support duty će ulaziti u sredinu i stajati na poziciji Central midfieldera, dok će kod Attack duty biti na poziciji ofanzivnog veznog te ponekad radi toga neće se stići vratiti u obranu na vrijeme.

Potrebni atributi:

Passing, Technique, Anticipation, Creativity, DecisionsInverted Winger

Uloga ovog igrača gotovo je jednaka onoj koju ima Inside forward, osim što ovog igrača koristimo na krilnim pozicija na sredini terena te će imati nešto više odgovornosti u fazi obrane. Također je dostupan u Support i Attack ulogama gdje je razlika samo u realizaciji, gdje je pitanje hoće li se igrač više odlučivati na dodavanje i proigravanje suigrača ili na solo prodore koji završavaju udarcem.

Potrebni atributi:

Tehnique, Passing, Long shots, Firts touch, Dribbling, Crossing, Decisions, Off the ball, Vision, Composure, Pace, AccelerationNAPADAČI


Deep-lying Forward
Njegov glavni zadatak je da poveže vezni red sa napadom što je moguće efikasnije. On će dolaziti iz dubine po loptu te će stati na nju i čekati za podršku suigrača kojima će predati loptu (vrlo često to završi asistencijom). Dobro ga je koristiti ako imate dva napadača u formaciji ili kod formacije u kojoj koristite Inside forwarde. Kod Support duty će više otvarati prostor za njegove suigrače, dok će sa Attack duty gledati da sam sebi otvori prostor za primanje lopti i dribling prema golu

Potrebni atrbuti:
Dribbling, First Touch, Passing, Technique, Creativity, Decisions, Off the Ball, Teamwork, Balance, Strength, Finishing, Anticipation, Composure


Advanced Forward

Zadatak ovog igrača je da zabija i asistira svojim suigračima. Njegov sekundarni zadatak je da dolazi po loptu u sredinu kako bi stvorio dodatni prostor sa strane koje će poslije njemu suigračima vratiti asistencijom ako bude prilike. Dostupan je samo u Attack duty. Najlakše ga je opisati kao klasični napadač, radi sve po malo.

Potrebni atributi:

Crossing, Dribbling, Finishing, Heading, Anticipation, Composure, Flair, Off the Ball, Work Rate, Pace


Target Man
Ovaj igrač že svojom snagom i fizičkom spremom pokušavati stvarati prostor za njegovog napadačkog partnera ili polušpicu. On će odvlačiti druge igrače i stvarati rupe u obrane koje bi njegovi suigrači trebali iskoristiti. Sa Support duty će dolaziti na mjesto Attacking midfieldera i svojom snagom otvoriti prostor za suigrača ili jednostavnim dodavanjem izbaciti nekog od protivnika, a sa Attack duty će stvoriti liniju i smetati protivničkim braničima kako nebi mogli dobro reagirati u obrani.

Potrebni atributi:

First Touch, Heading, Aggression, Bravery, Determination, Teamwork, Work Rate, Jumping, Strength, Finishing, Anticipation, Composure, Creativity


Poacher
Ovo je igrač koji ne treba biti pretjerano jak, ali treba imati 'osjećaj za gol' kako bi u pravi trenutak utrčao iza leđa protivničke obrane i postigao gol. On će uvijek biti na ofsajd liniji i čekati pravu priliku za utrčavanje. On ponekad može i asistirati.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Anticipation, Composure, Off The Ball, Acceleration, Agility, Balance, Pace


Complete Forward
Igrač ovog tipa mora imati sve ključne atribute Deep lying forwarda, poachera i target mana. On će se priviknuti na tip igre kakav vi igrate i on treba biti savršen igrač kako bi igrao ovu rolu. Biti će odlično koristiti ovo ako imate igrača koji će sve to moći pokriti. Sa Support duty će gledati da ide protiv obrane protivnika, pucati iz daljine, gurati lopte u prostor ili ubacivati, a kod Attack duty će biti na liniji obrane i čekati priliku koju će iskoristiti on ili će namjestiti suigraču.

Potrebni atributi:

Dribbling, Finishing, First Touch, Heading, Long Shots, Passing, Technique, Anticipation, Composure, Creativity, Decisions, Determination, Off The Ball, Teamwork, Acceleration, Agility, Balance, Jumping, Pace, Strength


Defensive Forward
Igrač poput ovog je sve više i više važan u nogometu. Njegova glavna zadaća je da vrši pritisak na obranu protivnika tako što će pritiskati igrača koji ima loptu tako da obrana nema puno vremena s loptom. U napadu on stvari izvršava što je moguće jednostavnije i stvara prilike svojim suigračima. Sa Support duty će ostati malo nazad i stvarati pritisak na defenzivne vezne, a kod Attack duty će pritiskati obranu.

Potrebni atributi:

Marking, Tackling, Teamwork, Work Rate, Stamina, Strength, Firts touch, Passing, Finifisng, Composure, Anticipation, Off the ball


False Nine

Vrlo je sličan klasičnom ofanzivnom veznjaku ili playmakeru, a često se nalazi sam u poziciji srednjeg napadača, a dolazi duboko čak do pozicije attacking midfieldera. Njegove kretnje će praviti probleme za braniče, jer ga oni mogu pratiti i ostaviti prostor iza sebe, odnosno ne pratiti ga dobro i ostaviti ga samog u situaciji koju on riješava na najbolji mogući način - kažnjavanjem protivnika pogotkom.

Potrebni atributi:

First Touch, Long Shots, Passing, Creativity, Off The Ball, Teamwork, Work Rate, Strength

Evo ako nekome trebaju objasnjene role.Ovo su role do Fm18.
Imam jos neke tekstove za formacije , pa ako vam treba neka formacija , reci te

Пошаљи Одговор

Повратак на “Football Manager 2021”