Kreiranje taktike Fm 18 by Momaoo

Deo foruma za taktike, treninge, savete , sisteme i dr.
Odgovori
Korisnikov avatar
momaoo
Youth Team Coach
Postovi: 179
Pridružio se: 12 Jan 2011, 21:26
Lokacija: Novi Knezevac
Status: OffLine

Kreiranje taktike Fm 18 by Momaoo

Post od momaoo » 21 Dec 2017, 23:29

Pravljenje taktike na Fm 2018 postao je najveci izazov do sada.
ME pored standardnih bagova(morao sam ovo da kazem) pruza nam najveci izazov do sada kako pametno i korisno iskoristiti igrace koje imamo na raspolaganju i uklopiti u takticke zamisli a da nam donesu rezultat. Krenimo :

Pocetak:

Upoznajte se sa timom.Upoznajte lidere tima.Igrace ciji je uticaj najvisi
To vidimo ovde :

Slika

Vidimo 4 najvise uticajnih igraca u ekipi.
Oko njih treba graditi tim.

Tips:

-Dati im role koje im najvise odgovaraju
-Postaviti formaciju u kojima te role imaju najveci "impact" ili uticaj.
-Postaviti stili igre(timske instrukcije) na osnovu atributa najboljih igraca a ostale dodati da igraju oko njih i grade kompletnu sliku.


Deo 2 : Pogledati snage i slabosti tima :

Slika
Pogledati na kojim pozicijama imamo najvise igraca i najvise kvalitetnih igraca(najvise igraca po poziciji zbog rotacije,najvise kvalitetnih zbog izbora formacije).
Slika

Tips:

-imamo najkvalitetnije igrace na centralnim delovima terena i na krilima
-izbor nase formacije ukljucivace krila i centralne vezne (4231,4123dmwide itd)
-igraci koji su spemenuti u raportu trebalo bi koristiti u timu i dati im kljucne role
-imamo odlican tehnicki tim,dobar prvi pas,vidimo ko od igraca se slaze na terenu,nismo nesto agresivni,i imamo slab "commitment" ili slabo se zalazemo na terenu,nemamo dovoljno dobrih igraca na levom beku itd..

Formacija:

Pored svega sto smo naucili o timu izbor je vise nego lak 1 formacija bice :
Slika

Tips:

-Kljucnim igracima dali smo role koje im omogucavaju da pruze najbolje na terenu
-Ostatak ekipe podredili smo i uklopili sa njima

-Formacija je ofanzivna i koristicemo je u "home" utakmicama

Mentalitet i Oblik :

Suprotno misljenju da Control kontrolise mec i drzi posed razmisljajte obrnuto.
-Najvecu kontrolu i posed imacete ako igrate(Counter,Standard) (igraci cuvaju loptu ne zure sem u prekidima,brzina pasa je niza,prioritet je sacuvati loptu)
-Najbolje kontre imacete na (Attacking,Control)mentalitetu.(brze se igra lopta se gura brze napred igraci igraju sire i traze prostor)
-Oblik (shape) izaberite u zavisnosti od formacije,rola(specijalnih ili generickih) da li zelite da koristite bekove u napadu (igrate fluid ,very fluid u tom slucaju) i stavljate bekove na attack (Look for Overlap instr.) itd.


Timske instrukcije:

-Na team raportu pogledajte snage vaseg zadnjeg ,srednjeg i visokog reda(odbrana ,sredina ,napad).
Slika

Uzecemo primer tehnicke osobine srednjeg reda:
-Imamo dobar dribling(dobra odluka je igrati sa "Wingerima" oni driblaju vise,mogucnost ukljucivanja opcije "Run at Deffence")
-imamo dobru tehniku i prvi pas,i dobar udarac glavom(ovo su 4 stvari koje odskacu po kvalitetu kao osobine od ostalih tehnickih stvari) sto znaci mozemo korsitit play role,igrati na nabacaje i to visoke "Float" jer dobro igramo glavom.
-Nakon ovoga pogledate fizicke osobine sredine terena ako smo brzi mozete igrati direktnije ,i pogledate potom mentalne osobine (ako imamo dobar"off the ball" i "Anticipation") mozemo odluciti igrati sa pasom u prostor ("Pass into Space")
-Isto ovako proverite osobine odbrane i napada(ako je los marking ne mozete igrati sa tom opcijom i takvim sistemom igre) ako odbrana ima losu anticipaciju ti igraci ne smeju "close down more" sto znaci ili cete tu opciju postaviti individualno igracima ispred ali nikako ne bi trebalo da se koristi ako je kroz ceo tim ta sposobnost losa.
-Tempo podesite na osnovi atributa Decission i Passing,bolji mozete igrati brze,losiji igrajte sigurnije sporije.(kod mentaliteta na Attack genericki se igra brze pa treba to uzeti u obzir pri izboru mentaliteta)


Nove stvari:
ME je zahtevan,nije moguce sa vecinom ekipa igrati samo sa jednom taktikom.
-Namestiti taktike za meceve kuci i meceve sa strane
-Taktike kao takve treba da zavise od jacine ekipe koju vodite (Benfika u svom prvenstvu napada i kad ne igra kuci ali vec u ligi sampiona stvari morate postaviti drugacije pogotovo kada igrate sa strane i protiv vrhunskih ekipa).
-Koristenjem samo jedne taktike desice vam se da pobedite Bayern a odmah sledecu izgubite 6:0 od slabe ekipe.

-Primetili ste da su amc i striker na support rolama (ove dve role se savrseno slazu i ovako nema gapa izmedju njih i medjusobno su korisne,dodavanjem strikeru "move in the Channels dobijamo savrsen kombo sa Adv. play-om iza njega) niposto ne morate imati jednu rolu na support a drugu na attack ako ce vam to stvoriti rupe izmedju linija.

Sirina:

Zavisi od stila igre(pas u prostor zahteva prostor znaci igrati makar balanced ili farly wide ,isto tako sirina varira genericki od mentaliteta do mentaliteta).


Klubski DNK


Novina u gradjenju taktike je koristenje klubskog "DNK" i kreiranju tima prema mentalnim osobinama tima.Pogledajte mentalne osobine vasih kljucnih igraca.
Naprimer ako imate dobar workrate kod kljucnih igraca,agresiju,anticipaciju,odluke, dobra stvar je graditi i kupovati igrace sa slicnim mentalnim osobinama kljucnih igraca.
Tim ce se uklopiti i uigrati blolje i taktika koju spremite bice efikasnija jer su svi u istom mentalnom "vozu".Isto tako lakse cete odabrati "shape" za vasu taktiku.


Kako izabrati duznost kod rola :

Primer:Inside Forward-Igrac koji treba da bude na attack duznosti jaci je fizicki,tehnicki slabiji,ima bolju kretnju,bolju zavrsnicu,brz je.
Igrac koji ima bolju tehniku,pas,kreativnost,balans podjednake ocene u svim segmentima,sporiji,dobru viziju i odluke treba da dobije rolu na support.


Igrac za Attack mentalitet:
[center]Slika[/center]
Los balans(tesko cuva loptu)los pas,nije snazan..ali je brz,dobra kretnja,dobra zavrsnica.Ovakvom igracu dodacete da (Roam more,Shoot more,Move into channels).

Igrac za Support mentalitet:
[center]Slika[/center]
Dobra vizija,tehnika,pas,snaga,balans,prvi dodir..Takvom igracu obuzdacete ubacivanje u napad(get futher forw) zelite da vam kreira igru.Dodacete mu mozda direktniji pas,da drzi poziciju itd.

Igra isto tako prepoznaje:dokaz
[center]Slika[/center]

Ovo je ukratko osnov kako treba pristupiti kreiranju taktika koje cete koristiti u vasem sejvu.Pratite ocene igraca ako su vise utakmica niske reagujte kod takvih igraca promenom role ili duznosti,dodavanjem individualnih instrukcija ili ako ste ranije vec dodali skidanjem istih.Gledajte meceve na "Comprehensive".
Ostale stvari su slicne kao na prethodnom serijalu pa mozete prelistati proslogodisnji tutorijal.Kao i uvek

GAME NEVER ENDS :)
Poslednja izmena od momaoo u 08 Jan 2018, 19:30, izmenjeno 50 puta ukupno.

Odgovori

Povratak na “Taktike i treninzi '18”