Kako dodati derbi? [Editor - Tutorijal]

Lakše snalaženje kroz FM
Sloba
Global Moderator
Поруке: 11324
Придружен: 26 Окт 2010, 01:43
Место: Beograd
Формација: 4-4-2
Steam: comradehas
Has thanked: 218 times
Been thanked: 58 times
Status: Није на вези

Kako dodati derbi? [Editor - Tutorijal]

Порука од Sloba » 10 Окт 2014, 23:43

[center]Kako dodati/izmeniti derbi u FM Editoru?

U ovom vodiču kroz editor saznaćete kako da dodate derbi ali i šta je derbi u generalnom smislu i šta on predstavlja za fudbalske navijače širom sveta.

Šta je uopšte derbi?
Derbi se često među fudbalskim fanaticima smatra svetinjom! Derbi je često utakmica dva najveća kluba u jednoj državi koja imaju tradiciju kroz decenije svog postojanja. Derbi takođe može biti i gradski između dva kluba iz istog grada, a da netrpeljivost bude velikih razmera i ako klubovi ne igraju bitnije uloge u svetu fudbala. Jedan od takvih primera je susret Genoa - Chievo, ali i derbiji poput onih gde slabiji timovi imaju armiju navijača iza sebe, a igraju protiv kluba koji je velik i u svojoj zemlji ali i na međunarodnoj sceni. Između dve suprostavljene strane na derbiju obično vlada velika mržnja i netrpeljivost. Kiksevi i porazi rivala se dočekuju sa velikom radošću, a uspešnija strana u derbiju likuje nedeljama.

Posledice derbija?
Česte posledice derbija su veliki broj povređenih, neretko i solidan broj mrtvih, neredi oko stadiona i po gradu, pre, za vreme i posle utakmica. Posledice derbija su često vidljive najviše na onim najvećim derbijima jedne države.

Najveći svetski derbiji su...?
Po meni pravi primer derbija su neke od utakmica koje ću sada pomenuti. Fenerbahce i Galatasaray, dva najveća tima Turske odigrali su više od 360 međusobnih utakmica kroz istoriju. Po mnogima jedan od najvećih derbija na svetu je ipak čuveni "Old Firm". Utakmica koju igraju dva najveća Škotska tima - Glasgow i Celtic. Navijati za jedan od ova dva kluba ne može svako. Jer ima veze i sa verskom pripadnošću. Protestanti navijaju za jedne, a katolici za druge. Sledeći primer po mnogima najzanimljivijeg derbija za gledanje je onaj između Barcelone i Reala. Čuven El Clasico je najpraćeniji derbi u Evropi, pogotovo u zadnje vreme. Ipak, san svakog fudbalskog navijača je da ode na Argentinski derbi. Takva atmosfera kao što vlada u Superclasic-u ne postoji nigde širom sveta! Mržnja između navijača Boca Juniors i River Plate je prevelika.

Najveći derbiji na ovim prostorima su...?
Najviše utakmica je ubedljivo odigrano na hrvatskom večitom derbiju koji se igra između Dinama i Hajduka. Postoji rivalstvo između ta dva kluba, ali je najveće ubedljivo rivalstvo na srpskom večitom derbiju koji igraju Crvena zvezda i Partizan. Takva mržnja i neredi po većem delu Srbije pre, za vreme i posle utakmice su retko vidljivi u većini drugih derbija širom planete. Sedam dana pre utakmica euforija hvata suprostavljene strane i zvižduk sudije za početak meča se iščekuju sa nestrpljenjem. Tu su još dva derbija koja su poznata iz regiona. Radi se o sarajevskom derbiju između Željezničara i Sarajeva te slovenskom večitom derbiju između Maribora i Olimpije.


***

Слика

Kreiranje derbija na FM

Kako na FM napraviti derbi? Veoma jednostavno! Klikom na opciju Add otvara Vam se novi prozor u kojem sve to radite. U samo par koraka i za par minuta napravite novi derbi ili izmenite postojeći.

Слика

Kao primer smo uzeli "Večni" derbi Slovenije između Maribora i Olimpije.

Name
Upisujete ime derbije.

Short Name
Ovde ide skraćeno ime derbija, ali uglavnom može isto kao i ime da bude osim ako ime nije predugačko onda pišete skraćenicu. Primer je sledeći, ako je gore "Večni derbi", onda dole stavite samo "Večni".

Alternative Name
I nije baš nešto potrebno ovo popunjavati ali eto. Neki rezervni naziv za derbi. Kod slovenskog kao što vidite stoji "Eternal".

Alternative Short Name
Sličan primer kao za Short Name.

Team 1 & Team 2
Ovde ubacujete koje dve ekipe čine novokreirani derbi. Na ovom primeru vidimo da su to NK Maribor i NK Olimpija.

First Match Competition & First Match Stadium
Ove dve opcije označavaju ime takmičenja u kojem je odigran prvi susret između dve rivalske ekipe i stadion na kojem je igran taj susret.

Naredne opcije su statističke i redom označavaju koliko je na prvoj utakmici bilo gledalaca, koliko je golova dao prvi, a koliko drugi tim na toj utakmici, koliko je ekipa koja je bila domaćin na toj prvoj utakmici ostvarila pobeda u istoriji, koliko je utakmica završeno nerešenim i koliko je puta poražena. Za kraj sledi reputacija derbija u Svetu i matičnoj državi.
[/center]
Последње учитавање од Sloba дана 10 Окт 2014, 23:43, учитано 1 пут укупно.

Пошаљи Одговор

Повратак на “Tutorijali '14/ Tutorials and How to play FM '14”