Pravljenje novog sejva

Lakše snalaženje kroz FM
Корисников грб
Džajo5
SFM Hall Of Fame
Поруке: 4111
Придружен: 15 Мар 2012, 13:37
Место: Žilina/Padina
Been thanked: 1 time
Status: Није на вези

Pravljenje novog sejva

Порука од Džajo5 » 07 Мар 2014, 10:38

[center]Kreiranje novog sejva[/center]

U zadnje vreme me je kontaktiralo dosta ljudi, koji su tražili savete kako pravilno kreirati sejv, te sam rešio da napravim tutorijal, koji bi vam trebao pomoći. Naravno, ovo je neko moje viđenje, ali svakako će vam pomoći da napravite onakav sejv kakav želite.

Ovaj tutorijal važi samo za kreiranje klasičnog sejva, jer FMC mod ne omogućava detaljnija podešavanja kod startovanja igre.

[center] Kreiranje vašeg menadžer profila[/center]
[center]Слика [/center]

Jedna od prvih stvari koje morate uradite je podesiti vaš profil prema vašim željama. Difolt profil možete napraviti u Preferences ili možete uvek praviti novi profil pred kreiranje sejva. Informacije kao što je vaše ime, datum rođenja i omiljeni klub su samo osnove, ali tokom karijere mogu uticati na vašu karijeru. O sledećim stvarima treba razmisliti kada ih stavljate u profil.

[center]Biranje državljanstva/ drugog državljanstva[/center]
[center]Слика[/center]
Prva bitna stvar o kojoj morate odlučiti je koje državljanstvo izabrati, i da li staviti drugo državljanstvo(ova stavka nije obavezna). Bilo koje državljanstvo da odaberete, vaš klub će imati maksimalni Scouting Knowledge(poznavanje igrača) te države. Ukoliko nećete da stavite vaše državljanstvo, možete izabrati zemlju iz koje volite da dovodite igrače i na taj način ćete imati prednost poznavanja igrača iz te zemlje. Prednost nije samo u tome da ćete videti ocene igrača iz te zemlje, već da ćete imati veće šanse da dobijete regene iz te zemlje u vašim omladincima, te da će treneri i ostalo stručno osoblje imati više volje da dođu u vaš klub.

Dobra kombinacija je ako znate u kojem delu sveta će se nalaziti vaš klub, te odabrati državljanstvo obližnje zemlje koja ''izbacuje'' dobre regene. Pored toga, državljanstvo može biti bitno i kada hoćete da vodite određene reprezentacije. Ako hoćete da vodite određenu reprezentaciju, stavite državljanstvo te zemlje kao prvo, jer se time povećava šanse da ćete dobiti taj posao. Naravno, ako hoćete iskoristiti i drugo državljanstvo, možete staviti i to, stime da će vaše poznavanje igrače iz te zemlje povećati za 50% u odnosu na poznavanje od 100% iz zemlje čije imate primarno državljanstvo.

[center]Igračko iskustvo[/center]
[center]Слика [/center]

Igračko iskustvo je jedna od najbitnijih informacija koju stavljate kada krećete novi sejv. Vaš izbor će, na neki način, odlučiti težinu vašeg sejva. Svaki od pet levela određuje ''veličinu'' kluba koji će vas zaposliti kada krenete nezaposleni, kao i koliko ćete biti poznati fudbalskoj javnosti širom sveta.

Automatic – difolt izbor. Krećete u fudbalski svet bez ikakvog prethodnog iskustva. Vaša reputacija će biti određena prema najnižoj igrivoj ligi koju pokrenete(više o tome u nastavku). To znači da će vaša reputacija biti Regional ili National, prema tome u kojoj ligi vodite klub.

Sunday League Footballer – vaše igračke dane ste proveli igrajući po beton ligama i livadama. Ovo je dobar izbor ukoliko hoćete da krenete od samog početka. Vaše reputacija će biti Local.

Semi-Professional Footballer – iako ste igrali izvan svog sela, vaša fudbalska karijera nije bila ništa posebno. Ukoliko izaberete ovu opcija, vaše reputacija će biti Regional.

Professional Footballer – Igrali ste po nekim prvim ligama, možda skupili i nekoliko nastupa za reprezentaciju i na osnovu toga će vaša reputacija biti National.

International Footballer – vaša karijera je bila puno uspeha, igrali ste u najboljim klubovima, u reprezentaciji ste bili jedan od glavnih igrača i na osnovu toga će vaša reputacija biti Continental. Izaberite ovu opciju ukoliko hoćete da vodite neke od najjačih klubova na svetu.

[center]Kako igračko iskustvo utiče na vaš profil[/center]
[center]Слика [/center]

Na osnovu kakav tip sejva hoćete da igrate, treba da izaberete odgovarajuće iskustvo. Iako zvanično ne postoji biranje težine igre, ova stavka na jedan način to i jeste.

Kao što sam već pisao, ukoliko izaberete manje iskustva(manja reputacija) vaš klub bi trebao da bude niželigaš. Pošto nemate iskustva, manje će biti pritiska na vas. Uprava, mediji, navijači i igrači neće odmah zahtevati rezultate, već će imati više strpljenja za vas. Takođe, ovu opciju možete izabrati ukoliko krećete kao nezaposleni menadžer.

Ukoliko je iskustvo/reputacija veća, time su i zahtevi veći, te je i pritisak na vas veći. Strpljenje uprave će biti manje i zahtevaće rezultate koje ste obećali. Naravno, ovo ima i svoje prednosti, jer će više igrača hteti da igra za vas. Pored toga, ukoliko imate bolju reputaciju, bolji klubovi će hteti da ih vodite. Na osnovu reputacije vašeg kluba, vaše uprave i vaše reputacije će zavisiti koliko ćete imati slobode kod vođenja kluba i kakva će biti njihova očekivanja.

Sa najvišom reputacijom( Professional ili International Footballer) ćete maltene odmah biti pod pritiskom da ostvarite rezultate. Kontinuitet dobrih rezultata će biti od velike važnosti. Uprava će očekivati rezultate već u prvoj sezoni, u suprotnom ćete imati problema da zadržite posao. Naravno, na to će uticati i koliko uprava veruje u vas i šta se sve dešavalo tokom sezone(povrede igrača, odlasci igrača i slično).

Biranje bolje reputacije se možda čini kao dobar izbor za bilo koji klub, ali to nije tačno. Naročito vam se to može obiti o glavu, ukoliko izaberete kombinaciju visoka reputacija i niželigaški klub. Bolji klubovi će vas više tražiti a pored toga navijači, uprava i mediji će imati mnogo veća očekivanja od vas. Suprotna kombinacija(niska reputacia i neki od najjačih klubova) takođe nije dobra, jer ćete imati problema da dovođenjem igrača i stručnog osoblja, jer će vaša reputacija biti veoma niska. Navijači, uprava i mediji će na vas gledati kao neiskusnog trenera i reagovati na svaki nepovoljan rezultat vaše ekipe. Pored toga, igrači vas neće smatrati za iskusnog i autoritativnog trenera, te će ih moral i zadovoljstvo biti na niskom nivou, što može prouzrokovati lošije rezultate. Nezadovoljstvo igrača se osetno primeti tokom razgovora pre i tokom utakmice(Team talk).

Generalno se može reči, da reputacija odlučuje kakva će vaša komunikacija sa upravom, igračima, osobljem i AI menadžerima biti. Sve to će uticati na Team talk, razgovore sa medijima i upravom(naročito ako tražite da poboljšaju nešto) i sva ostala komunikacija koja je bitna za funkcionisanje svakog kluba.
Kada izaberete omiljeni klub, to će uticati na vaš sejv. Automatski ćete dobijati sve vesti vezane ze taj klub, kako bi ste bili u mogućnosti da pratite dešavanja u njemu.

Što se tiče vaših godina, ukoliko izaberete da budete mlad menadžer, ali sa visokom reputacijom, možete biti u žiži interesovanja medija čime će se povećati pritisak da ostvarite rezultate.

[center]Omiljena formacija[/center]
[center]Слика [/center]
Kada birate omiljenu formaciju, imajte na umu da kada aplicirate za određene poslove, pored provere vaših rezultata i iskustva, potencijalni klub može proveriti vašu omiljenu formaciju i stil igre. Kada krećete nezaposleni, vaša reputacija i omiljena formacija su jedine stvari na osnovu kojih vas potencijalni klub može proceniti. Klubovi sa sličnom fudbalskom filozofijom će vam pre dati šansu, nego klubovi koji imaju suprotno shvatanje fudbala od vas.


[center]Biranje igrivih država[/center]
[center]Слика[/center]

Biranje broja država je prvi korak kod pravljenja sejva. Ovo se mora odraditi uvek kod pokretanja novog sejva. Football Manager 2014 pruža mogućnost biranja 51 države i njihovih liga. Vaš izbor država definiše broj igrača i osoblja koji će biti dosputni u vašem sejvu. Kada izaberete državu moći ćete da vidite lige, kupove, statistiku igrača i timova i mnoge druge stvari. Biranje više država povećaće broj igrača u bazi a to će uticati na brzinu vaše igre, to se prevashodno misli na učitavanje i procesiranje dana i mečeva.

Kada birate države, preporučljivo je da izaberete države potencijalnih klubova, ali naravno i igrača koje bi ste hteli dovesti u vaš klub. Mudra odluka je birati države iz određenih regiona, jer ćete lakše dovesti igrače iz susednih zemalja nego sa drugog kraja sveta. Takođe, dobro je učitati i države koje imaju dobre regene.

Ukoliko bi smo naveli neki primer. Ukoliko izaberete klub iz Srbije, preporučljivo je odabrati države kao što su Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Mađarska i Rumunija, jer su to susedne države i igrači će pre doći da igraju u klubove u Srbiji. Naravno, ukoliko hoćete i dobre a jeftine regene, može učitati Brazil i Argentinu.

Što veći broj država izaberete to ćete imati više detalja i statističkih podataka o tim državama. Tu spadaju naravno i rezervni timovi, omladinci, ali i reprezentacije i sva klupska takmičenja.

Naravno, možete igrati FM14 i sa manje detalja i povećati znanje o neigrivim državama pomoću skautinga, ali veličina baze određuje nivo realnosti svakog sejva. Biranje veće baze će rezultirati sa većim brojem igrača i klubova širom sveta, time ćete imati više mogućnosti, dok biranje manje baze će loadovati samo najbitnije detalje vezane za vaš sejv, te će vaša igra biti brža, ali i limitiranija.

[center]Biranje igrivih liga[/center]
[center]Слика [/center]
Kada izaberete igrive države za vaš sejv, možete odrediti brzinu vašeg sejva pomoću broja igrivih liga. Neke zemlje imaju samo jednu igrivu ligu, dok neke imaju čak 6 igrivih liga(npr. Engleska). Kada izaberete željene igrive lige, pored ćete imati opciju da izaberete ''Playable''(možete voditi klubove u tim ligama) i ''View-Only*''(možete samo pratiti dešavanja u tim ligama). Ukoliko ste sigurni da nećete voditi klub iz neke države, ali hoćete da pratite dešavanja u tim ligama, najbolje je da izaberete ''View-Only'' opciju, jer ćete imati sve podatke o toj ligi, ali će vaša igra biti dosta brža.

* Obratite pažnju da kada izaberete opciju ''View-Only'' ne možete igrati sa klubovima iz tih liga!!!

[center]Biranje veličine baze[/center]
[center]Слика [/center]
Kako bi ste još više uticali na brzinu vaše igre, postoji mogućnost biranja veličine baze. Difoltne baze su Small(mala), Medium(srednja) i Large(velika), ali broj igrača u njima se ne razlikuje previše. Pored te 3 opcije, imate i mogućnost Advanced baze, gde možete sami izabrati kakvu bazu hoćete da imate. Na ovaj način možete ubaciti hiljade igrača i osoblja u vašu bazu.

Pomoću ove opcije možete birate igrače iz konkretnih kontinenata, regiona, država ili liga, koji će biti ubačeni u vašu bazu.

Za svaku od gore navedenih opcija, postoje sledeće mogućnosti:

- Only international players samo reprezentativci određenog kontinenta, regiona ili države. Ovo je odlična opcija ukoliko hoćete da vodite reprezentacije.

- Players based in nation će ubaciti sve igrače koji se nalaze u određenoj državi, bez obzira na dražavljanstvo.

- Players of nationality će ubaciti sve igrače određenog državljanstva određenog kontinenta, regiona ili države.

- Players from top division će ubaciti sve igrače iz prvih liga određenoh kontintenta, regiona ili države.

- Players with continental reputation će ubaciti sve igrače koji imaju kontinentalnu reputaciju određenog kontinenta, regiona ili države.

- Players with national reputation će ubaciti sve igrače koji imaju nacionalnu reputaciju određenog kontinenta, regiona ili države.

- Players from clubs in contintental competitions će ubaciti sve igrače iz timova koji se takmiče u kontinentalnih takmičenjima(npr. Liga Šampiona u Evropi ili Aziji).

Tokom Advanced podešavanja baze, možete takođe izabrati Small, Medium ili Large bazu i na taj načij dodatno uticati na broj igrača.

Obratite pažnju na to, da veličina baze ne utiče samo na brzinu igre, nego i na težinu. Ukoliko izaberete manju bazu, veliki broj klubova će se takmičiti da ugrabe što bolje igrače i time će biti teže dovesti dobre igrače u klub.

[center]Слика[/center]

[center]Biranje startnog datuma[/center]
[center]Слика[/center]
Biranje datuma kada vaša igra kreće je jedna od najbitnijih stvari na početku novog sejva. Kao startni datum možete izabrati početak bilo koje igrive lige, koje ste prethodno izabrali. Odabrani datum će naravno biti datum kada će vaš sejv krenuti.

Ukoliko hoćete da vodite ekipu iz Nemačke, dobro je odabrati Jun kao startni datum, da bi ste imali dovoljno vremena da se pripremite za sledeću sezonu. Neke lige, kao Norveška i Brazil imaju totalno drugačij startni datum(Janur i Decembar) nego Srbija(Jun). Te dve lige počinju u sred takmičarske sezone većine zemalja i zbog toga postoji mogućnost da birate kada će vaš sejv krenuti.

[center]Ukratko o dodatnim mogućnostima[/center]
[center]Слика[/center]
Pored gore navedenih opcija, postoje dodatne opcije koje će takođe uticati na vaš sejv. Na ovaj način možete povećati, ili pak smanjiti, realnost vašeg sejv.

Use Fake Players će promeniti sve igrače i osoblje u ''Regene'', tj. nepostojeće igrače. Igrači kao Kaka, Kristijano Ronaldo i ostali neće postojati u vašem sejvu. Ovo može malo otežati igru, jer nećete znati ni jednog igrača i moraćete se osloniti na vaše skaute. Na drugoj strani, nećete imati priliku dovesti omiljene igrače.

Do not use Real fixture će generisati ''lažni'' raspored utakmica. To znači da će se dani i vreme odigravanja utakmice menjati, kao i redosled protivnika.

Do not add key staff će dodati osoblje(trenere, skute, fizioterapeute) koje fali u klub, ali kada nije štiklirano. Ovo je značajno kada vodite klub koji je niželigaš, jer će se na taj način povećati broj dostupnog osoblja u igri.

Add players to playable teams će dodati igrače u igrive klubove. Ti igrači će takođe biti regeni, iliti generisani od strane kompjutera. Ovo je takođe korisna opcija kada vodite neki nižerazredni klub, jer ćete imati dovoljno igrača da krenete u novu sezonu.

Disable first window transfer budget vam onemogućava da dobijete transfer budžet na početku sejva i na taj način niste u mogućnosti da dovodite igrače. Kada ova opcija nije štiklirana FM14 će koristiti transfer budžete iz realnog života. Ukoliko označite ovu opciju vaš sejv će biti još realističniji, jer novac koji ćete imati, klubovi u realnom životu nemaju, jer su ga potrošili tokom leta/zime.

Disable player attribute masking će otežati traženje igrača, jer će neki ili svi atributi igrača biti sakriveni, ukoliko te igrače niste prethodno skautirali. Kada štiklirate ovu opciju, vaš sejv će biti realniji jer ne postoji ni jedan menadžer koji zna prednosti i mane svih igrača na svetu. Zbog toga, ćete morati koristiti skaute kako bi skriveni atributi postali vidljivi. Pored skautiranja, igrače možete ''upoznati'' i kada budete igrali protiv njih.

Prevent Teams which already have managers from being controlled će vam onemogućiti da preuzmete klub koji na početku sejva ima trenera. Kada budete hteli da izaberete klub, moći ćete da izaberete samo one klubove koji nemaju trenere.

[center]Dodavanje editor fajlova[/center]
[center]Слика [/center]
Editor fajlovi su ili skinuti sa interneta ili ih možete napraviti sami u editoru. Ovde možete menjati igrače, klubove, takmičenja i ostalo. Ukoliko hoćete da ubacite određeni editor fajl, tokom biranja novog sejv imaćete opciju ''Editor Data Files'' tokom izbora igrivih država.

Tokom igranja FM14 se može desiti da koristite više dodataka, te pre svakog novog kreiranja sejva proverite koji dodaci su aktivirani kako ne bi došlo do problema sa bazom ili pucanja sejva.

[center]Biranje kluba[/center]
[center]Слика [/center]
Došli smo do samog kraja kreiranja sejv. Nadam se da će vam ovaj tutorijal pomoći i da ćete imati uspešnu karijeru. Naravno, većina vas zna koji klub će odabrati. Ukoliko ne znate koji klub da odaberete možete krenuti nezaposlen(Start unemployed), opcija se nalazi u gornjem desnom uglu ili ukoliko hoćete da FM14 odabere ekipu koju ćete vodite u levo donjem uglu imate opciju( Pick a Team for me). Ako hoćete sami da birate klub, klikom na svaki klub će vam se u desnom delu ekrana pojaviti opšte informacije o tom klubu.

Države i lige koje ste prethodno odabrali će vam omogućiti da birate klubove iz tih država i liga, ali i da postanete selektor određene reprezentacije. Svaka ekipe će biti ukratko predstavljena, opštim informacijama kao i istorijom.

Naravno, informacije koje su bitne su npr. trening uslovi, uslovi omladinaca, finansije kao i da li se klub takmiči u nekom kontinentalnom takmičenju. Na osnovu vašeg kranjeg cilja, treba pogledati sve informacije o klubu i izabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Nadam se da sam ubacio sve potrebne informacije u ovaj tutorijal i želim vam puno sreće u vođenje vaše ekipe do uspeha i slave! :)

Пошаљи Одговор

Повратак на “Tutorijali '14/ Tutorials and How to play FM '14”