Football Manager 2014 Tutorial: Kako igrati FM14

Lakše snalaženje kroz FM
Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 17:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Football Manager 2014 Tutorial: Kako igrati FM14

Порука од Vladar » 25 Нов 2013, 15:00

[center]Kako igrati FM14: Uputstvo u 12 koraka[/center]

[center]Слика[/center]

Predgovor: Postoji veliki broj različitih interpretacija i shvatanje fudbalske igre. Prisutna su ubeđenja da tim treba uvek na isti način da pristupi svakom meču, bez obzira na protivnika, uslove ili važnost utakmice. Nasuprot tome, nije malo zagovornika teorije da je taktički pristup zapravo fleksibilan i promenljiv, kao i da se svaka pojedinost mora uzeti u obzir pri planiranju i postavljanju određene taktike. Na primer, insistirati na direktnijoj igri po vlažnim vremenskim uslovima, preduzeti posebne korake za zaustavljanje protivničkih najvećih pretnji, promena formacija u cilju prilagođavanja protivničkoj i slično. Football Manager je igra u kojoj su oba stila igre primenljiva. Saveti koji slede nastoje da pomognu svima i da ih upute kroz osnove igre, nakon čega bi svačiji, specifični stil igre, trebao da se oformi. Krajnji cilj je da se svi malo više posvete igre i uoče, ukoliko to nisu učinili ranije, još neke njene aspekte i uživaju u njoj na više načina.

[center]Vodič u 12 koraka:[/center]

1: Razumevanje osnovnih strategijskih koncepata:

Stil igre/Filozofija(fluidity). Posebno shvatanje igre, filozofija ili stil igre, zapravo je sazdan od mentaliteta(mentality) i kreativne slobode(creative freedom). One vrše značajan uticaj na stil igre čineći ga vrlo jasno definisanim i organizovanim sa manje kreativne slobode, ili manje jasno konstruisanim sa obiljem kreativne slobode u igri. Reći ćemo ponešto o svakoj od 5 ponuđenih kategorija:

Izrazito rigidna(Very rigid): Svaki igrač ima svoje zaduženja na terenu i nastoji da se pridržava istih(uglavnom pet ili više zaduženja za čitav tim);
Rigidna(Rigid): Igračima su dodeljene uloge koje doprinose posebnom elementu igre(odbrana, odbrana i tranzicija, tranzicija i napad, napad);
Izbalansirana(Balanced): Igrači su fokusirani na svoje dužnosti opredeljene linijama tima(odbrana(defence), podrška(support), napad(attack));
Fleksibilna(Fluid): Igračima se zadate instrukcije da se skoncentrišu na odbranu i napad;
Izrazito fleksibilna(Very fluid): Igrači doprinose svim aspektima igre.

Primećujete da se naniže sužava nivo specijalizacije. Pri izrazito rigidnom opredeljenju imaćete pet ili više različitih zaduženja, pri rigidnom četiri, izbalansiranom tri, fleksibilnom dva i najzad, pri veoma fleksibilnom samo jedno. To znači da se kod rigidnih filozofija od igrača zahteva da se drže sopstvenog posla, onoga što opisuje njihovu ulogu, otuda se i očekuje više specijaliziranih uloga u čitavom timu. Kako fleksibilnija opredeljenja podrazumevaju da svaki igrač vrši deo svake funkciju na terenu, specijalizirane role su izlišne.

Nadalje, priču širimo na iznad pomenute specijalizirane role.

[center]Sledeće uloge u timu smatraju se specijalnim:[/center]
[center] Target Man
Poacher
False 9
Flank Target Man
Trequartista
Enganche
Advanced Playmaker
Deep Lying Playmaker
Regista
Ball Winning Midfielder
Anchor Man
Libero
Sweeper keeper
[/center]

[center]U zavisnosti od intepretacije, odnosno shvatanja, ove role mogu biti i specijalne i opšte:[/center]
[center] Complete Forward
Defensive Forward
Shadow Striker
Defensive Winger
Box to Box Midfielder
Complete Wing Back
Ball Playing Defender
[/center]

[center]Sledeće role se mogu smatrati opštim:[/center]
[center]Advanced Forward
Deep Lying Forward
Attacking Midfielder
Inside Forward
Winger
Central Midfielder
Wide Midfielder
Defensive Midfielder
Half Back
Wing Back
Full Back
Limited Full Back
Central Defender
Limited Defender
Sweeper
Goalkeeper
[/center]

Prateći sve rečeno, sledeće pravila se nameću kao preporučljiva:

Izrazito rigidna(Very rigid): 4-5 specijalnih rola;
Rigidna(Rigid): 3-4 specijalne role;
Izbalansirana(Balanced): 2-3 specijalne role;
Fleksibilna(Fluid): 1-2 specijalne role;
Izrazito fleksibilna(Very fluid): 0-1 speicjalna rola;

Znajte, navedena pravila ne moraju se poštovati stiktno, i ne mora nužno biti greška ukoliko se izlazi izvan njihovih okvira. Jednostavno, navedena se kao smernice i tu su da bi Vam olakšali shvatanje do sada iznešenog.


2. Prilagodite role Vašim igračima. Primetićete ponekad da pojedine role ne pristaju potpuno individualnim karakteristikama određenog igrača, odnosno njegovim vrlinama i manama. Upotrebite individualne instrukcije igrača da detaljnije odredite rolu i prilagodite je igraču, odnosno usaglasite zahteve uloge sa sposobnostima igrača. Ukoliko se nađete u situaciji da podešavate previše, odnosno da vršite prevelike ispravke na određenoj roli, razmislite ponovo da li ste tom igraču dodelili pravu ulogu. I još jedna stvar: Ne verujte uvek asistentu. Proveri i svaku njegovu susestiju kako bi bili uvereni da činite pravu stvar.


3. Shvatite da sam naziv strategije ne određuje nužno i stil igre. Defanzivne strategije mogu biti izuzetno efikasne u napadu, dok napadačke mogu beležite zavidne defanzivne nastupe. Izuzev dva ekstrema(contain i overload) svaka strategija može biti efikasna u oba pravca. Na primer, dobro pravilo pri stvaranju taktike bi bilo da ako želite da igrate sa defanzivnijim veznim redom i kraćim pasovima birate manje napadačku strategiju, odnosno da se opredelite za ofanzivniju varijantu ako želite da iskoristite kvalitetne krilne napadače služeći se direktnijom igrom i jačim pritiskom.


4. Obratite pažnju na uloge i zaduženja(role and duties) i na njihove kombinacije. Na primer, odbrambeni igrač sa napadačkim zaduženjima se uglavnom(ne uvek) kombinuje sa po jednom održavajućom(support), napadačkom(attack) i odbrambenom(defensive) dužnost u veznom redu i jednom održavajućom(ili ulogom False nine/trequartista) u napadu. Ovakav tip organizacije ohrabruje kreatanja između linija tima, što je vrlo značajno za dinamične taktike koje teže stvaranju velikog broja prilika. Takođe, obezbeđuje snažan defanzivan sistem i dopušta ekipi da se brani u bloku a ne raštrkano. Ukoliko, na primer igrate sa usamljenim napadačem, pobrinite se da se vraća duboko zadavanjem održavajuće(support) dužnosti, ili na primer rola kao što su trequartista i false nine, ili bilo koja druga koja će umanjiti rizik da ostane izolovan u špicu odakle će mnogo manje doprinositi igri i stvaranju šansi. Izdvojena situacija je kada koristite ofanzivnog vezistu(amc) iza usamljenog špica. U takvim formacijama, verovatno ćete želeti da vidite svog napadača visoko gde će opterećivati defanzivnu liniju i stvarati prostor za ofanzivnog veznog tako da bi na primer Advanced Forward-attack ili Complete Forward-attack bile prikladnije opcije. Pobrinite se da imate makar jednog striktno veznog igrača koji će kvariti igru protivnika i time stvarati osnov za posed. Ukoliko želite da koristite kreatora igre(playmaker), dobro procenite da li je u poziciji da kreira igru i razigrava saigrače ili će ga Vaš izbor za kreatora igre izolovati izvan igre i umanjiti njegov doprinos. Isto tako, razmislite o upotrebi ciljanog čoveka(target man), tj. koliko će njegovi dobijeni dueli i odlaganja lopti biti dostupni saigračima.


5. Koristite uporednu analizu(team comparasion) da utvrdite snagu Vaše ekipe. Ova analiza pružiće Vam uvid u kvalitet Vašeg tima, njegove prednosti i slabosti stavljene u odnos sa prosekom u ligi u kojoj Vaš tim nastupa. Razmotrite upotrebu određenih taktičkih instrukcija da umanjite slabosti, odnosno iskoristite prednosti Vašeg tima(na primer: ukoliko imate sporu grupu igrača opredelite se za manje agresivan, pasivniji pristup(stand off more) ili, u suprotnom, ako imate brz, snažan tim, igrajte agresivnije savećim pritiskom(press more). Iako će ova analiza postajati sve manje i manje važna kako budete gradili Vaš tim i sistem igre, znanja koja se steknu prilikom različitih pristupa protiv različitih rivala mogu biti od izuzetne važnosti, pogotovo po preuzimanju novog kluba.


6. Koristite timske insturkcije da razivjete i očuvate jedinstven stil igre. Težnja ka minimiziranju slabosti a maksimiziranju prednosti prisutna je i u ovom slučaju. Prilagođavanje stila igre igračkom kadru i usaglašavanje ta dva aspekta ključ je za uspeh. Naučite da se služite timskim instrukcijama u svakoj situaciji. Primer: raspolažete timom vrsnih tehničara, odbrane koja je spora, i nekolicinom brzih igrača u napadu. Izborom timskih instrukcija retain possession, pass into space i run at defence uz duboko postavljenu odbranu i counter strategiju mogli biste postići mnogo. Tehnički slabiji, a fizički jači tim će pokušati da se nametne nešto drugačijim stilom, upotrebom instrukcija more direct passing, hit early crosses, get stuck in,... Postoji više načina da uobličite stil igre. Ponekad ćete biti u situaciji da sami namećete stil igre koji Vam odgovara, ponekad ćete se naći u podređenom položaju u kom će Vam biti nametnuta tuđa igra. Stoga, preporučljive su promene i kroigovanje stila od meča do meča. Nema čvrstih, striktnih pravila. Samo pokušajte da zaključujete logično, koristeći se svim znanjima koje posedujete pri pripremanju taktike.


7. Razmislite o protivničkoj strategiji pre meča, terenu, i vremenskim uslovima u kojima će se meč odigrati. Obe stvari mogu uticati na Vašu igru. Kontra napadi se neće sa istom efikasnošću izvoditi na svim terenima, tako da ćete ponekad biti prinuđeni da odustanete od nekih uobičajenih taktičkih zamisli zbog uslova u kojima se meč odigrava. Na širokim terenima ćete nastojati da razvučete protivnika i iskoristite kvalitet krilnih igrača, na uskim da primenite drugačiji plan.. sve je do Vas. Uzimanje u obzir svih ovih stvari nije obavezno, ali ponekad manjak fleksibilnosti i volje za promenom i adaptiranjem određenoj situaciji može koštati puno.


8. Pregledajte startnu postavu protivnika, razmislite o upotrebi opozicionih instrukcija(opposition instructions). Odvajanje vremena za analizu prednosti i slabosti protivničkih igrača takođe može doprineti boljem nastupu Vaše ekipe i naposletku, povoljnijem rezultatu. Možete korisititi posebne insturkcije da biste zaustavili najkvalitetnijeg protivničkog igrača ili da pritisnete i opteretite one koji imaju probleme sa kondicijom i nisu potpuno spremni za meč. Takođe, možete limitirati pretnje po Vaš gol, zatvarajući najbolje asistente u protivničkoj ekipi ne dopuštajući ubacivanja lopte sa boka navodeći bočne igrače na suprotno stopalo i slično. Ipak, imajte u vidu da svaka primena ovih instrukcija vrši uticaj na generalnu timsku postavku Vašeg tima, tako da i ovom pristupite pažljivo i dobro izučite funkcije svih ponuđenih insturkcija, kao i njihov efekat.


9. Igrajte meč dinamično, učestvujte. Nemojte biti nemi posmatrač utakmice, početna postavka igre neće uvek biti delotvorna. Nemojte se plašiti da promenite nešto u Vašem sistemu igre ukoliko Vašoj ekipi ne ide. Naravno, to radite promišljeno i mudro, ne samo da biste izvršili promene promene radi. Na primer, ofanzivniji pristup igri ne mora nužno značiti i više postignutih golova, pogotovo u situacijama kada se protivnik brani duboko i organizovano. U takvim situacijama ćete se verovatno više usrećiti povlačenjem i pozivanjem protivnika da izađe izvan komforne zone i preteći kontra-napadima koji pogađaju slabije organizovano odbranu nego sa tvrdoglavim napadanjem na jak odbrambeni bedem. Zatim, odluka da se povučete posle vođstva ne mora uvek biti dobra, kao ni obratna. Sve se svodi na Vašu percepciju, na kraju krajeva, Vi ste menadžeri. Tokom vremena, naučićete da verujete svojim odlukama i donosićete ih sa više samopouzdanja obogaćeni i prijatnim i neprijatnim iskustvom. Na taj način ćete najlakše izgraditi oko sebe sistem koji Vam odgovara. Tako ćete i znati kada, šta i kako menjati, odnosno kada da verujete svom timu i ne preduyimate ništa.


10. Shvatite da su razgovori sa ekipom kontekstualni. Razgovori koje vodite sa ekipom nisu uvek usko povezani sa rezultatom, već radije sa pruženom igrom dovedenom u odnos sa očekivanjima u određenom susretu. Ponekad ćete biti oduševljeni igrom i pored negativnog rezultata, dok ćete nekad nalaziti zamerke i u rezultatski ubedljivoj pobedi. Dakle, reagujte prema sopstvenom nahođenju, ne osvrćući se uvek na rezultat. Imajte na umu i da Vaše motivacione sposobnosti upravo dolaze do izražaju u razgovorima sa igračima na dan meča. Tada, možete uticati na igrača da odigra perfektan meč, kao i obratno, da odigra slabije nego što se od njega očekuje ukoliko ne pronađete pravi pristup. Igrači su različiti, sazdani od kombinacije karakternih crta koje utiču na njihovu reakciju kada razgovarate sa njima. Dobro upoznajte grupu igrača sa kojom radite, jer kada jednom uđete u rutinu i ne grešite pri razgovoru moći ćete da računate na dodatnu prednost u nekim mečevima.


11. Nikada ne prestajte sa usavršavanjem. Bez obzira koliko iskustva imate, koliko dugo igrate igru i koliko ste dobro upoznati sa njom. Pratite mečeve, izučavajte nove strategije, primenjujte nove taktičke zamisli i uvek težite ka usavršavanju Vaše igre.


12. Najzad, ako Vam baš ne ide i nađete se u problemu koji ne možete da rešite obratite se nama na forumu. Za svaki problem igra pruža rešenje, samo ako se posmatra pravilno. Detaljno nam izložite Vaš problem i mi ćemo se truditi da Vam pomognemo u što kraćem roku. Sve da bi što više uživali u omiljenoj igri.
Последње учитавање од Vladar дана 23 Феб 2014, 02:47, учитано 6 пута укупно.

Корисников грб
shirajzl
SFM Hall Of Fame
Поруке: 1605
Придружен: 29 Авг 2011, 22:57
Место: Hrvatska
Status: Није на вези

Порука од shirajzl » 27 Нов 2013, 23:31

Bilo je i vrijeme da netko ovo prevede sa SI foruma. Odlično. :cheers:

vuknovakovic
First Team Coach
Поруке: 214
Придружен: 09 Феб 2012, 09:20
Место: Feketić
Status: Није на вези

Порука од vuknovakovic » 24 Дец 2013, 18:02

Fenomenalno odradjeno :cheers:

Пошаљи Одговор

Повратак на “Tutorijali '14/ Tutorials and How to play FM '14”