Head of Youth Development - Direktor omladinske škole

Lakše snalaženje kroz FM
Корисников грб
Orthodox
Ćale s' Bagdale
Поруке: 18622
Придружен: 23 Окт 2010, 23:36
Место: Kruševac
Клуб који водите: Napredak
Формација: 5-4-1 WB
Steam: OrthodoxSFM
Has thanked: 163 times
Been thanked: 241 times
Контакт:
Status: Није на вези

Head of Youth Development - Direktor omladinske škole

Порука од Orthodox » 19 Окт 2013, 02:51

[center]Слика[/center]

Head of youth development ili direktor omladinske škole je novija uloga osoblja u Football Manageru koja je uvedena 2013 ali koja je postala veoma bitna za vasu igru. Sport Interactive je tako olakšao puno toga menadzerima koji vole da razvijaju sopstvene igrače iz omladinskog pogona i da nam dobru bazu ka stvaranju kvalitetnih igrača tzv wonderkids-a.

Postoji mnogo toga za šta ovaj član vašeg strucnog tima može biti zaduzen i odgovoran. Covek koga ste izabrali i postavili na ovo mesto moze biti prava smernica toga kako ce se vas klub razvijati i koliko ce biti kvalitetan u buducnosti. HoYD vam moze pomagati u mnogo stvari, zavisno od vaseg menadzerskog stila ali prevashodno odgovornost ovog coveka je da preuzme kontrolu na dovodjenje mladih igrača u klub i njihovo fudbalsko sazrevanje.

Ovaj tutorijal ce vam pomoci da dublje sagledate ulogu HoYD-a i da vas usmeri kako na pravi način naći kvalitetnog čoveka za ovu ulogu. Takdoje, obrazlozicemo vam koje jos obaveze mozete prepustiti direktoru omladinske skole kako bi ste na pravi nacin razvijali mlade igrace u klubu. U Football Manageru 2014 mozet igrače pred kojima je penzija savetovati da se opredele za ovu ulogu i ulogu sportskog direktora. Mnogi od igrača koji će se penzionisati u samoj igri, kandiduju se bas za ovu ulogu.

Dužnosti i odgovornosti direktora omladinske škole (HoYD)?

Ova uloga je predvidjena da preuzme kontrolu nad sektorom razvoja mladih igrača, njihovog sazrevanja i sticanja znanja i jos vaznije, dovodjenja mladih novih igrača u klub. HoYDu takodje mozete dodeliti i neke zadatke vise, kao trening katogoriju u mladjoj selekciji, dovodjenje mladih igraca iz drugih klubova, ao i posao produzavanja i potpisivanja ugovora mladih igrača. Na ovaj nacin , on postaje jako odgovorna i bitna karika u vasem omladinskom sistemu. Ukoliko pored osnovnih ocena za ovu ulogu, pronadjete HoYDa koji ima i dobre trenerske sposobnosti i sposobnost da predvidi potencijal igrača za buducnost (dobre ocene skautinga Judging PA), uboli ste pravu premiju!
Ukoliko mu dodelite i ulogu u tenaznom procesu i postavljanje treninga za mladje kategorije, HoYD ce vrsiti svakodnevan monitornig rada mladje selekcije i podesavati intenzitet treninga za mlade igrače, a takodje moze pronalaziti i klubove za mlade igrače koje ste stavili na Razvojnu listu (Development list).

[center]Слика[/center]

Pre nego predjemo na stvari koje čine dobrog direktora omladinske škole, napomenucemo vam stvari za koje HoYD moze biti odgovoran i na koje stavke treba obratiti paznju:

• Finds and make offers for young players for the future (Pronalaziti i nuditi trransfer mladim igračima za buducnost)
• Finalize signings for young players for the future (Finalizirati dovodjenje mladih igrača za buducnost)
• Finds a new club for unwanted Youth Team players or players listed for loan (Pronalaziti nove klubove za mlade igrače koje ste stavili na transfer listu ili listu za pozajmicu)
• Decide which Youth Team players' contract to extend and handle contract negotiations (Odlucivati koji mladi igrac treba da dobije produzenje ugovora i voditi sa njim pregovore)
• Brings youth team players into the club and informs you on their development (Dovoditi mlade igrače u klub (regene) i izvestavati vas o njihovom razvoju)
• Manage the Reserves Team or Youth Team (voditi rezervni ili mladi tim)
• Be responsible for developing players in the Development list by sending them out on loan (biti odgovoran za razvoj igrača koji su stavljeni na razvojnu listu, saljuci ih na pozajmice)


[center]Слика[/center]

Kao sto vidite, mnoge stvari se preklapaju sa zaduzenjima koje imaju asistent menadzera, sportski direktor i trener mladog tima posto sve ove navedene uloge motzete prepustiti i njima. Za vas koji se bavite ozbiljnim vodjenjem tima vrlo je zahvalno prepustiti neke od ovih obaveza direktoru omladinske skole kako bi sebe rasteretili bar nekog aspekta igre. Naravno, ne kazemo vam da sve nabrojane stvari trebate prepustiti njemu jer je za sve ovo potrebno da imate stvarno dobrog HoYD-a kako bi imao i imali uspeh u radu. Najbolje je obavezati ga na stvari koje će dobro raditi za buducnost kluba , a ne na instant poslove. Kako god i koliko god vas HoYD bio dobar i kvalitetan, kako je i zamisljena ova uloga kada je stvarana u FM-u 13, najboolje je obavezati ga na one stvari sto je i njegova sustinska svrha, a to je dovodjenje mladih igrača u tim i briga o njihovom razvoju.

[center]Слика[/center]

Bringing in new youth team players to the club and provide feedback on their development.(Dovodjenje mladih igrača u klub i staranje i izvestavanje o njihovom razvoju i stasavanju kroz omladinski, rezervi ili seniorski pogon.)

Postoji jos jedna stvar koju HoYD moze raditi ako njegovi kvaliteti zadovoljavaju kriterijume za obavljanje ovog posla, a to zavisi i od toga kakav menadzerski stil gajite, koliko kvalitetno osoblje u vasem strucnom stabu imate i kakve su finansije vaseg kluba.

Finding new youth talents for the future and finalizing the deals. (Pronalazenje novih mladih talenata i dogovaranje o transferu.)

Po prirodi posla direktor omladinske skole je vas asistent kada su u pitanju mladi igraci i njihov razvoj. Prateci rad mladih igrača i njihov razvoj, HoYD vam obezbedjuje neophodne informacije o svakom talentu u vasoj ekipi koji je vredna paznje, kroz izvestaje sa treninga i statusu razvoja, usmeravajuci vasu paznju na igrača koji bi mogao da postane sastavni deo prvog tima. Takodje kod potpisivanje profesionalnog ugovora, HoYD vam daje preko potrebne informacije sa porukom vredi li ili ne potpisivati uguovor sa odredjenim mladim igracem.

[center]Слика[/center]

Naravno, ono što je mozda i najbitnije pored samog razvoja mladih igrača jeste i youth intake , koji se u svakom klubu desava jednom godisnje kada u vas klub dolaze novi mladi igrači. Što boljeg direktora omladinske skole ili ti HoYda imate, to ce bolji regeni dolaziti u vas klub,a naravno u podesavanjima Staff Responsibilities ste stavili da je upravo On odgovoran za ovaj deo posla.

BITNE OCENE KOJE ČINE DIREKTORA OMLADINSKE ŠKOLE KVALITETNIM ?

Iz svega napisanog mozete zakljuciti da HoYD moze imati siroku lepezu odgovornosti i obaveza oko razvoja mladih igraca i samih igraca takodje. Prethodno smo objasnili koja sva zaduzenja mozete da mu poverite , a sada cemo vam objasniti sta je to sto ga cini podobnim za sve ove poslove. Možda vam se čini da su njegova uloga i uloga Sportkog direktora slicne ali sta je ono sto HoYDa razlikuje od uloge SD-a?

- Direktor omladinske skole je sastavni deo omladinskog trenerskog pogona

HoYD po namei moze biti sastavni deo vaseg strucnog staba koji se bavi mladjim kategorijama. Tako ga mozete postaviti da ucestvuje aktivno u trenaznom procesu kod mladjih selekcija, olaksavajuci i redukujuci tezinu i obim posla vasim trenerima u U19 timu. Mozete ga ovlastiti za samo jednu trenaznu kategorijuu a moz obavljati i vise ako vam Uprava ne dozvojava veci broj trenera u toj selekciji. Zato je pretezno vazno da nadjete HoYDa koji ispunjava odredjene trenerske uslove (nekoliko zvezdica). Kako pronaci trenera sa 5 zvezdica mozete procitati u nasem tutorijalu Potraga za najboljim trenerima gde mozete proveriti sta je sve potrebno i za koju trenaznu kategoriju kako bi imali sto vise zvezdica tj kvaliteta kod trenera.

Svi treneri u mladjim kategorijama moraju tj trebalo bi da imaju dobru ocenu za Working with youth (Rad sa mladima), pa je po prirodi stvari vas direktor omladinske skole slican po tom pitanju.

[center]Слика [/center]

Dakle ono sto je najbitnije uz dobru ocenu koju smo naveli je menadzment ljudstva, motivacija, odlucnost i disciplina, pa FM jezikom dočarano to izgleda ovako:

-Working with youth
-Man managmant
-Level of dicipline
-Determination
-Motivation


Od svega najbitinija je prva. Za razliku od Sportskog direktora dakle, HoYD moze raditi treninge sa omladincima. Ukoliko to ne radi, nece imati relevantne informacije o razviju vasih mladih igrača sto ga cini nepouzdanim, pa ce tako manjkati vezano za informacije o progresu odredjenih igraca, pripremi za ubacivanje u prvi tim, davanje sugestija za dobijanje profi ugovora jer ce oslanjati samo na informacije koje i on dobija od trenera te selekcije. Jedna od bitnih stavki vezano za njegov posao jeste i učestvovanje u treningu mladih igrača i redukcija tezine rada na individualnim treninzima.

Skautiranje novih mladih igrača i talenata

Dakle, slicno sportskom direktoru, i direktoru omladinske skole mozete prepustiti pronalazenje mladih igraca sirom sveta, nudjenje ugovora i transfera, pa judging players ability (procenjivanje tranutnog kvaliteta) i judging player potential (procena igrackog potencijala) mogu biti od izuzetnog znacaja za ovu ulogu. Ukoliko ste odlucili da mu date da dovodi mlade igrace u vas klub, dobre ocene skautinga su veoma vazne kao i dobra reputacija HoyDA.

Ukoliko zelite da mu prepustite prodzavanje i potpisivanje profi ugovora, onda je veoma bitno da HoYD poseduje dobru ocenu Judging player potencial i Motivation.

Njegov kvalitet skautinga bice od velike vaznosti vezano za angazovanje mladih igrača i jos bitnije kod pronalazenja novih igrača za vas klub - youth intake (pronalazenje dobrih regena za vas klub). Vrlo je vazno da vas direktor omladinske skole ima i omiljenu formaciju (preferred fomation) koju vi praktikujete kako bi pri izboru novih regena dovodio klince koji igraju na pozicijama koje se uklapaju u vasu formaciju. Ako HoYD ima nesto drugaciju omiljenu formaciju, moze se desiti da dovede mladog wing back-a, a da vi uopste i ne igrate formaciju koja upraznjava ovu poziciju. Vrlo je tesko pronaci clanove strucnog staba koji imaju slicnosti vasem taktickom opredeljenju. Vrlo je bitan i dobar personality. Ukoliko je HoYD neko sa dobrim karakterom obicno ce u klub dovoditi i klince sa dobrim karakterom, zeljne napretka i razvoja, marljive i uporne. Zato potrazite osoblje koje u opsiu karaktera ima karakteristike kao sto su Model Professional, Professional, Resolute, Determined ili fairly Determined.


Zakjlucno sa svim kroz sta smo prosli u ovom tekstu dolazimo do kljucnih atributa u odabiru vaseg Direktora omladinske skole, a to su:

[center]Слика[/center]

-Working with youth
-Man managmant
-Level of dicipline
-Determination
-Motivation
-Judging player potential


Kako i sami vidite vrlo je bitno da pored sebe imate jednog dobrog direktora omladinske skole, jer od njega moze zavisiti mnogo toga u stvaranju pravca kluba i stvaranju ekipe za respekt u godinama koje dolaze. Posebno je bitno za menadzere koji se oslanjaju na sopstveni igrački pogon i kojima je definicija FM-a svrstana u pravac razvijanja omladinske skole i dobrih regena koji ce sutra postati nova fudbalska zvezda na FM mapi.

Nakon svega, vreme je da sumiramo šta je to što HoYDa cini tako bitnim :

- Specifičnost u nagledanju i praćenju razvoja mladih igrača do 19 godina.
- Integralni deo omladinskog trenerskog tima koji moze da pokrije jednu ili vise trenaznih kategorija
- Dobar skauting i poznavanje terena ce uticati na buducnost klba u smislu kvalitetnog igrackog kadra koji ce dolaziti u klub svake godine.
- Njegov karakter moze presudno uticati na stvaranje karaktera mladog igraca i njegov razvoj u buducnosti.
- On je najvaznija karika izmedju tebe i tvog trenerskog tima u mladjim kategorijama, prosledjujuci sve najvaznije informacije u segmentu omladinske skole.

Nadamo se da smo vam pomogli da razumete znacaj ove uloge i znacaj razvijanja onladinske skole.

Serbian FM

Credits:
Special thanks to [URL=http://www.mypassion4footballmanager.com[/URL] for layouts and scheme of writting.
Последње учитавање од Orthodox дана 29 Окт 2013, 20:09, учитано 4 пута укупно.

Корисников грб
Mita86
Youth Team Coach
Поруке: 159
Придружен: 22 Дец 2010, 00:08
Место: Требиње
Status: Није на вези

Порука од Mita86 » 22 Окт 2013, 12:05

Видим да су у 13-ци као битни атрибути head-of-youth-development наглашавани исти као ови које објашњава Ортодокс, али уз Judging Player Ability. Логично је да и ова оцјена иде у битне, исправите ме ако гријешим.
Иначе, туторијал је фантастичан. :cheers:
Последње учитавање од Mita86 дана 22 Окт 2013, 12:06, учитано 1 пут укупно.
После сваког пада устајем, никад не одустајем, јачи постајем, до краја остајем!

Корисников грб
Dule93
World Class Manager
Поруке: 7064
Придружен: 04 Нов 2010, 02:03
Место: Jabucki Rit
Клуб који водите: Frankfurt
Формација: 3-5-2
Mood:
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Dule93 » 22 Окт 2013, 12:13

Ta ocena govori o trenutnom kvalitetu igrača, i nas ne zanima to koliko i njegov potencijal pa je tako judging player potential daleko bitnija ocena. A o njegovom trenutnom kvalitetu možeš i sam da presudiš. :D

Корисников грб
Mita86
Youth Team Coach
Поруке: 159
Придружен: 22 Дец 2010, 00:08
Место: Требиње
Status: Није на вези

Порука од Mita86 » 22 Окт 2013, 12:38

Dule93 пише:Ta ocena govori o trenutnom kvalitetu igrača, i nas ne zanima to koliko i njegov potencijal pa je tako judging player potential daleko bitnija ocena. A o njegovom trenutnom kvalitetu možeš i sam da presudiš. :D
Па знам да могу, што и радим. И наравно да је битнија judging player potential. Али ако му се у опису посла стави да врши неко селектирање играча, требаће му и та оцена. Истина, не толико. :cheers:
Последње учитавање од Mita86 дана 22 Окт 2013, 12:39, учитано 2 пута укупно.
После сваког пада устајем, никад не одустајем, јачи постајем, до краја остајем!

Корисников грб
markic
Assistant Manager
Поруке: 703
Придружен: 05 Нов 2010, 14:01
Место: Beograd
Has thanked: 5 times
Status: Није на вези

Порука од markic » 15 Мај 2014, 16:30

Слика

:yesko:

chelja
Newgen
Поруке: 1
Придружен: 22 Јун 2013, 09:20
Место: beograd
Status: Није на вези

Порука од chelja » 24 Дец 2017, 13:21

a jel ima neko savet koga dovesti u Partizan da radi kao direktor omladinske skole....
da li uzeti stranca ili domaceg,mada od domacih bas i nema neki izbor

Пошаљи Одговор

Повратак на “Tutorijali '14/ Tutorials and How to play FM '14”