Uigravanje taktike

Корисников грб
zele
SFM Hall Of Fame
Поруке: 14189
Придружен: 05 Нов 2011, 22:57
Место: Лазарево
Status: Није на вези

Uigravanje taktike

Порука од zele » 22 Нов 2013, 02:03

[center]Vodič za taktiku ― Nivoi utreniranosti ― Meč trening priprema[/center]
[center]Слика[/center]

Nivo uigranosti je manifestovan kao plava traka, koja se nalazi u Tactics Overview screen, i pokazuje koliko dobro igrači u vašem timu poznaju odabranu taktiku i njene specifične delove. Osnovni cilj Match Training-a je da se poveća nivo uigranosti taktike, tako da igrači razumeju odabranu taktiku i mogu da izvrše sve zahteve na najbolji način.
[center]Слика[/center]

U ovom postu možete pročitati više o kategorijama u uigravanju taktike i kako Match Training utiče na njihov razvoj.

[center]Šta sve utiče na nivo uigranosti taktike?[/center]


U FM2014 postoji osam različitih kategorija u kojima se ekipa uigrava: formacija (Formation), mentalitet, pristup meču (Mentality), način dodavanja (Passing Style), sloboda, nivo kreativnosti u igri (Creative Freedom), zatvaranje prilikom defanzive (Closing Down), markiranje (Marking), tempo igre (Tempo) i širina u igri (Width).
[center]Слика[/center]
Svaka kategorija ima traku koja manifestuje nivoe uigranosti u četiri različite kategorije (gradacijski prikazano): čudno, nezgodno (awkward), kompetentno (competent) , ostvareno (accomplished) , tečno, lepršavo (fluid). Nivo uigranosti možete videti postavljanjem kursora ovako na slici.
[center]Слика[/center]

Sve manje ili veće promene u taktici će na neki način uticati na nivo uigranosti. Prilikom taktičkih promena igra će izračunati koliko se nova taktika razlikuje od one koju su igrači prethodno vežbali, i izraziti efekte na uigranost za novu taktiku u toku utakmice. Možete uvežbati više od tri različite taktike da bi vaši igrači i treneri imali bolje taktičko znanje. Pa fina podešavanja taktike tokom utakmice neće izazvati katastrofalan pad uigranosti, ukoliko ne uradite veći remont taktike.

Tada je važno znati šta utiče na različite kategorije uigranosti i kako da povećate uigranost da biste mogli stoprocentno da se posvetite igračima. Pogledajmo sada različite kategorije.


1)[center]Formacija [/center]
[center]Слика[/center]
U kategoriji Formacija, prvenstveno se misli na taktičko pozicioniranje igrača na terenu, tj. njihov raspored. npr. 4-4-2
Šta to znači? Ako igrate 4-3-3 formaciju nivo uigranosti pada sa tečnog - Fluid (maksimum) na sposoban - sompetent. npr. ako pomerite dmc-a na amc poziciju. Što više pomeranja i promena to će vam nivo uigranosti više pasti.

2)[center]Mentalitet[/center]
[center]Слика[/center]
Mentalitet (Mentality) je usko povezan sa strategijom, što znači, da kada promenite strategiju preko shouts-a, nivo uigranosti će opasti. Postoji sedam različitih strategija: Odugovlačenje (Contain), Defanziva (Defensive), Kontranapad (Counter), Početna (Standard), Kontrola lopte i igre (Control), Napadačka (Atack), Ultra napad (Overload).

3) [center]Stil, način dodavanja[/center]
[center]Слика[/center]

Stil, način dodavanja (Passing style) kategorija se kontroliše preko shouts-a i postoje tri načina dodavanja, podrazumevani, uobičajni (Default), direktniji(More direct), predstavlja zahtev od igrača da dodaju loptu napred, ka ofanzivnim igračima i igra kraćih pasova (Shorter) znači da će igači dodavati loptu bližem igraču i neće je nužno gurati napred, već će lopta ići ponekad i nazad.

4)[center]Sloboda u igri - kreativnost[/center]
[center]Слика[/center]
Sloboda u igri - kreativnost (Creative freedom) je katogorija kojom utičete na disciplinu u igri vaše ekipe, šta to znači, kontolišete koliko će slobode vaši igrači imati na terenu. Deli se na tri kategorije Dicsiplinovano (Disciplined) – igrači ne komlikuju mnogo, poštuju dogovoreno, igraju jednostavno, Standardno (Default) i Slobodnije(More expressive), igrači igraju sa mnogo slobode, što bi rekli - igraju na vic.

5) [center]Zatvaranje[/center]
[center]Слика[/center]
Zatvaranje (Closing Down) je kategorija kojom kontolišete kako će se ponašati vaši igrači u defanzivnim zadacima. Opušteno (Stand off more), igrači će stajati na distanci od protivnika, neće se „lepiti“ za njega i čekaće da im protivnik dođe, neće ga juriti. Podrazumevan (Default) i Presing (Press More), pod presingom se podrazumeva da igrači ganjaju i pritiskaju protivnika, prilaze mu, ne čekaju ga, već ga napadaju kako bi mu uzeli loptu.

Kada tek preuzmete ekipu, imajte u vidu da neki igrači nisu navikli na neke nivoe zatvranja, pa ćem im trebati vremena da se priviknu. To će vam saopštiti asistent tokom meča (meč fidbek).

6) [center]Markiranje, markacija, čuvanje igrača[/center]
[center]Слика[/center]
Markiranje, markacija, čuvanje igrača (Marking) – kategorija koju od ove verzije fm-a ne kontrolišete više kao pre. Nema više klasičnog izbora odbrane (čovek ili zona), već se sve radi preko shouts-a. Kombinovanjem određenih shouts-a dobijate zonsku ili čovek na čoveka odbranu. Svaka izmena u tim kombinacijam obara uigranost za jedan podeok.

7) [center]Tempo[/center]
[center]Слика[/center]
Tempo (Tempo) – ova kategorija je takođe pretrpela dosta izmena, nekada je bilo 20 različitih nivoa tempa (slajder je imao 20 podeoka), a danas je sve to, pogađate, preko shouts-a. Svaka promena tempa uzrokuje promenu u uigranosti. Međutim, ekipa se lako prilagođava ovoj promeni i ne mnogo negativnog uticaja na igru vaše ekipe.

8)[center]Širina u igri[/center]
[center]Слика[/center]

Širina u igri (Width) – je još jedna kategorija koja se ranije podešavala preko slajdera. Isto kao i tempo, ova kategorija je ima 20 podeoka, ali sada je sve prebačno na kombinacije shouts-a. Slično kao i kod tempa, ekipa se na ove promene brže prilagođava nego na neke druge.

[center]Ostali faktori koji utiču na uigranost vaše taktike:
[/center]
- Koliko deo treninga ste odvojili za uvežbavanje taktike pred meč. Preporučljivo je da u predsezoni taj slajder držite na 50%.
[center]Слика[/center]
- Dovođenje mnogo novih igrača negativno utiče na uigranost ekipe i taktike. Umereno sa pojačanjima i nećete imati velike oscilacije između dve sezone.
- Broj taktika koje uvežbavete u isto vreme utiče na brzinu uigravanja taktike. Preporučujem vam da prvo uigrate jednu taktiku, a posle, tokom sezone, da dodate još dve.
- Igranjem više utakmica ubrzavate uigranost ekipe. Znači, više prijateljskih u predsezoni i brže će vam se ekipa uigrati.


Ukoliko zelite da saznate više o samom pravljenju taktike, kliknite ovde.
Последње учитавање од zele дана 22 Нов 2013, 13:27, учитано 5 пута укупно.
Milo Lompar: "Taj argument ima više slojeva, od kojih je njegov najdublji sloj da je izuzetno glup."

Bajka o Barnetu

Пошаљи Одговор

Повратак на “Taktike i Treninzi '14 / Tactics & Training '14”