Порука
од Dule93 » 11 Сеп 2015, 21:55
Ja sam radio kao trener, pre godinu dana sam poceo u skoli fudbala u Borci. Bez ikakve licence sam poceo, sa decom od 5 do 9 godina, nisam glavni trener, on poseduje UEFA B licencu. Ali imao sam posle nekog vremena svoju grupu sa kojom sam radio. Vise ne radim zato sto klub zivi od clanarina i ne moze vise da mi daje platu ali bi uskoro trebalo da pocnem u drugoj skoli fudbala.
Radio sam i par meseci sa petlićima i pionirima. Takođe, držao sam i sekcije fudbala u školi i Festivale fudbala na Adi, sve to preko FSS-a.
Što se tiče licenci, za njih možeš polagati iako nikad u životu nisi igrao fudbal. Dovoljno je samo da odeš u bilo koji klub, iz bilo kog ranga takmičenja i da uzmeš potvrdu da si kod njih igrao fudbal 6 godina. To ovi iz Saveza uopšte ne proveravaju a čisto i sumnjam da imaju kako jer ne verujem da papirologiju za niže rangove takmičenja jer sve to i dalje ide ručno a ne preko PC-a. A i boli ih uvo, sve dok plaćaš njih nije bitno ni da li si gledao fudbal na TV-u.
Od sad skoro su uveli i novu nacionalnu D licencu, za rad u mlađim kategorijama. Polaganje za C licencu je trenutno 15.000 i ja ću verovatno polagati u prvom sledećom roku a sledeće godinje ću ići na UEFA B jer ću tad imati 22 godine što znači da mogu da imam 6 godina seniorskog fudbala.
Što se tiče rada, iskreno, vi koji razmišljate kao Sloba kojima bi ekipa samo trčala na treningu bez lopte bolje i da ne pokušavate da radite ovaj posao. Znam dosta trenera koji zbog veza rade sa petlićima-kadetima, i forsiraju trčanja i akcije. To ne da ne bi trebalo da se radi nego je izričito zabranjeno u svim klubovima koji imaju imalo stručne trenere. Toliko materijala i naučnih istraživanja ima o uticaju fizičke pripreme kod dece do 17 godina, ja imam pa sigurno 20 000 stranica materijala o fudbalu , od Australijskog fudbalskog saveza, do pisanja naših doktora fudbala, Američkih akademija i sl.
Pored polaganja za licencu, veoma je važno da se sami edukujete što više možete. Sama licenca ne znači da je neko trener, jer se može položiti na razne načine.